Vremea se schimbă radical. Ultimele vești de la meteorologi: „Nu excludem să avem precipitații sub toate formele”
0Temperaturile de primăvară înregistrate în ianuarie, teoretic cea mai rece lună a anului, vor fi înlocuite în zilele următoare cu temperaturi aproape de normalul perioadei, anunță meteorologii. Sunt așteptate și precipitații. Ianuarie 2025 este a treia cea mai caldă lună ianuarie din istorie.

Zilele nefiresc de calde pentru luna ianuarie, de care ne-am bucurat în ultima perioadă, vor fi înlocuite la începutul lunii februarie de o vreme apropiată de normalul perioadei, anunță meteorologii. Luna ianuarie 2025 a fost a treia cea mai caldă lună ianuarie din istoria măsurătorilor, dar a fost și secetoasă, a precizat șefa Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, într-o intervenție în direct la televiziunea Digi 24 . Începutul lunii februarie vine și cu precipitații, însă nu suficiente pentru a se acoperi deficitul de apă din sol.
„Din păcate, actualizarea estimărilor pentru intervalul 3 februarie – 3 martie menține deficitul de precipitații și în perioada următoare, ceea ce va face ca în continuare rezerva de apă să scadă.(...) Prima lună din 2025 a fost o lună foarte secetoasă, cu o cantitate medie de numai 14,5 l/m.p., față de o normă climatologică de 33,5 l/m.p., iar februarie, tradițional vorbind, este cea mai săracă lună în precipitații a anului și a iernii. Și un alt record al lunii ianuarie îl putem confirma, este a treia lună cea mai caldă din istorie, după ianuarie 2023 și ianuarie 2007, cu o abatere termică la acest moment de 3,6 grade Celsius”, a precizat meteorologul Elena Mateescu.
Cât de mult scad temperaturile
Iarna revine din punct de vedere termic, a confirmat directorul ANM. „Primele zile din februarie debutează deja cu o răcire în jumătatea nordică a țării, acolo unde maximele nu vor mai depăși 7-9 grade Celsius, în timp ce în sud zilele de sâmbătă și duminică vor mai aduce valori de până la 13-14 grade, însă de luni, din 3 februarie, răcirea se va semnala în toată țara, astfel încât treptat, de la o zi la alta, temperaturile să fie în scădere semnificativă și să ne apropiem de normalul termic al datei din calendar”, a precizat meteorologul. Normalul termic ar trebui să însemne, a explicat șefa ANM, valori maxime între (-) 5 până la cel mult 4-5 grade, iar minimele să se situeze spre (-) 10 grade în depresiuni, până la zero grade în zona litoralului, „ceea ce se va și întâmpla pe parcursul săptămânii viitoare”.
„Nu excludem să avem precipitații sub toate formele. La început ploi, care se pot transforma ulterior în lapovițe și ninsori, în special în zona montană, dar și în zonele centrale, nordice. Cu siguranță monitorizăm, pentru că datele la acest moment indică o probabilitate de a avea și în partea de sud-est ninsori slabe, posibil și în Capitală spre mijlocul săptămânii”, a precizat șefa ANM.
Vremea în București
În Capitală se vor mai înregistra, vineri, 31 ianuarie, temperaturi de peste 10-11 grade Celsius, iar la sfârșit de săptămână în jur de 9-10 grade. Temperaturile vor scădea însă pe parcursul săptămânii viitoare, astfel încât maximele să nu depășească 5-6 grade Celsius și minimele să devină și acestea progresiv negative.
Nu este exclus să și ningă în București, însă ninsorile vor fi slabe, trecătoare.
„Sunt ninsori slabe, trecătoare, așa cum sunt de altfel și în restul zonelor menționate, mai ales în zona de munte, dar și în zonele centrale, nordice”, a mai precizat directorul ANM. Sunt posibile ninsori în Moldova, în Transilvania, în Maramureș, însă nu în cantități însemnate, astfel că până în jurul datei de 3 martie se menține semnalul unor cantități deficitare de precipitații.