Avantajele şi dezavantajele laserului în stomatologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avantajele şi dezavantajele laserului în procedurile stomatologice FOTO: Shutterstock
Avantajele şi dezavantajele laserului în procedurile stomatologice FOTO: Shutterstock

Laserul a început sa fie din ce în ce mai utilizat în medicină, iar datorită beneficiilor sale îmbunătăţite continuu, acesta este frecvent utilizat şi în anumite proceduri sau tratamente stomatologice.

Laserul poate ajuta medicul dentist să execute unele proceduri pe care nu le putea realiza cu ajutorul instrumentelor tradiţionale, iar pacientul nu mai este nevoit să suporte dureri chinuitoare, sângerări şi şedinţe repetate pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Despre avantajele şi dezavantajele folosirii laserului în stomatologie, precum şi intervenţiile în care este indicat, în cele ce urmează.

Cum acţionează laserul în stomatologie

Laserul se poate folosi pentru mai multe feluri de intervenţii stomatologice. În primul rând, aplicaţiile laserului în stomatologie depind de competenţa medicului practician care va trebui să controleze în permanenţă durata şi puterea de expunere a acestuia asupra ţesuturilor moi sau dure din cavitatea bucală, spun specialiştii de la Infodentis.

Laserul va acţiona diferit în funcţie de tipul de operaţie care se execută.


Dacă laserul se foloseşte pentru proceduri chirurgicale, acesta va acţiona ca un instrument care "taie" sau "vaporizează" ţesuturile cu care vine în contact.

Laserul poate fi folosit şi pentru "întărirea" obturaţiilor compozite. În acest caz, laserul va creşte puterea legăturii dintre materialul compozit şi dinte. Când laserul este utilizat pentru albirea dinţilor, acesta va acţiona ca o sursă de energie ce creşte eficienţa agenţilor de albire, completează experţii.

Proceduri în care poate fi folosit laserul

Laserul poate acţiona asupra  dinţilor sau asupra ţesuturilor moi gingivale. De asemenea, acesta mai poate fi folosit şi pentru alte proceduri cum ar fi albirea dinţilor sau tratamentul inflamaţiilor articulare.

În primul rând, laserul poate juca rolul de detector de carii -  laserele de intensitate mică pot fi folosite pentru detectarea precoce a cariilor incipiente (mici).

Apoi, el poate ajuta la curăţarea dentinei infectate din interiorul cariilor şi la pregătirea cavităţilor pentru obturaţile definitive.
Deoarece laserele emit un fascicul puternic de energie, acesta poate steriliza bacteriile rămase în interiorul cariilor, scăzând astfel posibilitatea apariţiei cariilor secundare la marginea sau dedesubtul obturaţiilor definitive.

Laserele pot fi folosite în locul lămpilor fotopolimerizabile clasice (care emit un fascicul luminos de culoare albastră), ajutând la “întărirea plombelor” din compozit. În aceste situaţii, laserele vor creşte puterea legăturii chimice ce se formează între materialul compozit şi dinte.
De asemenea, laserul este indicat şi în caz de sensibilitate dentară. Laserele sunt folosite pentru a sigila canaliculele dentinare, care sunt de multe ori responsabile pentru creşterea sensibilităţii dintelui la cald sau rece.
Apoi, laserele pot fi folosite şi pentru sterilizarea canalelor radiculare în timpul tratamentelor endodontice. Laserul va realiza o dezinfecţie extrem de eficientă a canalelor radiculare, crescând astfel şansele de reuşită a tratamentului endodontic.

Laserul poate fi util şi în tratamentul ţesuturilor moi. De exemplu, el poate fi folosit pentru remodelarea gingiei. Reconturarea sau remodelarea gingivală este un procedeu estetic prin care se ridică (sau coboară) marginea gingivală şi se rezolvă problema unui contur gingival neregulat ş asimetric. Folosirea laserului va creşte acurateţea intervenţiei şi va reduce sângerarea în timpul operaţiei.

