Zeci de mii de români au înfruntat ninsoarea pentru Justiţie VIDEO
0Zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă în toată ţara, dar şi în Diaspora. Românii s-au mobilizat pe Facebook, nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei, Codurilor Penale şi Codului Fiscal. Protestele nu au fost lipsite incidente, un jandarm fiind filmat în timp ce lovea cu pumnul mai mulţi protestatari.
La aproape un an de când Ordonanţa 13 a scos în stradă sute de mii de oameni, un nou protest de amploare a zguduit România. Sâmbătă seară, zeci de mii de români din toată ţara şi-au strigat nemulţumirea despre modificările aduse de actuala putere legilor justiţiei, codurilor penale şi codului fiscal.
În Bucureşti, s-au adunat cei mai mulţi manifestanţi - între 40.000 şi 60.000 după unele surse, în timp ce în oraşele din ţară au ieşit în stradă în jur de 15.000 de persoane.
Românii au protestat şi în marile oraşe din Europa faţă de modificările aduse legii Justiţiei. La Viena, în Stuttgart sau Oslo, românii din diaspora s-au arătat solidari cu manifestanţii din ţară.
În Capitală, la ora 18.30, mii de persoane protestau deja în Piaţa Universităţii, iar circulaţia a fost blocată când mulţimea a intrat pe carosabil.
Manifestanţii au adus pancarte pe care scria: „Nu acceptăm teleormanizarea României“, „PSD ciuma roşie“, „Jos labele de pe justiţie“, „Revoluţia fiscală, cea mai mare păcăleală“, „Ne-am întors cu toţii în ţară“, „Sunteţi un partid de hoţi, corupţi şi mafioţi“ şi „Dragnea, păzea, vine Transilvania!“.
Câteva grupuri compacte de protestatari din Arad, Timişoara şi Cluj au afişat banere pe care scria: „Teldrum cartel mafiot“ şi „Penalii, slugile lui Dragnea“.
O oră mai târziu, manifestanţii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului.
Piaţa Constituţiei s-a transformat într-o mare de lumini. Zecile de mii de oameni şi-au aprins lanternele telefoanelor şi au intonat imnul naţional. Înainte şi după acest moment au scandat împotriva Guvernului şi a Parlamentului. Pe unul dintre blocurile din faţa Palatului Parlamentului a fost scris cu lumină laser „Ne-am săturat cât aţi furat“ şi „PSD - Ciuma roşie“.
Proteste şi în ţară
Proteste, dar de mai mică amploare, au fost şi în marile oraşe din ţară. În Piaţa Victoriei din Timişoara s-au adunat aproximativ 5.000 de oameni care au protestat faţă de modificările legilor justiţiei, ei pornind într-un marş pe străzile oraşului. Ei au strigat lozinci precum „Hoţii, hoţii“, „DNA să vină să vă ia“, „Să vă fie frică, ţara se ridică“, „Legi pentru toţi, nu pentru hoţi“, „Rezistăm, nu plecăm“.
La Cluj-Napoca, peste 5.000 de persoane au protestat, mărşăluind pe străzile oraşului. Protestatarii au strigat „Hoţii“, „România, trezeşte-te“ şi „Noi de-aicea nu plecăm acasă, până nu vă dărâmăm şandramaua voastră“. Manifestanţii au venit cu vuvuzele, steaguri, fluiere şi bannere, pe care scria „Uniţi salvăm toată România“.
La Sibiu, peste 4.000 de persoane au mărşăluit pe străzile oraşului scandând lozinci împotriva Guvernului, împotriva legilor justiţiei şi arătându-şi susţinerea faţă de protestatarii de la Bucureşti. „Bucureşti nu uita, Sibiul e de parte ta“, a fost una dintre scandările favorite.
Şi la Iaşi au ieşit oameni în stradă. Aproximativ 1.000 de ieşeni au protestat în Piaţa Unirii, scandând lozinci împotriva PSD. Manifestanţii au spus că au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu participanţii la protestul de la Bucureşti.
Oamenii au venit cu vuvuzele şi fluiere, precum şi cu steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene.
Manifestanţii au scandat, printre altele, „Legi pentru toţi, nu pentru hoţi!“, „Bucureşti, nu ceda! Iaşul e de partea ta!“ şi „PSD, ciuma roşie“.
Incidente cu forţele de ordine
Protestul nu a fost lipsit de incidente. Primele s-au înregistrat în Piaţa Universităţii. În timp ce oamenii încercau să ocupe strada, în pasaj s-a creat o aglomeraţie de nedescris. Oamenii care veniseră la protest cu metroul au fost opriţi de forţele de ordine. În final, mulţimea a fost lăsată să ajungă la suprafaţă. Asta după ce jandarmii au legitimat câteva persoane despre care bănuiau că fac parte din galerii de fotbal. Două persoane au fost conduse la secţie, pentru că asupra lor au fost găsite arme albe.
În zona Pieţei Universităţii, jandarmii au format o serie de filtre, lucru care i-au agitat pe protestatari. În plus, manifestanţii au fost supăraţi din cauza gardurilor care nu au permis, iniţial, accesul total în Piaţă. Oamenii au scandat „Jandarmeria apără hoţia“. Protestatarii au dărâmat apoi gardurile de protecţie, după câteva îmbrânceli zdravene cu jandarmi.
În acel moment s-a şi înregistrat singurul moment violent din Piaţa Universităţii. Un jandarm a fost filmat când îi loveşte puternic de mai multe ori cu pumnul pe unii dintre cei care încearcă să forţeze cordonul de jandarmi pentru a ocupa carosabilul.
S-a speculat că ar fi acelaşi jandarm care împingea jurnaliştii şi îi asigura protecţia lui Liviu Dragnea, atunci când liderul PSD a fost chemat la DNA.
Anchetă internă la Jandarmerie
Imaginile cu jandarmul lovind cu pumnul protestatarii au devenit virale pe internet, silind Jandarmeria să declanşeze o anchetă internă. Reprezentanţii forţelor de ordine au explicat incidentul. „Colegul nostru şi-a pierdut calmul.A fost o acţiune individuală a unui jandarm. Se va face o analiză a modului în care s-a acţionat, vă garantez că nu vom ezita să luăm anumite măsuri. În acest moment, nu ne grăbim să tragem concluzii. În momentul în care se realizează aceste dispozitive ne luăm în calcul toate ipotezele posibile şi în niciun caz nu am pune în pericol siguranţa oamenilor“, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.
Ulterior, Jandarmeria a anunţat că se cunoaşte identitatea respectivului subofiţer şi că acesta a fost audiat de superiori, în cadrul verificării interne.
„Jandarmii din prima linie, aflaţi de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera şi astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificări“, se arată în comunicat.
Instituţia a adus o serie de lămuriri şi despre situaţia creată la gurile de metrou, când oamenii nu au fost lăsaţi să iasă. „Facem precizarea că decizia Jandarmeriei de a temporiza şi a redirecţiona accesul persoanelor care se deplasau de la staţia de metrou către ieşirea dinspre Teatrul Naţional a fost luată pentru a evita apariţia unor busculade, întrucât zona Pieţei Universităţii era blocată şi era nevoie de o ieşire controlată a persoanelor”.
În plus, Jandarmeria susţine că filtrele făcute în zonă au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice. „Filtre care şi-au dovedit eficienţa, în urma acestor controale fiind găsite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca rănirea gravă a participanţilor“, a precizat Jandarmeria.
Cert este că asupra câtorva persoane au fost găsite cuţite, box-uri sau lanţuri şi chiar un aparat cu electroşocuri. Respectivilor le-au fost deschise dosare penale.
Protest mut în faţa Guvernului
Bucureştenii au ieşit şi duminică în stradă. Zeci de oameni au participat la un flashmob, în Piaţa Victoriei, organizat pe reţelele de socializare.
Unii protestatari au ales să îşi acopere simbolic ochii sau gura, stând cu spatele spre clădirea Executivului. Manifestări similare au fost programate, în paralel, în Polonia, Ungaria, Cehia, Rusia, Ungaria.
Participanţii la manifestare au venit înfăşuraţi cu drapele ale României sau Uniunii Europene şi au arborat mesaje precum „#rezist“, „Toţi pentru justiţie“, „Justiţia furată“, „Şi totuşi # vă vedem“ sau „Libertatea lor, închisoarea noastră“ - imprimat pe un carton cu o hartă a României în zeghe. Mesajele erau însoţite şi de nume de oraşe din ţară – Timişoara, Sibiu sau Constanţa.
„Refuzăm să închidem gura, refuzăm să acceptăm să avem o justiţie furată“, au spus tinerii adunaţi în Piaţa Victoriei.