Care este diferenţa dintre boala Alzheimer şi semnele normale de îmbătrânire
0Boala Alzheimer este o afecţiune în creştere la nivel mondial. Peste 35 de milioane de oameni suferă de Alzheimer, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Se estimează că numărul bolnavilor va creşte cu 60% până în 2040. Întârzierea diagnosticului este o problemă majoră. 80% dintre bolnavii cu Alzheimer rămân nediagnosticaţi pentru că apropiaţii nu-şi dau seama de suferinţa lor şi nu îi duc la medic.
Pierderile de memorie nu sunt singurele semne ale bolii Alzheimer. Dacă avem un lapsus sau uităm de o întâlnire importantă nu trebuie să intrăm în panică, nu înseamnă că suferim de Alzheimer. Alte manifestări care anunţă boala sunt confuzia, tulburările de limbaj, apraxia, adică dificultatea de a apuca anumite obiecte sau tendinţa de a scăpa obiectele din mână.
În ciuda progreselor medicale, diagnosticul bolii Alzheimer este încă dificil de stabilit. Cu cât semnele iniţiale sunt observate din vreme şi pacientul beneficiază de un diagnostic corect, cu atât evoluţia bolii este încetinită.
Pe măsura înaintării în vârstă, funcţiile cognitive se diminuează. Treptat, fiecare persoană îşi dă seama de acest lucru: începe să uite diverse lucruri, constată că nu mai învaţă uşor informaţii noi, receptivitatea la nou scade. Paradoxal, persoanele care riscă să se îmbolnăvească de Alzheimer nu îşi dau seama că au probleme de memorie sau de comportament.
„Când ne facem griji din cauza memoriei, dar membrii familiei nu sunt îngrijoraţi, este de obicei un semn de îmbătrânire. Dacă persoana nu remarcă nicio schimbare, dar anturajul îşi dă seama că este ceva în neregulă, atunci poate fi un prim semn al bolii Alzheimer”, afirmă Isabelle Colleau, preşedinta asociaţiei Tout Alzheimer din Franţa.
Îmbătrânire vs Alzheimer
Este important să facem diferenţa între simptomele bolii Alzheimer şi consecinţele normale ale îmbătrânirii:
- Uităm în ce dată suntem – îmbătrânire; Nu ştim în ce anotimp suntem – Alzheimer
- Uităm unele cuvinte – îmbătrânire; Nu putem menţine o conversaţie – Alzheimer
- Avem nevoie de o mână de ajutor la treburile de zi cu zi – îmbătrânire; Incapacitatea de a îndeplini sarcini simple precum igiena personală – Alzheimer
- Ne amintim cu greu lucruri din trecut – îmbătrânire; Pierderea progresivă a momentului prezent şi imposibilitatea de a ne aminti ce am mâncat ieri – Alzheimer
- Uităm să ne plătim facturile – îmbătrânire; Incapacitatea de a gestiona o sumă de bani – Alzheimer
Semne care arată evoluţia bolii
Evoluţia bolii este specifică fiecărui pacient şi poate fi discretă pe durata a 8-10 ani. În lipsa tratamentului şi a unui diagnostic corect, evoluţia poate fi fulminantă, decesul survenind în câteva luni.
Anumite semne pot indica apropiaţilor că boala s-a instalat şi evoluează:
- Vocabularul se reduce progresiv, persoana are din ce în ce mai multe dificultăţi în a iniţia şi întreţine o conversaţie.
- Răspunsurile simple la întrebări simple devin de neînţeles.
- Gesturile nonverbale precum gemetele sau bombănelile semnalează un disconfort.
- Apar tulburări de somn şi tulburări emoţionale.
- Capacităţile motrice şi intelectuale sunt foarte lente.
- Anxietatea este din ce în ce mai prezentă.
- Încet, încet, pacientul se închide într-o lume a lui, în care graniţa dintre real şi imaginar se estompează pe zi ce trece.