Cod galben de ceaţă în 11 judeţe din Muntenia şi Dobrogea, până la miezul nopţii

0
Publicat:

Administraţia Naţională de Meteorologie ANM) a emis, luni seara, două atenţionări nowcasting cod galben de ceaţă care vizează 11 judeţe din Muntenia şi Dobrogea.

Cod galben de ceață în 11 județe FOTO Shutterstock
Cod galben de ceață în 11 județe FOTO Shutterstock

Potrivit meteorologilor, până la miezul nopţii, în judeţele Constanţa, Tulcea (localităţile: Măcin, Isaccea, Jijila, Greci, Topolog, Luncaviţa, Cerna, Carcaliu, Turcoaia, Casimcea, Dăeni, Ostrov, Văcăreni, Dorobanţu, Grindu), Brăila, Ialomiţa, Argeş (localităţile: Costeşti, Buzoeşti, Bârla, Slobozia, Ungheni, Stolnici, Lunca Corbului, Suseni, Răteşti, Recea, Rociu, Căldăraru, Miroşi, Negraşi, Hârseşti, Mozăceni, Popeşti, Izvoru, Ştefan cel Mare, Teiu, Râca), Buzău (în: Pogoanele, Smeeni, Padina, Glodeanu-Siliştea, Ruşeţu, Luciu, Brădeanu, C.A. Rosetti, Scutelnici, Cilibia, Largu, Florica, Robeasca), Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman şi Dâmboviţa (localităţile: Titu, Potlogi, Corneşti, Corbii Mari, Răcari, Crevedia, Petreşti, Cojasca, Lunguleţu, Mătăsaru, Ciocăneşti, Odobeşti, Tărtăşeşti, Braniştea, Ulieşti, Mogoşani, Conţeşti, Vişina, Niculeşti, Brezoaele, Sălcioara, Poiana, Şelaru, Produleşti, Costeştii din Vale, Morteni, Butimanu, Răscăeţi, Slobozia Moară, Cornăţelu).

Conform Agerpres, în aceste zone se va semnala local ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri, ce va favoriza, în funcţie şi de condiţiile locale, formarea gheţuşului. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.  

Sfaturi pentru șoferi

Poliţiştii recomandă şoferilor să reducă viteza, să mărească distanţa în mers faţă de vehiculele din faţă şi să folosească corespunzător luminile: 

1. Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, precum şi pe cele de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen, pentru a reduce riscul înregistrării unor evenimente rutiere negative ca urmare a neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.

2. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!

3. Atunci când autovehiculul este imobilizat, pe timp de ceaţă, din cauza unei defecţiuni, accident sau din orice altă cauză, prezenţa acestuia trebuie semnalizată atât prin luminile de poziţie şi cele de avarie, cât şi prin folosirea triunghiurilor reflectorizante.

4. Pentru a nu produce blocaje în trafic, le recomandăm şoferilor să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor şi să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier.

5. Totodată, este necesar ca aceştia să păstreze liber centrul intersecţiei, să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public şi să nu treacă la culoarea roşie a semaforului electric destinat lor şi să nu claxoneze inutil.

6. De asemenea, conducătorii auto trebuie să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de autovehiculul care îl precedă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte brusc.

7. Nu uitaţi de echiparea autoturismului cu anvelope de iarnă atunci când circulaţi pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Totodată, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite