Ce beneficii are muzica asupra organismului
0Muzica ne înalţă sau ne doboară. Ea este, uneori, singurul lucru care ne calmează când ne doare capul sau care ne ajută să rezistăm şi să ducem la capăt un exerciţiu fizic extenuant.
Beneficiile muzicii asupra organismului nostru sunt foarte multe. „Huffington Post“ ne enumeră doar câteva dintre ele.
Reduce stresul
Muzica, ascultată zi de zi, reduce stresul. O teză de doctorat de la Universitatea din Göteborg, Suedia, a dezvăluit faptul că muzica are un impact pozitiv asupra stresului. Această teză s-a bazat pe două studii care demonstrau că melomanii au mai multe emoţii pozitive decât cei care ascultă rar muzică. „Însă, trebuie scos în evidenţă faptul că atunci când s-a studiat răspunsul emoţional la muzică, nu toţi oamenii au avut aceeaşi reacţie la aceeaşi bucată muzicală. Pentru a obţine efecte pozitive cu ajutorul muzicii, trebuie să asculţi ce muzică îţi place“, adaugă autoarea tezei, Marie Helsing.
Ajută pacienţii în timpul operaţiilor
Participanţii la un studiu, mai ales cei care sufereau de boala Parkinson, sunt mai liniştiţi în timpul operaţiilor pe creier care se fac cu anestezie locală, nu generală, atunci când li se pune muzică. Cercetătorii de la clinica din Cleveland, SUA, au descoperit că pacienţii care ascultau melodii, şi nu aranjamente muzicale ritmice, au fost foarte calmi în timpul operaţiilor cu anestezie locala, iar unii chiar au adormit.
Întăreşte sănătatea inimii
Muzica veselă ajută la dilatarea vaselor de sânge, fluidizând astfel circulaţia sangvină, susţine un studiu din 2008 făcut de Universitatea din Maryland, SUA. Cercetătorii au descoperit că diametrul vaselor de sânge creşte cu aproape 26% atunci când se ascultă muzică veselă. Însă, s-a înregistrat efectul opus atunci când persoana respectivă a ascultat muzică deprimantă: diametrul vaselor de sânge a scăzut cu 6%.
Alină durerea
Muzica atenuează durerea. Un studiu al Universităţii din Utah, SUA, susţine că muzica îi face pe oameni să uite de durere. Testul a inclus 143 de persoane şi a demonstrat că oamenii reacţionau mai puţin la stimulii electrici care cauzau durere atunci când ascultau muzică.
Ajută la memorie
Copiii care iau lecţii de muzică, au o memorie mai bună, conform unui studiu din Hong Kong. Lecţiile de muzică au făcut copiii să se descurce mult mai bine în cadrul unor teste în care trebuiau să-şi aducă aminte cuvinte de pe o listă. „Cu cât iau mai multe lecţii de muzică în timpul copilăriei, cu atât mai mult le e îmbunătăţită memoria“, arată studiul.
Încetineşte îmbătrânirea creierului
O educaţie muzicală poate proteja acuitatea mintală la bătrâneţe, specifică un studiu din 2011 realizat pe 70 de persoane cu vârsta cuprinsă între 60 şi 83 de ani. Cercetătorii de la Universitatea din Kansas, SUA, au descoperit că oamenii care aveau o educaţie muzicală au avut cele mai bune rezultate la testele care evaluau funcţionalitatea creierului.
Previne respingerea organelor transplantate
Cercetătorii japonezi au descoperit că şoarecii care au fost expuşi la diverse piese muzicale au avut cea mai mare rată de supravieţuire în cazul unui transplant de cord. Şoarecilor li s-a pus Mozart, Verdi sau muzică ambientală. Unii nu au ascultat nimic, iar alţii au fost expuşi doar la o frecvenţă a unui sunet aleator. Cei care au ascultat Mozart şi Verdi au avut o speranţă de viaţă mai mare după transplantul de inimă, comparativ cu ceilalţi şoareci.
Ajută la recuperarea de după un atac cerebral
Oamenii de ştiinţă finlandezi au aflat că muzica, imediat după un atac cerebral, ajută la recuperare. Pacienţii care au suferit atacuri cerebrale şi-au îmbunătăţit semnificativ memoria şi atenţia dacă au ascultat muzică, comparativ cu cei care au ascultat cărţi audio sau cei care nu au ascultat nimic în perioada de recuperare.
Citeşte şi:
Top 10 al celor mai plăcute moduri de a te menţine sănătos: fă sex şi ascultă muzică
Cu toţii ştim secretul unei vieţi sănătoase: o dietă bogată în fructe şi legume, mişcare în fiecare zi, între şapte şi nouă ore de somn, fără tutun şi alcool în exces. Dar mai există şi alte moduri, mai puţin cunoscute, de a avea o sănătate de fier.
VIDEO Când muzica salvează vieţi. Există urgenţe „muzicale“?
Puterea muzicii este atât de mare, încât în multe cazuri reorganizează activitatea creierului, ba chiar stimulează mecanismele de vindecare ale organismului şi salvează vieţi. Toate aceste teorii sunt demonstrate ştiinţific, dar, mai mult decât atât, le-au simţit pe pielea lor o mulţime de oameni din jurul tău sau poate chiar şi tu.
VIDEO Muzica poate trezi din nou la viaţă pacienţii cu Alzheimer
Se spune că muzica „ia durerea cu mâna“, îmblânzeşte animalele şi, mai nou, trezeşte la viaţă pacienţii cu Alzheimer.