Căldură neobișnuită în România. Unde se strică vremea și ce fenomene periculoase ne așteaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturi de vară la începutul toamnei. Meteorologii anunță maxime apropiate de pragul caniculei în sud-estul țării, în timp ce restul regiunilor, treptat, începând de miercuri după-amiază vor fi lovite de ploi și furtuni puternice.

Caniculă și ploi puternice în România FOTO pixabay.com
Caniculă și ploi puternice în România FOTO pixabay.com

„Mâine (n.r: miercuri) ne apropiem de 34 grade Celsius în special în Câmpia Română și în Câmpia de Vest, posibil în Capitală 32-34 grade, chiar dacă începând de mâine după-amiază își vor face apariția și fenomenele de instabilitate, la început în zona montană, în special în Carpații Orientali, iar pe parcursul nopții și în partea de vest-nord-vest a țării.

Ziua de joi să aducă o extindere în ceea ce privește aria precipitațiilor, mai ales în regiunile intracarpatice și vorbim aici în mod deosebit de Banat, Crișana, nu în ultimul rând Transilvania și nordul Moldovei, dar și zona de munte. Vorbim și de cantități de apă local însemnate.

În partea de sud și sud-est mai rămân de interes valorile apropiate de 34 grade Celsius inclusiv în Capitală, pentru ca de vineri răcirea să se resimtă și în zonele din partea de sud-sud-est, cu valori de până la 30 grade, însemnând totuși valori peste ceea ce ar fi normal pentru perioada din calendar. Temperaturile normale pentru această perioadă, la nivelul maximelor, sunt cuprinse, în general între 22, până la cel mult 28 grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN

Canicula se întoarce

Miercuri, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, astfel că se vor înregistra temperaturi maxime de la 24-26 grade pe litoral, până la 33-34 grade local în Câmpia Română şi în Câmpia de Vest. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea în sud-est, dar cu înnorări temporare, izolat averse şi posibil descărcări electrice, după-amiaza în zona montană în special a Carpaţilor Orientali, iar noaptea în vestul şi nord-vestul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu uşoare intensificări în sud-est. Minimele termice se vor situa între 8 grade în estul Transilvaniei şi 20 grade pe litoral şi în Dealurile de Vest. La începutul intervalului, în depresiuni şi pe văi, izolat vor mai fi condiţii de ceaţă.  

În Capitală, temperatura maximă va fi de 32-34 grade, iar cea minimă se va încadra între 13 și 16 grade Celsius.

Se răcește și vremea devine instabilă

Joi, 14 septembrie, în vestul, nord-vestul şi parţial în centrul şi nordul teritoriului, precum şi în zona de munte, vremea va deveni în general instabilă, iar valorile termice diurne deşi vor fi mai scăzute față de ziua precedentă, încă se vor menţine peste mediile multianuale. În aceste zone, mai ales din a doua parte a zilei, conform ANM, vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate şi local averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi condiţii de grindină şi cu precădere în nord-vest se vor acumula şi cantităţi de apă însemnate. În regiunile sudice şi estice, vremea se va menţine călduroasă în condiţiile unui cer variabil, vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu intensificări în Dobrogea, iar fenomene asociate instabilităţii atmosferice vor fi doar pe arii restrânse, spre sfârşitul intervalului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 25 şi 34 grade Celsius, iar cele minime între 11 şi 21 grade Celsius.

În București, vremea va fi în continuare călduroasă. Cerul va fi variabil şi doar spre sfârşitul nopţii vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 grade, iar cea minimă va fi de 15-17 grade.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite