Agenţia Europeană a Medicamentului autorizează un nou medicament împotriva Alzheimer. Ce este Leqembi
0Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat un tratament menit să reducă declinul cognitiv al pacienților care suferă de Alzheimer și se află la debutul bolii. Acesta este cunoscut sub denumirea Leqembi care a primit autorizația de introducere pe piață, după ce, inițial, fusese refuzată.

În vara acestui an, Agenţia Europeană a Medicamentului s-a pronunţat împotriva comercializării tratamentului Leqembi în UE, motivul principal fiind riscul mare de producere a reacțiilor adverse grave și foarte grave precum posibile sângerări la nivelul creierului. Recent însă, experții EMA au revenit asupra deciziei. „După revizuirea avizului său iniţial, Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru Leqembi pentru tratamentul deficienţelor cognitive uşoare (tulburări de vorbire şi de gândire) sau al demenţei uşoare cauzate de boala Alzheimer precoce şi doar pentru anumite grupuri de pacienţi. O analiză a concluzionat că beneficiile depăşesc riscurile la o populaţie limitată de pacienţi”, au explicat reprezentanții EMA.
Ce este Leqembi, tratamentul minune împotriva Alzheimer
Tratamentul Leqembi a fost dezvoltat de laboratorul farmaceutic japonez Eisai împreună cu producătorul american Biogen. Acesta a fost autorizat în ianuarie 2023 în Statele Unite pentru pacienţii care se aflau la debutul bolii însă este comercializat și în Japonia, și în China. Și autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor a aprobat acest tratament în august.
Dar medicamentul vizează numai pacienții cu o singură copie a genei ApoE4 (sau fără copii). Această genă este cunoscută ca unul dintre factorii de risc majori pentru dezvoltarea bolii.
În ceea ce privește eficacitatea, după 18 luni de tratament cu Leqembi, pacienții au prezentat o creștere mai mică a scorului CDR-SB, o scală de evaluare a demenței, comparativ cu pacienții din grupul placebo. Ceea ce indică un declin cognitiv mai lent.
Cum se administrează Leqembi
Boala Alzheimer apare din cauza acumulării de plăci de amiloid în jurul neuronilor, iar acest lucru conduce la deteriorarea ireversibilă a creierului. Bolnavul își pierde, inițial, memoria însă în etapele avansate ale bolii persoanele afectate își pierd capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice și de a purta conversații simple. Substanța activă din Leqembi, lecanemab, este un anticorp monoclonal, care vizează beta-amiloid, reducând formarea plăcilor. Tratamentul Leqembi se administrează intravenos, o dată la două săptămâni
Decizia anunțată de EMA reprezintă un pas intermediar către accesul pacientului la medicament. Acum, va fi trimisă Comisiei Europene în vederea adoptării unei autorizații de introducere pe piață la nivelul Uniunii Europene. Apoi, deciziile referitoare la prețuri și rambursare vor fi luate la nivelul fiecărui stat membru UE.