A fost inaugurat primul spital pentru copiii bolnavi de cancer

0
Publicat:

A fost inaugurat primul spital pentru copiii bolnavi de cancer, unitate medicală construită cu bani din donații și sponsorizări de către asociația „Dăruiește viață”. La aproape cinci ani și jumătate de la începerea construcției, spitalul este gata să primească primii pacienți.

Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

350.000 de români și 8.000 e companii au strâns bani pentru ridicarea Spitalului Naţional de Copii pentru Cancer, Boli Grave şi Traumă. Inaugurarea a avut loc în curtea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie". „O uriașă palmă pe care poporul român o dă politicienilor”, spune Paula Herlo, președinte onorific al Asociației Dăruiește Viață.

Carmen Uscatu, preşedinta Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, iniţiatoare a proiectului, a declarat că de acum înainte orice copil bolnav de cancer va fi tratat așa cum orice părinte își dorește. "Astăzi cu emoţie spunem 'noi am făcut un spital'. Un spital în care, pentru prima dată în România, un copil bolnav de cancer va putea fi tratat aşa cum orice părinte îşi doreşte”. 

Carmen Uscatu: „Vom face un campus medical”

Însă visul de a ajuta copiii cu afecțiuni grave nu se termină aici. Dimpotrivă. „De mâine spunem 'noi facem un campus medical', pentru că avem nevoie să mutăm toate specialităţile Spitalului 'Marie Curie' în spaţii noi, să construim spaţii de training, de cercetare, să facem un hotel pentru părinţi şi copii. Noi nu ne oprim aici, iar pe voi vă rugăm să ne susţineţi în continuare. Suntem 350.000 de oameni, suntem peste 8.000 de companii şi avem nevoie să rămânem împreună, să aducem alături de noi şi statul român în acest proiect de ţară", a spus Carmen Uscatu.

Ea a menţionat că de acum înainte va exista şi în România un loc în care părinţii care într-o zi află "un diagnostic cumplit" pot să îşi trateze copilul.

Spitalul Dăruiește Viață în cifre:

53 de milioane de euro a costat construcția și dotarea primului spital pentru copiii bolnavi de cancer din România.

Peste 350.000 de români au donat pentru construirea spitalului. Suma totală strânsă din donațiile românilor a fost de 20 de milioane de euro.

8.000 de companii au sponsorizat proiectul. 

250.000 de euro au fost donați de trupa Metallica. 

Spitalul are 9 niveluri și va avea secții de oncologie pediatrică, radioterapie, chirurgie și neurochirurgie, cinci săli de operații  și un etaj întreg pentru terapie intensivă.

Spitalul are inclusiv cinematograf și loc de joacă pentru copii.

Este singura unitate medicală spital pentru copii ridicată în România în ultimii 30 de ani.

Clădirea se întinde pe 12.000 de metri pătrați, cu peste 180 de paturi.

Spitalul va fi predat statului român

Odată finalizat, spitalul pentru copii bolnavi de cancer construit de Asociația Dăruiește Viață din donații va fi predat la cheie statului român. Dăruiește Viață speră acum să „primească voie” de la autorități pentru ca acest spital să fie altfel: „Ca să oferi și să faci un bine, trebuie să primești voie. Și acest lucru vrem noi să îl propunem autorităților, pentru a primi voie să facem un altfel de spital, în care să vedem o creștere a calității serviciilor medicale, în care pacientul chiar să conteze și în care oamenii să fie salvați”, mai spune Carmen Uscatu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite