Ai dureri de cap, nasul înfundat și sforăi? Ce afecțiune ai putea avea și cum se tratează

0
Publicat:

Simptome precum nasul înfundat, durerile de cap, dificultăţile respiratorii şi sforăitul pot fi semnele unei rinite cronice hipertrofice, fiind necesară consultarea medicului ORL, după cum se artă într-un material realizat publicat pe site-ul revistei „Ce se întâmplă, doctore?" (CSID).

Principala cauză a rinitei hipertrofice este poluarea Foto: shutterstock
Principala cauză a rinitei hipertrofice este poluarea Foto: shutterstock

Rinita cronică hipertrofică este o afecţiune care poate fi ţinută sub control cu ajutorul anumitor medicamente, dar în anumite situaţii poate fi nevoie chiar și de un tratament mai complex, minim invaziv, care se efectuează sub anestezie locală cu spray anestezic. 

Rinita hipertrofică presupune inflamaţia cronică şi mărirea în volum a cornetelor nazale (structuri situate pe interiorul nasului, pe pereţii laterali ai acestuia). Cornetele nazale au rol important în ecuaţia respiraţiei, ele având ca rol principal filtrarea, umezirea şi încălzirea aerului inspirat.

Această inflamaţie poate duce în timp la obstrucţie nazală (nas înfundat) aproape permanentă, respiraţia nazală devenind din ce în ce mai dificilă. Obstrucţia nazală se însoţeşte adesea de dureri de cap, sforăit, dureri de cap, uscăciunea faringelui în timpul somnului”, a explicat dr. Cristiana Orodel, medic specialist ORL.

Potrivit sursei citate, principala cauză a rinitei hipertrofice este poluarea. De asemenea, contribuie la apariţia acestei afecţiuni factori precum fumatul, deviaţia de sept nazal, alergenii respiratori şi alimentari, dereglările hormonale ce apar în perioada de graviditate (rinita hormonală a gravidelor), hipotiroidismul sau stresul.

De asemenea, poate fi cauzată de infecţiile nazo-faringiene (virale, bacteriene, fungice), abuzul de decongestionante nazale (mai mult de 5-10 zile), și unele tratamente medicamentoase.

În anumite situații, afecțiunea poate fi tratată cu radiofrecvenţă, o metodă nedureroasă, minim invazivă şi eficientă, care se practică în cabinet, cu anestezie locală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite