VIDEO Fratele lui Elan Schwartzenberg şi o apropiată a acestuia, acuzaţi de spălarea a milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fratele lui Elan Schwartzenberg, Fabian, şi o apropiată a omului de afaceri, Monica Hoffman, sunt urmăriţi penal pentru implicarea în fapte de spălarea banilor, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de aceştia au mai fost acuzate şi alte şapte persoane.

UPDATE Procurorii anticorupţie au decis începerea urmăririi penale faţă de Fabrian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîslan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe şi Carmen  Srăncescu. 

Aceştia sunt acuzaţi de spălare de bani, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în cursul anilor 2011 şi 2012, învinuiţii (aparent acţionari majoritari sau  acţionari minoritari) „au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse,  în scopul influenţării  deciziilor referitoare la SC «Realitatea Media» SA şi preluării controlului asupra acesteia”.  

Procurorii precizează că scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţi ar fi fost asigurarea  controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenţei,  astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenţei Comitetului Creditorilor al societăţii aflate în insolvenţă şi a numărului de membri.

„Pe un palier, demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC «Realitatea Media» SA  şi, sub pretextul finanţării acesteia, prin mărirea succesivă a creanţei ( prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate) a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanţelor cu 52% din totalul creanţelor  şi a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media”, au mai arătat procurorii.

Banii folosiţi pentru creditarea Realitatea Media, proveniţi şi din evaziune fiscală

Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro, folosită pentru creditarea SC Realitatea Media SA, ar fi provenit din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut. 

Pe un alt palier, demersurile infracţionale ar fi fost derulate şi de alte persoane - acţionari minoritari - care, în  complicitate cu persoane  fizice şi persoane juridice, ar fi  falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin  interpuşi, au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului.

Faptele ar fi fost desfăşurate în acelaşi scop, mai exact, al obţinerii unor foloase băneşti.

În acest caz se efectuează cercetări penale şi faţă de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar şi pentru alte fapte.

UPDATE Monica Hoffman, o apropiată a lui Elan Schwartzenberg, a plecat de la DNA după ce a fost audiată de procurorii anticorupţie timp de mai multe ore.

Surse judiciare au declarat pentru adevarul.ro că aceasta a fost pusă sub învinuire. 


Procurorii anticorupţie fac mai multe percheziţii la imobilele deţinute de fratele lui Elan Schwartzenberg, cazul având legătură cu dosarul dispariţiei lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, au precizat surse judiciare. 

Percheziţii au fost făcute şi la imobile ale Monicăi Hoffman, o apropiată al lui Elan Schwartzenberg, precum şi la cele ale lui Maricel Păcuraru.

Cei trei, dar şi alte persoane, urmează să fie aduse la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiate, au mai spus sursele citate.

În acest caz sunt vizate fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani în legătură cu activitatea Realitatea Media, au precizat aceleaşi surse.

Potrivit unui comunicat emis de DNA, se fac cercetări într-o cauză penală complexă ce vizează săvârşirea mai multor infracţiuni printre care trafic de influenţă, spălarea banilor proveniţi din evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, bancrută frauduloasă şi delapidare. 

În acest dosar sunt implicate peste 30 persoane fizice şi mai multe persoane juridice.

Potrivit probelor administrate de anchetatori, suma care face obiectul spălării de bani este de peste un milion de euro. 

Luni dimineaţă au fost făcute percheziţii domiciliare în 35 de locaţii din Capitală, iar 16 persoane urmează să fie conduse la audieri. 

Sursă Digi24.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite