Alimentele care nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Au un aport semnificativ de fibre și vitamine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de alimente au un rol deosebit de important în menținerea unei stări de sănătate optime, astfel că nu trebuie să lipsească din dieta zilnică a fiecărei persoane, deoarece au un aport semnificativ de fibre și vitamine.

Legumele și fructele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică FOTO Arhivă Adevărul
Legumele și fructele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică FOTO Arhivă Adevărul

Dr. Alina Boanță, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a spus că, în primul rând, trebuie să avem grijă la ce pâine consumăm:

În ceea ce privește pâinea și cerealele, ar fi bine să consumăm pâine intermediară și cereale integrale care au multiple beneficii. Acestea au un conținut mai redus de glucide-zaharuri, au efecte benefice asupra scăderii colesterolului, a grăsimilor din organism, previn constipația, având efecte benefice și asupra pacienților supraponderali și obezi“.

Din alimentația zilnică nu trebuie să lipsească produsele lactate

Produsele lactate au un rol important, datorită conținutului de calciu și proteine:

„Produsele lactate-știm cu toții că sunt benefice pentru organism, datorită conținutului de calciu și proteine, însă este recomandat să consumăm lactate cu un conținut redus de grăsimi (1,5%). De asemenea, este de preferat să consumăm lapte proaspăt, iaurt, sana,. Chefir, caș, urdă și să evităm produsele grase precum telemeaua, brânza topită etc cu efecte nefavorabile asupra organismului“, a menționat Alina Boanță.

Fructele trebuie consumate cu măsură de către persoanele care suferă de diabet

Aportul de vitamine și fibre din fructe este benefic pentru organism, dar acestea trebuie consumate cu măsură mai ales de către pacienții care suferă de diabet.

Trebuie consumate în stare proaspătă, pentru a putea beneficia din plin de beneficiile acestora. Sunt o importantă sursă de vitamine și fibre care au rol important în menținerea imunității; fibrele au rol important în scăderea grăsimilor, combaterea constipației, buna funcționare a sistemului digestive. Din cauza conținutului de glucide nu este recomandată consumarea a mai mult de 300 grame/zi, deoarece poate crește glicemia pacienților cu diabet zaharat. Pacienții cu diabet zaharat și boli de nutriție trebuie să nu consume anumite fructe, precum banana, pere, struguri, prune, fructe confiate“, a mai precizat dr. Alina Boanță.

Legume, fără restricție

În privința legumelor, medicul gorjean recomandă consumul fără limită de cantitate:

„Este recomandat consumul în cantități mai mari, fără prea multe restricții, deoarece au multiple efecte benefice. Au un conținut redus de glucide, un conținut mare de fibre, așa că legumele sunt recomandate atât pacienților cu diabet zaharat, cât și în alte afecțiuni. Atenție, însă, la cartofi, fasole uscată! Este recomandat să evităm prăjirea alimentelor în grăsime încinsă, deoarece poate avea efecte nefavorabile asupra aparatului digestiv, ficatului etc.“.

Carnea de pește, cea mai benefică

Carnea de pește este, de asemenea, benefică pentru organismul uman, dar trebuie să se aibă în vedere în primul carnea albă, care nu are grăsimi. Medicul recomandă evitarea consumului de carne foarte grasă, slănină, untură etc., care pot duce la creșterea colesterolului, efecte negative asupra aparatului cardio-vascular, sistemului nervos.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite