VIDEO Eugen Teodorovici: „Până la sfârşitul lui 2015 vom avea o rată de absorbţie a fondurilor europene de 80%“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corina Creţu, Comisar European pentru Politici Regionale, şi Eugen Teodorovici, Ministrul pentru Fondurile Europene, au fost în studioul Adevărul Live. Împreună cu jurnalistul Cristian Unteanu, corespondentul „Adevărul” la Bruxelles, au discutat despre un eveniment important care se desfăşoară azi la Bucureşti: lansarea oficială a Acordului de Parteneriat al Comsiei Europene cu România pentru perioada 2014-2020.

Încercăm să vedem dacă România este cu adevărat pregătită, cu ce instrumente anume să absoarbă la un nivel mulţumitor banii europeni, care sunt proiectele prioritare şi în cadrul cărei viziuni de dezvoltare naţională. Prioritatea zero a Comisei Europene este relansarea economiei europene? Va fi asta şi o realitate pentru România următoarei perioade?  

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

„Prioritatea zero a guvernării este folosirea bună a fondurilor europene“, spunea preşedintele României. La Bruxelles auzeam altceva: „Chiar nu vreţi să folosiţi bani europeni?“, începe jurnalistul Cristian Unteanu.

Subiectul sunt banii europeni. Ce facem cu ei?, întreabă Cristian Unteanu.

Corina Creţu spune că este în prima săptămâna a funcţiei de Comisar European pentru Politici Regionale şi că lansarea Acordului presupune o sumă importantă. „Eu voi gestiona 23 de milioane prin fondurile mele“. 

E greu de înţeles de ce în primii câţiva ani de la aderarea UE, România nu a reuşit să absoarbă decât 4% din fonduri. Dar de la 4 la 44% reprezintă un progres enorm. Motivul acestei creşteri a fost înfiinţarea Ministerului pentru Fondurile Europene, o sugestie UE care s-a dovedit cea mai bună soluţie, spune Corina Creţu.

România face parte din statele care mai au de luat bani. Polonia, de exemplu, a absorbit 89%. România este printre cele şase state care au absorbit sub 60%, explică Corina Creţu.

Important este că din mai 2012 guvernul actual a înţeles să treacă de la vorbe, la fapte. Din mai încoace mi-aş fi dorit să avem mai mult, dar avem totuşi cu 4% mai mult decât era stabilit, explică şi Eugen Teodorovici, Ministrul pentru Fondurile Europene.

România are la ora actuală peste 1% de absorbţie de bani europeni pe lună, una dintre cele mai mari rate din Europa, adaugă şi Corina Creţu.

Anul viitor am spus că încheiem cu 80%. Dacă ţinem cont cum merg lucrurile, ajungem la un nivel satisfăcător, ţinând cont că România s-a pus pe treabă din 2012. În România, înainte, s-a pierdut timpul, spune Eugen Teodorovici.

În paralel, trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea programelor operaţionale 2014-2020. Speranţa mea este ca toate ţările să pornească în forţă programele. În România, programul de asistenţă tehnică sper să fie terminat în acest an, adaugă Corina Creţu.

Promisiunile UE de investiţii masive

În Bruxelles, ieri a fost un oraş sub asediu. Acest lucru arată că ceva se întâmplă pe aceste pieţe, nemulţumiri. În domeniul dezvoltării economice, în acest Acord, ce mecanisme există?, întreabă Cristian Unteanu.

300 de miliarde, s-a angajat şeful Comisiei Europene. Eu voi avea o implicare activă, pentru că politica regională va avea o implicare activă. Tot noi vom avea sarcina de a explica membrilor că avem nevoie şi de contribuţia lor. De altfel, pe 24 am şi prima întâlnire la Banca Europeană de Investiţii să vedem cum putem ajuta aceste proiecte. Aşteptările sunt foarte mari, votul a arătat că au crescut forţele radicale în sondajele de opinie. Este evident că dacă nu vom livra rezultate în timp foarte scurt, riscăm să pierdem încrederea oamenilor, spune Corina Creţu.

image

Avem o sumă la dispoziţie. Obligaţia noastră este să cheltuim banii cât mai repede. Sunt două chestiuni importante pentru amplificarea creşterii economice. Noi am avut un document care descria ce trebuie să finanţeze România. Din păcate, nu s-a întâmplat. Aici e importantă schimbarea, mai pragmatică: crearea de locuri de muncă (200.000 de locuri de muncă în 2014). Pentru mine este important să lansăm în acest an cererile de proiecte. Mai mult, anul viitor să închidem aceste fonduri europene, adică România să cheltuie aceste fonduri, spune Eugen Teodorovici, Ministrul pentru Fondurile Europene.

Românii care au o idee frumoasă de afaceri pot beneficia de 150 de milioane de euro, alocaţi pentru ideile de afaceri. Este nevoie de doar un simplu plan de afaceri, spune Eugen Teodorovici.

Cine decide asupra eligibilităţii? Prietenii?, întreabă Cristian Unteanu.

Nu mai există culoare politică în acordarea de bani. Piaţa va decide, răspunde Eugen Teodorovici.

Din investiţiile publice din România, 50% sunt făcute cu bani europeni. Este o comunicare proastă, dar şi autorităţile locale evită să spună că se fac multe cu banii europeni, explică Corina Creţu.

Întreprinderile mici şi mijlocii sunt motorul societăţii

Într-adevăr, trebuie încurajate întreprinderile mici şi mijlocii. Sunt prea mulţi privaţi care renunţă. Dar, tot în Parlamentul European, se vorbea de un control foarte strict, spune Corina Creţu.

Dacă doriţi un ghid al beneficiarului pe zona privată, nu se mai cer multe, doar o declaraţie pe propria răspundere că acele documente vor fi date atunci când e nevoie. Nu mai solicităm avize, totul s-a simplificat, explică Eugen Teodorovici.

Diaspora

În zona de emigraţie, diaspora, s-au deplasat mulţi oameni cu spirit de iniţiativă. Au existat cazuri de oameni care au ştiut să facă ceva, spune Cristian Unteanu.

În acest sens, prima idee este de formare, de pregătire pentru românii din afară pentru a-şi găsi un loc de muncă mai bine plătit. A doua idee este o finanţare pentru afacerile deschise acolo, unde vor fi obligaţi să angajeze unul-doi români. Al treilea element este o finanţare pentru copiii care rămân acasă – after school. Peste 50 de milioane de euro pentru finanţarea acestor situaţii, spune Eugen Teodorovici.

image

Pentru CE, România este printre primele locuri privind abandonul şcolar. Trebuie luate măsuri ca fiecare copil să se ducă la şcoală. În ceea ce priveşte românii din străinătate, voi vizita Măgurele, în proiectul de acolo având români, cercetători, care s-au întors acasă, pe un salariu mai mic, dar care s-au întors. Unul dintre obiectivele noastre este să alocăm bani în cercetare-dezvoltare, spune Corina Creţu.

Atât de multe institute au dispărut, încât nu ştiu dacă mai aveţi unde băga bani, adaugă Cristian Unteanu.

Autostrăzile României

Visul oricărui guvern, de 25 de ani, este autostrada. Avem plan de autostrăzi?, întreabă Cristian Unteanu.

În 2007-2013 s-au construit 124 de kilometri de autostradă, foarte puţini. Şi aproximativ 900 de kilometri de drumuri au fost refăcute. După o discuţie cu ministrul Transporturilor, speranţa noastră este să se reînceapă construcţiile. Este un program operaţional în care nu putem grăbi lucrurile. Într-adevăr, s-a făcut puţin în perioada de după aderare. Eu sper ca implementarea programului de Masterplan să funcţioneze, spune Corina Creţu.

Sunt bani, există proceduri mai facile, sper că există şi dorinţa poporului român care a înţeles ceva din pierderile României, că n-a folosit banii europeni la timp. Singura mea observaţie: sunt probleme cu politica de informare, pe de-o parte, şi politica de oferire a datelor reale imediate oamenilor, pentru a şti că lecţia europeană este un succes... acestea rămân o temă deschisă, conchide Cristian Unteanu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite