5 alimente care cresc fertilitatea bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salata verde conţine acid folic, iar acesta sporeşte mobilitatea spermatozoizilor
Salata verde conţine acid folic, iar acesta sporeşte mobilitatea spermatozoizilor

În aproape jumătate din cuplurile infertile, vina pentru problemele de procreare le revine bărbaţilor. Află cum le pot spori alimentele fertilitatea.

Problemele de procreare ale brbaţilor pot avea multe cauze, dar adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care presupune şi o alimentaţie sănătoasă, se poate dovedi benefică în majoritatea cazurilor de infertilitate.

Potrivit doctorului Keith-Thomas Ayoob, nutriţionist în cadrul Consiliului Naţional pentru Fitness şi Nutriţie, dieta unui bărbat cu probleme de fertilitate ar trebui să fie axată în primul rând pe alimente sănătoase pentru inimă. „Ideea este să se menţină o circulaţie sangvină optimă. Pentru a face acest lucru, circulaţia sângelui prin artere trebuie să fie optimă", precizează specialistul. Ea asigură irigarea cu sânge a organelor, implicit a celor care contribuie la formarea spermatozoizilor. Acest proces, denumit medical spermatogeneză, este influenţat şi de anumiţi nutrienţi.

1. Somonul. Datorită acizilor graşi Omega 3 pe care-i conţine, somonul reduce nivelul colesterolului „rău", prevenind astfel depunerea lui pe artere şi asigurând o bună circulaţie a sângelui în zona genitală. De altfel, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Illinois au făcut în trecut un experiment în urma căruia au observat că fertilitatea şoarecilor de laborator a crescut dup ce au primit acizi graşi Omega 3.

2. Roşiile. Licopenul, un antioxidant puternic din compoziţia lor, este benefic pentru sănătatea prostatei, potrivit unor studii. Spermatozoizii secretaţi de testicule sunt amestecaţi cu fluidul secretat de prostată. Prin urmare, acest organ masculin este decisiv pentru fertilitatea bărbaţilor.

3. Broccoli. Acidul folic (vitamina B9) creşte nu doar pentru fertilitatea femeilor, ci şi pe cea a bărbaţilor. Această vitamină creşte numărul şi mobilitatea spermatozoizilor. Specialiştii au observat că bărbaţii care au un nivel scăzut de acid folic în organism produc mai mulţi spermatozoizi cu anomalii cromozomiale care cauzează malformaţii. Sursa cea mai bogată în acid folic o reprezintă legumele verzi: broccoli, ardei, spanac, salată verde etc.

4. Carnea roşie. Este un lucru observat cu mulţi ani în urmă că un aport inadecvat de zinc scade nivelul testosteronului şi numărul spermatozoizilor. Stridiile sunt cea mai bogată sursă de zinc, însă mineralul se găseşte şi în alimentele cu un preţ mai accesibil, cum ar fi carnea roşie (de vită, porc) şi cea de pasăre şi de curcan, ouăle (gălbenuşul) şi peştele gras . Există şi surse vegetale de zinc, dar ele pot să nu asigure un aport optim al acestui mineral, aşa încât bărbaţii vegetarieni riscă să se confrunte cu o carenţă. Seminţele de dovleac, soia, fasolea, grâul integral şi arahidele.

5. Afinele. Sunt fructele care conţin o cantitate impresionantă de antioxidanţi. Cum ajută aceştia fertilitatea? Menţin sănătatea vaselor de sânge şi previn depunerea colesterolului în interiorul acestora, mecanisme prin care este asigurat un flux sangvin optim la nivelul organelor genitale.

Citeşte şi:
La ce oră e bine să-ţi iei pastilele

Ce trebuie să conţină meniul de post

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite