Ce e adevărat şi ce nu despre vasele de sânge sparte. Cum scapi de inestetica problemă de pe picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Putem scăpa de vasele sparte de pe picioare cu ajutorul tratamentelor moderne
Putem scăpa de vasele sparte de pe picioare cu ajutorul tratamentelor moderne

Vasele sparte sunt, în general, moştenite din familie, dar nu sunt incurabile: noile tehnologii de tratament cu laser transformă problema într-o amintire.

Vasele de sânge sparte sau steluţele vasculare reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme care ne face să ne ascundem picioarele. Şi femeile, şi bărbaţii deopotrivă sunt afectaţi, însă doar femeile caută ajutor medical.

De ce apar vasele sparte/steluţele vasculare, de ce anumite persoane sunt afectate într-o măsură mai mare decât altele, cum se pot trata, eficace şi fără durere, cât durează efectul tratamentului, explică medicul dermatolog Florentina Zaharia,  de la Clinica Bioderm.

1. Vasele sparte „se trag” din familie

ADEVĂRAT: Steluţele vasculare şi vasele sparte superficiale apar fie din cauza unei fragilităţi capilare, fie din cauza unor probleme mai serioase legate de o insuficienţă venoasă, care determină şi apariţia varicelor. „Vasele sparte se manifestă ca o reţea de vase superficiale de culoare roşie sau violacee, iar cel mai mare factor de risc pentru apariţia acestor vase de sânge sparte, care determină această fragilitate, este, într-adevăr, moştenirea genetică”, explică medicul dermatolog Florentina Zaharia.

2. Vasele sparte de pe picioare = varice

FALS: Sunt două probleme diferite, care pot avea legătură, în sensul în care, vasele pot evolua şi în varice. Este cazul vaselor de sânge sparte care sunt provocate de o insuficienţă venoasă serioasă. Însă nu este o regulă ca vasele de sânge sparte să se transforme automat în varice.

3. Vasele sparte sunt pe viaţă

FALS: Vasele sparte de pe picioare nu au fost nicicând mai uşor de tratat. În prezent, cea mai bună metodă de tratament a vaselor sparte şi steluţelor de sânge este cea cu laserul: laser Nd:Yag şi Dioda sunt doar câteva exemple de lasere, disponibile şi în clinicile Bioderm.

Cum funcţionează? „Laserul vascular se aplică pe vasul respectiv, absorbind hemoglobina, ceea ce face ca vasul de sânge să se resoarbă. Laserele utilizează o lungime de undă prestabilită pentru a ţinti şi distruge capilarele şi vasele nedorite, lăsând însă intacte ţesuturile normale din jur”, explică medicul dermatolog Florentina Zaharia. Pentru vasele sparte de pe faţă, recomandarea medicilor este laserul Dioda, care determină coagularea selectivă a vaselor superficiale. În tratamentul vaselor sparte superficiale sunt eficiente şi tehnologiile care utilizează lumina intens pulsată IPL şi UPL. „Tot cu ajutorul laserelor vasculare se pot trata şi alte probleme conexe, precum varice, hemangioame, angioame, rozacee, puncte rubinii, eritem facial sau al decolteului”, adaugă dermatologul.

4. După tratament, rămân cicatrici

FALS. Întrucât acţionează în profunzime, laserele nu lezează pielea şi nu lasă în urmă cicatrici. „Recomandarea este ca pacienţii să evite expunerea la soare în perioada tratamentului, întrucât poate apărea o hiperpigmentare”, precizează medicul. O procedură durează 20-30 de minute, în funcţie de câte vase cu probleme sunt. În total, este nevoie de 3-4 şedinţe pentru aceeaşi zonă, cu pauze de o lună între ele. Costul unei şedinţe este cuprins între 500 şi 1.000 de lei, în funcţie de dimensiunea problemei. Intervenţia nu necesită perioadă de recuperare.

5. Tratamentul nu ţine mult, vasele sparte recidivează

FALS. Odată tratate cu laserul, vasele sparte nu mai reapar. În schimb, pot să apară noi vase sparte în alte zone, dacă există predispoziţie genetică. Pentru vasele sparte mai mari şi mai evidente, medicii recomandă şi un tratament medicamentos, alături de terapia cu laser.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite