Care sunt cauzele sângerărilor apărute în timpul sarcinii şi cât de periculoase sunt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cauzele sângerărilor vaginale apărute pe parcursul sarcinii sunt numeroase şi pot fi mai mult sau mai puţin periculoase.

Cel mai indicat lucru în cazul în care te confrunţi cu o sângerare este să te adresezi medicului ginecolog care urmăreşte sarcina şi care îţi poate oferi cel mai bun răspuns.

Majoritatea sângerărilor apărute la gravide au loc în primul trimestru de sarcină, spune dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate.

Medicul oferă câteva explicaţii pentru apariţia sângerărilor în sarcină.

Nidaţia – se mai numeşte şi sângerare de implantare, este normală şi apare atunci când se implantează ovulul în endometru.

„Nu toate femeile o experimentează, nu  este abundentă şi nici nu are culoarea roşu aprins“, spune dr. Vythoulkas.

Sângerarea poate dura de la câteva ore la câteva zile şi nu sunt motive de îngrijorare.

Avortul spontan – unul dintre simptomele avortului este sângerarea vaginală, care nu este abundentă la început şi poate avea culoare maroniu închis. Apare mai cu seamă în primele 12 săptămâni ale sarcinii.

„Desigur, nu toate sângerările din primul trimestru de sarcină înseamnă implicit avort spontan, dar este nevoie de investigaţii suplimentare  la medicul specialist.“, completează medicul.

Fibromul uterin- poziţionarea acestuia este foarte importantă, pentru că de asta depinde şi dezvoltarea ulterioară a sarcinii. Sunt femei care au fibrom uterin şi nu le afectează în nici un fel sarcina, nici nu sângerează, însă în alte sarcini se produc sângerări şi poziţionarea lui poate duce până la pierderea sarcinii, avertizează medicul.

Sarcina extrauterină – apare atunci când implantarea se produce în altă parte decât în uter, cel mai frecvent pe trompele uterine.

Sarcina nu are nici un fel de şanse să se dezvolte, iar unul din primele simptome prin care ne dăm seama că este ceva în neregulă îl reprezintă sângerările, afirmă dr. Vythoulkas.

Infecţii ale colului uterin sau infecţii urinare – pot duce la sângerări în sarcină, mai cu seamă în primul trimestru al acesteia. Aceste tipuri de infecţii sunt tratabile şi, dacă sunt depistate la timp, nu pun sarcina în pericol.

Desprinderile de placentă – provoacă sângerări şi pot duce la pierderea sarcinii.

„Sunt mai expuse femeile care au o sarcină peste 35 de ani, sunt hipertensive şi au mai avut desprinderi de placentă la sarcinile anterioare. Desprinderile de placentă sunt periculoase pentru sarcină, putând cauza pierderea acesteia. În consecinţă, se recomandă repaos total,“ sugerează medicul.

Placenta praevia – apare atunci când placenta este situată în partea inferioară a uterului, acoperind colul uterin sau o parte a acestuia. Sângerările apar fără durere, dar sunt destul de abundente. Sunt predispuse femeile care au avut intervenţii chirurgicale pe uter, asta incluzând şi operaţii de cezariană.

Travaliul – în special cel declanşat prematur poate începe cu sângerări.

„Intrarea în travaliu înainte de 37 de săptămâni se consideră travaliu prematur“, concluzionează specialistul.
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite