Ce este cancerul. Ghidul informaţiilor de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leucemia este un tip de cancer în care nu se formează tumori
Leucemia este un tip de cancer în care nu se formează tumori

Cancerul poate apărea în oricare parte a corpului. Începe atunci când celule displazice apărute în organism încep să se înmulţească fără control depăşind numeric celulele sănătoase. Această realitate face dificil efortul organismului de a-şi duce la bun sfârşit atribuţiile.

Multe forme de cancer pot fi tratate şi există vindecare pentru o parte din pacienţii diagnosticaţi. Aceştia ajung nu doar să supravieţuiască bolii, dar chiar să aibă o viaţă normală după tratament, potrivit cancer.org, site-ul Societăţii americane pentru studiul cancerului.

Cancerul nu este doar o boală, ci un grup de afecţiuni foarte grave. Sunt multe tipuri de cancer: de plămâni, de sân, de colon şi chiar de sânge. Există şi asemănări, însă felul în care cresc şi se răspândesc în organism este diferit.

Celulele corpului uman sunt programate să îndeplinească anumite sarcini. Ele se divid într-un anume fel. Mor pe măsură ce îmbătrânesc sau sunt deteriorate şi noi celule le iau locul. Cancerul începe atunci când celule displazice încep să se înmulţească fără măsură şi ajung să le copleşească numeric pe cele normale, determinând probleme în acea parte a corpului.

Celulele canceroase se pot, de asemenea, răspândi în alte părţi ale corpului. De exemplu, celule ale cancerului la plămâni pot ataca oasele şi se pot înmulţi acolo, determinând aşa-numita metastază. Atunci când aceste celule canceroase ajung şi la nivelul oaselor ele rămân tot celule ale cancerului la plămâni. Cancerul nu se numeşte cancer osos decât dacă începe la nivelul oaselor, explică medicii specialişti ai sursei citate.

Diferenţe între tipurile de cancer

Unele cancere cresc şi se înmulţesc foarte repede. Altele, dimpotrivă. Ele pot, totodată, să răspundă la tratament în diferite feluri. Unele tipuri de cancere se tratează mai bine prin intervenţii chirugicale, în timp ce altele răspund mai bine la chimioterapie. Adesea, 2 sau mai multe tipuri de tratamente sunt asociate pentru a obţine rezultate mai bune.

Atunci când o persoană are cancer, medicii vor să afle ce tip este acesta pentru a aplica cel mai potrivit tratament.

Ce sunt tumorile?

Multe cancere formează o masă de ţesut numită tumoră. Însă nu toate tumorile înseamnă cancer. Cele benigne nu sunt periculoase, în timp ce acelea maligne, da. Anumite tipuri de cancere, precum leucemia  – un cancer al sângelui – nu formează tumori.

Stadiile cancerului

Medicii au nevoie să ştie dacă şi până unde s-a răspândit cancerul în organismul pacientului. Gradele de răspândire sunt stadializate, 1 şi 2 fiind stadii incipiente. Cunoaşterea stadiului cancerului îl ajută pe medic în prescrierea tratamentului potrivit.

Pentru fiecare tip de cancer în parte există anumite analize care trebuie făcute pentru a depista stadiul. Ca regulă generală, un cancer în stadiul 1 sau 2 înseamnă că nu s-a răspândit foarte mult în organism, în timp ce stadiile 3 sau 4 înseamnă cancere avansate.

Cum se tratează cancerul

Cel mai frecvent tip de tratament include intervenţia chirugicală, chimioterapia şi radioterapia. Prin intervenţia chirurgicală medicul îndepărtează masa tumorală canceroasă, mergând până la suprimarea cu totul a unor părţi din corp. Astfel, în cazul unui cancer de sân se poate ajunge până la îndepărtarea totală a unui sân sau a ambilor. În cazul cancerului de prostată, glanda poate fi scoasă cu totul.

Chirurgia nu este necesară în oricare tip de cancer. De exemplu, în leucemie tratamentul cel mai eficient este cel medicamentos.

Chimioterapia ca metodă de tratament este utilizată pentru a ucide celulele canceroase sau a le încetini creşterea. Unele substanţe chimioterapice sunt introduse în organism prin vene, cu ajutorul unor ace, în timp ce altele pot fi sub formă de pilule de înghiţit. Întrucât substanţele chimioterapice „călătoresc“ prin tot corpul sunt mai eficiente administrate înainte de răspândirea cancerului la alte organe.

Radioterapia este şi ea o metodă de tratament destinată eliminării sau încetinirii creşterii numărului de celule mutante. Poate fi folosită ca metodă de tratament de sine stătătoare sau în combinaţie cu chimioterapia sau intervenţia chirurgicală.

Tratamentul împotriva cancerului are efecte secundare, astfel încât e bine ca pacienţii să fie înformaţi şi să-l întrepe pe medicul curant despre acestea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite