Când este recomandat testul PCR şi când trebuie făcut cel pentru depistarea anticorpilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul RT-PCR pentru depistarea virusului COVID-19
Testul RT-PCR pentru depistarea virusului COVID-19

De la debutul pandemiei, testarea pentru COVID a evoluat rapid, având un rol cheie în lupta cu virusul SARS-CoV-2. Testarea rămâne esenţială, chiar şi în contextul campaniei de vaccinare. În momentul acesta există două tipuri de teste, cel Real Time PCR care depistează virusul COVID-19 din organism şi cel serologic, care depistează anticorpii pe care organismul îi produce în urma contactului cu virusul.

Când sunt recomandate cele două teste?

Testul RT-PCR se efectuează pentru a afla dacă virusul COVID-19 este present în organism. Acesta se poate face dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată şi depistată cu virusul. Astfel poţi afla dacă virusul este şi în organismal tău, desi poate nu prezinţi simptome, arată experţii Medlife.

Acest test se poate efectua şi când doreşti să pleci în altă ţară, deoarece este posibil ca la aeroportul destinaţiei să fii nevoit să prezinţi rezultatul negativ al unui test pentru identificarea prezenţei virusului.

Nu în ultimul rând, testul PCR poate fi făcut în orice situaţie care ridică suspiciuni, nefiind nevoie de prescripţie medicală.

În schimb, testele serologice au rolul de a detecta răspunsul imun al organismului în urma infecţiei cu COVID-19. Altfel spus, acestea pot confirma sau infirma o infecţie anterioară, atât la persoanele care au prezentat simptome specifice infecţiei, cât şi la cele asimptomatice.

Conform MedLife, acest test identifică, în urma analizei unei probe de sânge, anticorpi de tip Imunoglobulina M (IgM) şi Imunoglobulina G (IgG) pe care organismul îi produce atunci când a intrat în contact cu cornavirusul, aceştia putând rămâne în organism până la câteva luni. Testele detectează în sânge anticorpi anti-proteină N (nucleocapsida) şi S (spike), pentru că acestea au un rol important în infecţia cu SARS-CoV-2 şi determină o producţie importantă de anticorpi. Aşadar, identificarea anticorpilor anti-proteină N (nucleocapsida) şi/sau anti proteină S (Spike), de tip IgG şi/sau IgM oferă indicaţia unei infecţii anterioare cu COVID-19, fără a preciza însă distanţa de la momentul infectant sau traseul simptomatic.

Aceste teste pot fi făcute oricând, dar cel mai potrivit moment ar fi după ce o persoană a fost deja infectată cu virusul şi diagnosticată cu el.

Modul de interpretate al rezultatelor testelor serologice

Un rezultat negativ al testelor serologice IgM şi IgG indică fie că persoana testată NU a venit în contact cu virusul COVID-19, fie că perioada de timp de la infectare este încă insuficientă pentru dezvoltarea anticorpilor.

Un rezultat IgM pozitiv poate indica o posibilă infecţie acută, dat fiind faptul că anticorpii de tip IgM sunt produşi de sistemul imun imediat după momentul infectării. De aceea, dacă nu ştii să fi trecut recent prin boală, este recomandat ca în cazul unui rezultat IgM pozitiv să fie efectuat şi un test RT-PCR pentru confirmarea diagnosticului.

Un rezultat IgG pozitiv indică, cel mai probabil, contactul anterior cu virusul COVID-19. Acest rezultat sugerează că persoana a fost expusă virusului până la momentul recoltării, indiferent dacă a prezentat simptome specifice sau a fost asimptomatică. În cazul în care nu ştii să fi trecut prin boală, testul RT-PCR are rolul de a oferi certitudinea diagnosticului.

Prezenţa anticorpilor ar trebui să asigure protecţie faţă de o nouă infectare cu virusul, însă datele insuficiente nu nu pot susţine cu fermitate acest lucru.

Testele PCR şi serologice se pot efectua la spital sau în clinici private.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite