Care boli de piele sunt mai frecvente vara
0Vara este sinonimă cu vacanţa, soarele, plaja, drumeţiile. Sursă de relaxare şi odihnă. Cum în sezonul estival ne petrecem foarte mult timp afară, unde căldura şi umezeala predomină, creşte şi riscul de afecţiuni dermatologice. Care sunt acestea.
Pe lângă arsurile solare serioase şi care sunt un pericol real pentru că măresc riscul de apariţie a cancerului de piele, mai sunt o serie de afecţiuni care apar mai frecvent ăe timpul verii.
Una dintre acestea sunt erupţiile cutanate – numite fitodermatoze – care apar în momentul în care luăm contact cu anumite plante, mai ales atunci când acestea sunt rupte. Apar iritaţii locale, umflături însoţite de mâncărimi intense.
Urticaria de contact este produsă de anumite substanţe chimice cu potenţial alergen existente în plante. „În mod obişnuit, unele proteine din plante precum cele din susan, henna, bumbac, iris, unele specii de lalele, arbore de cauciuc, capşuni şi alte fructe cu seminţe mici sau planta de muştar, determină apariţia unor plăci roşii umflate, localizate pe zona de atingere, leziuni care sunt însoţite de mâncărime intensă. De asemenea, urticaria poate apărea şi în urma alergiei provocate de soare“, explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, la Dr.Leventer Centre.
Ciuperci luate de la animale şi de la piscine
Reacţiile fototoxice produse de plante sunt un alt tip de manifestare cutanată frecventă pe timpul verii. Acestea apar pentru că, în anumite etape ale maturizării lor, plantele eliberează substanţe fotosensibile cum este de exemplu psoralenul. „Foarte cunoscute sunt leziunile lineare băşicate şi parcă biciuite pe pielea gambelor care apar după o zi petrecută vara la iarbă verde. Reacţii asemănătoare dau şi frunzele de morcovi sau de ţelină sau cele de lămâi sau portocal“, adaugă medicul dermatolog.
Ciupercile de piele sunt o altă grupă de afecţiuni dermatologice răspândite în sezonul estival. Ele pot fi contractate atât din sol, cât şi de la animale. Astfel, Microsporum canis este o ciupercă luată de la câine, dar şi de la pisică, atât în urma contactului cu animalul, cât şi de pe pledul sau mobila infectată. Inflamaţia locală care apare este intensă şi apar leziuni asemănătoare coşurilor, grupate în zone lipsite de păr. Afecţiunea este mai frecventă la copiii care au fost în vacanţă într-un mediu unde cresc astfel de animale.
Ciuperca piciorului poate fi luată cu uşurinţă mai ales de la piscine şi duşuri comune, în timp ce, pitiriazis versicolor se găseşte peste tot în natură, inclusive pe piele. În mod obişnuit, aceasta din urmă dispare prin practicarea igienei zilnice, dar, din pricina umezelii şi a temperaturilor ridicate se poate transmite mult mai uşor vara.