De asemenea, laserul poate fi utilizat pentru îndepărtarea hiperplaziilor gingivale (creşterea în exces a ţesutului gingival). Hiperplaziile gingivale sunt cauzate de cele mai multe ori de proteze dentare incorect adaptate. Aceste ţesuturi provoacă o jenă continuă pacienţilor şi o stabilitate precară a protezei. Operaţia de îndepărtare a acestor ţesuturi este cu mult mai precisă  dacă se foloseşte laserul, nefiind nevoie nici de fire de sutură.

Laserele dentare pot fi folosite şi pentru îndepărtarea rapidă şi precisă a tumorilor benigne de pe gingii, palat, obraz sau buze precum şi pentru prelevarea de mici mostre de ţesuturi (numite biopsii) care sunt studiate pentru a determina dacă este vorba de o tumoră malignă (canceroasă) sau benignă.

Însă cea mai frecventă utilizare a laserului se regăseşte în albirea dinţilor, care constă în aplicarea la cabinetul stomatologic  a unui gel de albire pe suprafaţa dinţilor, care este apoi expus unui fascicul luminos. Acest fascicul poate fi  o lampă cu halogen sau un fascicul laser. Dacă se folosesc lasere de intensitate mică, acestea ajută la grăbirea procesului de albire dentară, expunerea fiind mult mai scurtă decât în cazul lămpilor cu halogen. Mulţi specialişti consideră că şi efectul albirii este superior.

Dacă pacienţii suferă procese inflamatorii dureroase la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, tratamentul cu laser ajută la reducerea durerii şi a inflamaţiei.

Laserul în stomatologie, avantaje

Laserele dentare au anumite avantaje incontestabile:

  • Anumite operaţii nu mai au nevoie de anestezie.
  • Mulţi pacienţi nu se simt confortabil în prezenţa turbinei dentare. De aceea, laserul poate reduce anxietatea acestora, făcând tratamentele mai uşor de suportat.
  • Unul din marile avantaje ale laserului este reducerea sângerării în timpul intervenţiilor chirurgicale datorită efectului de cauterizare instantanee asupra vaselor de sânge.
  • Operaţiile executate cu ajutorul laserului au un timp de recuperare mult mai scurt iar durerea şi inflamaţia post-operatorie este mult mai mică.
  • Precizia operaţiilor este mai ridicată; astfel, se reduce riscul lezării accidentale a ţesuturilor învecinate.
  • Laserul are capacitatea de a steriliza câmpul operator datorită fasciculului puternic de energie pe care îl emite. În acest fel, riscul infecţiilor bacteriene este mai redus iar prognosticul anumitor tratamente (tratamentul endodontic, tratamentul cariilor etc.) este mai bun.

Laserul în stomatologie, dezavantaje

Din păcate, laserul are şi anumite limite şi de aceea nu poate fi folosit încă decât pentru anumite proceduri.
Anumite intervenţii vor avea totuşi nevoie de anestezie. Laserele nu pot fi folosite în numeroase proceduri de rutină. De exemplu :

  •   Laserele nu pot fi folosite în tratamentul cariilor aflate între dinţi. Multe zone ale dintelui sunt greu accesibile laserului. De aceea, curăţarea cariilor va trebui completată cu ajutorul instrumentarului rotativ convenţional chiar dacă s-a început folosind laserul.  
  • Adaptarea, ajustarea în ocluzie şi finisarea obturaţiilor se realizează tot cu ajutorul instrumentarului rotativ convenţional. Laserele nu pot fi folosite pentru îndepărtarea lucrărilor dentare, obturaţiilor din amalgam sau pentru şlefuirea dinţilor. De asemenea, laserele nu pot fi încă folosite în cele mai multe din procedurile legate  de poziţionarea unui implant dentar.

Tratamentul cu laser este încă extrem de scump iar laserele nu se găsesc în orice cabinet dentar. Ca să vă faceţi o idee generală, un laser dentar poate fi şi de 10 ori mai scump decât o turbină dentară.

Laserele vor fi probabil folosite tot mai mult atât în stomatologie cât şi în alte specialităţi. Deşi acestea au avantaje incontestabile, multe proceduri stomatologice nu pot fi încă executate integral cu ajutorul laserelor. De aceea, este bine să discutaţi cu medicul dumneavoastră stomatolog dacă intervenţia la care urmează să fiţi supus  poate şi merită să fie executată cu ajutorul laserului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite