Ciclon periculos deasupra României. Ce avem de îndurat după furtunile violente, anunțul meteorologilor

0
Publicat:

Ploile se extind în cea mai mare parte a țării, inclusiv în sud-est, zonă ocolită până acum de fenomele meteo severe. Meteorologii anunță că după acest episod de vreme rea, adus în țara noastră de un ciclon periculos, temperaturile vor depăși 30 grade Celsius.

Vreme severă în România FOTO Shutterstock
Vreme severă în România FOTO Shutterstock

Începând de sâmbătă, vor crește șansele de ploaie și în estul României, iar temperaturile vor scădea ușor. Totuși, în aceste regiuni, aversele și furtunile nu vor fi atât de extinse, iar cantitățile de precipitații vor fi mai mici.

Cauza principală a instabilității atmosferice, cu toate fenomenele asociate, va fi deplasarea progresivă spre est a unui nucleu de aer rece, aflat în prezent deasupra Germaniei și Poloniei, și a unui talveg de altitudine, o zonă extinsă cu presiune scăzută în straturile mai înalte ale atmosferei,  anunţă meteoradar.ro

În a doua parte a săptămânii viitoare, este așteptată pătrunderea unei mase de aer cald dinspre sud-vest, care ar putea aduce temperaturi de până la 30 – 34 de grade în mai multe regiuni ale țării.

Averse pe arii extinse și grindină

Vineri, 16 iunie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş, în zona montană, precum şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, vremea va fi instabilă, închisă şi va deveni răcoroasă.

"Se vor semnala averse pe arii extinse, care pe alocuri, mai ales după-amiaza, vor fi însoţite de descărcări electrice. Aversele vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor atinge 20-30 l/mp şi pe alocuri, în sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, Oltenia şi la munte, vor depăşi 40-50 l/mp. În restul teritoriului, vremea se va menţine caldă, iar manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala, local în Moldova, estul Munteniei şi pe suprafeţe foarte restrânse în restul zonelor. Izolat vor fi condiţii de grindină", anunță ANM.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate averselor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 20 şi 30 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 11 şi 19 grade Celsius. Pe suprafeţe mici vor fi condiţii de ceaţă.

În București, cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară când vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 grade Celsius, iar cea minimă va  cuprinsă între 15 și 17 grade Celsius.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite