Când avem cu adevărat nevoie de suplimente alimentare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii, dar şi vârstnicii au nevoie de vitamina C, deoarece aceasta 
ajută la întărirea sistemului imunitar şi grăbeşte vindecarea rănilor, 
fără a lăsa cicatrici inestetice.
Copiii, dar şi vârstnicii au nevoie de vitamina C, deoarece aceasta ajută la întărirea sistemului imunitar şi grăbeşte vindecarea rănilor, fără a lăsa cicatrici inestetice.

Vitaminele şi mineralele asigură buna funcţionare a organismului, dar dacă le iei în cantităţi mari sau în combinaţii nepotrivite, poţi avea parte de reacţii adverse neplăcute. În plus, există anumite categorii de persoane cărora li se recomandă precauţie crescută.

În perioada de creştere a copiilor şi pentru vârstnici

Calciul este un mineral esenţial atât pentru copii, aflaţi în perioada de creştere, cât şi pentru vârstnici. Este de preferat să se administreze împreună cu vitamina D deoarece aceasta contribuie la absorţia mineralului, esenţial pentru menţinerea sănătăţii sistemului osos.

În plus, „lipsa expunerii la razele solare din timpul iernii face foarte utilă o cură pe bază de suplimente cu calciu şi vitamina D, pe o perioadă de trei, patru săptămâni“, potrivit dr. Mihai Corneliu Ungureanu, medic specialist medicină internă. De asemenea, copiii, dar şi vârstnicii au nevoie de vitamina C, deoarece aceasta ajută la întărirea sistemului imunitar şi grăbeşte vindecarea rănilor, fără a lăsa cicatrici inestetice. Vitaminele din complexul B (B1, B3, B6, B9 şi B12) sunt şi ele necesare persoanelor trecute de a doua tinereţe, întrucât încetinesc degradarea funcţiilor cognitive şi reduc riscul apariţiei bolilor vaselor de sânge.

Pe timpul sarcinii sau când alăptezi

Gravidelor şi mamelor care-şi alăptează copilul le este indicat să ia vitamine şi minerale. Printre cele mai importante se numără vitaminele A, C, B6 şi B9, căci întăresc imunitatea organismului şi ajută la dezvoltarea normală a fătului. De pe lista mineralelor nu ar trebui să lipsească zincul (contribuie la dezvoltarea gustului şi a mirosului bebeluşului), iodul (necesar dezvoltării normale a inimii, rinichilor şi muşchilor) şi calciul (esenţial atât pentru mamă, cât şi pentru făt). Toate aceste suplimente se iau sub supravegherea unui medic specialist, pentru a evita posibilele excese.

Citeşte articolul integral, pe clickpentrufemei.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite