VIDEO Adevărul Live Marian Ursan, preşedintele Asociaţiei „Carusel“: „Cei care consumă droguri au nevoie de sprijin, nu de pedepse“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbatere Adevărul Live despre droguri, cu Sorin Oprea, Marian Ursan şi Mara Răducanu FOTO David Muntean
Dezbatere Adevărul Live despre droguri, cu Sorin Oprea, Marian Ursan şi Mara Răducanu FOTO David Muntean

Drogurile au fost dintotdeauna o boală a societăţii, majoritatea victimelor găsindu-şi sfârşitul în braţele "morţii albe". La Adevărul Live s-a discutat despre dependenţa de senzaţii tari cu Sorin Oprea, şeful Organizaţiei Naţionale Antidrog, Marian Ursan, preşedintele Asociaţiei "Carusel", într-o emisiunea moderată de jurnalista Adevărul Mara Răducan.

Care este profilul consumatorului de droguri şi care sunt cele mai căutate droguri de pe piaţa românească, aflaţi la Adevărul Live.

Cele mai importante declaraţii:

„Este un fenomen care trebuie monitorizat foarte atent, reprezintă una dintre ameninţările serioase la adresa publicului tânăr. Există un studiu care se efectuează o dată la trei ani, iar ultimele două studii au fost realizate în 2007 şi 2010, între aceste elemente se arată o creştere de la 1,7% la 4,3% în rândul consumatorilor de droguri. Un alt studiu finalizat în cursul anului 2012, la nivelul studenţilor, arată că prevalenţa pe consum este de 22,5 %. Pornind practic de la primele elemente de monitorizare şi ajungând la ceea ce înseamnă consumatorul dependent şi reabilitate“, a spus Şeful Organizaţiei Anidrog, Sorin Oprea.

El a vorbit şi despre drogurile care fac ravagii la nivel mondial, despre câţi consumatori de droguri sunt identificaţi la nivelul ţării noastre, dar şi despre drogurile preferate de consumatori.

„Aş vrea să vă dau câteva exemple la nivel mondial şi anume acela al deceselor din supradoză, de fapt morţii din droguri sunt denumiţi «morţii de sâmbătă seara», asta pentru că în perioada de weekend apar supradozele. Sunt 200.000 de morţi anual la nivel mondial, din fericire în România numărul deceselor nu sunt atât de mari, ajungând la 34  de morţi anul trecut. Drogurile se prezintă ca un iceberg, nu vedem decât o treime din ceea ce se întâmplă de fapt.“

Dependenţa de senzaţii tari naşte victime. Cum combatem flagelul drogurilor

„Numărul consumatorilor problematici, consumatorii de droguri injectabile, se situează la 19.000 doar în Bucureşti, un număr foarte mare. De departe canabisul rămâne drogul cel mai consumat în ţara noastră, pe parcursul tuturor anilor. A existat un vârf de consum în anul 2011, vârf care a fost atins şi de către etnobotanice. A existat un fel de comparaţie indirectă, între canabis şi etnobotanice, pe care noi am făcut-o, pentru că aceste substanţe au avut o ascensiune fulminantă. Aceste substanţe au nişte caracteristici deosebite, ne raportăm la ele datorită gravităţii şi a modului în care atacă organismul uman.“

Preşedintele Asociaţiei „Carusel“, Marian Ursan, a explicat ce presupune programul „Schimb de seringi“ şi cum sunt ajutaţi consumatorii de droguri.

„Schimbul de seringi este o activitate reglementată, activitate ce se desfăşoară în mai toate ţările civilizate. Noi vizăm prin asta sănătatea societăţii. Au existat şi încă există suspiciuni cu privire la acest program, evidenţele ştiinţifice spun că această activitate contribuie la îmbunătăţirea stării celor care consumă droguri. Dependeţa este o boală, iar aceste persoane au nevoie de îngrijiri medicale. În activitatea noastră am văzut cazuri în care familia avea aşteptări nerealiste de la un consumator“, a declarat Marian Ursan.

„Finanţarea programelor a fost diminuată, retragerea fondurilor internaţionale, pentru că România trebuie să-şi gestioneze singură problemele, nu întotdeauna a fost posibilă menţinerea unui anumit nivel.“

„Seringa este poate o mică parte din acest program care înseamnă dezvoltarea unei relaţii de încredere cu persoane care consumă drogrui injectabile. Persoanele care sunt implicate trebuie să înţeleagă şi să nu renunţe la înţelegerea pe care trebuie să o aibă. În afară de faptul că se stabileşte o relaţie de încredere, relaţia rămâne în termeni de confidenţialitate. Este o aşteptare pe termen lung. Nu este o încurajare a consumului de droguri, este un mijloc prin care persoanele îşi pot administra drogurile în condiţii sigure, până în momentul în care sunt pregătiţi să facă o schimbare. Este o greşeală să credem că acest fenoemen apare în familii defavorizate, am întâlnit de la oameni care stau pe stradă, până la oameni care lucrează în corporaţii.“ 

Sorin Oprea a discutat şi despre modul în care a fost primit acest program, dar şi care au fost motivele pentru care acţiunea a fost privită cu neîncredere.

„Problematica distribuţiei de seringi a apărut într-un moment în care la nivelul societăţii româneşti percepţia a fost una ciudată, am fost acuzaţi când am început să distribuim seringi, toate aceste aspecte au fost percepute total greşit. O luptă a noastră cu această mentalitate reprezintă o provocare. Trebuie să fim atenţi la creşterea numărului de infectări, în special cu SIDA. În foarte multe situaţii întâlnim această poziţie a românilor de a promova consumul de la vârste fragede de droguri ilicite (alcool şi tutun). Nu ne dăm seama că de fapt şi ţigările şi alcoolul produc dependeţă. Este clar că în momentul de faţă există un curent în societatea românească faţă de legalizarea consumului de canabis. Au existat propuneri pentru a apărea pe piaţă aşa-zisul canabis medicinal, dar nu există nicio propunere legislativă cu privire la acesta. Există state care folosesc diferite derivate din canabis pe post de medicament. Primul stat a fost California, la presiunea societăţii. Din punct de vedere personal, sub nicio formă nu pot accepta consumul de canabis legalizat. Eu am o reţinere totală faţă de acest consum, am citit studii care au arătat clar că acest canabis produce efecte majore şi creează dependenţă. Existenţa pe piaţă a acestui canabis medicinal va conduce la o dezvoltare pararlelă a unei pieţe ilicite, va avea un rezultat negativ“, a mai spus Sorin Oprea.

Şeful Organizaţiei Naţionale Antidrog a vorbit şi despre modalităţile de informare în rândul tinerilor, dar şi despre motivele pentru care aceştia ajung să consume droguri.

„Fenomenul drogurilor are două segmente: prevenire şi asistenţă. Când vorbim de primul, ne adresăm grupului ţintă. Trebuie să ne poziţionăm o clipă într-un domeniu care vrând-nevrând ajunge tot la bani, o reţea de droguri câştigă sume foarte mari, traficanţii au beneficiat de faptul că reacţia autorităţilor la apariţia etnobotanicelor nu a fost una pe măsură, ele au intrat pe piaţă şi au dus la crearea de dependenţe mult mai rapide. Agenţia Naţională Antidrog merge către un sistem de standarde de prevenire. Tipurile de informare merg de la mediul virtual, anul trecut am avut un proiect de acest tip care a avut rezultate incredibile, am avut 7 milioane de vizitatori pe Facebook, site-ul agenţiei şi proiectele la nivel naţional şi local pe care le desfăşurăm alături de colegii noştri din cele 47 de centre de prevenire.“

„Din cauza anturajului şi din curiozitate, cele două lucruri pe care consumatorul le promovează ca elemente ale debutului în consum. Nu trebuie să fim ipocriţi, consumul de droguri, în debutul lui, dă nişte stări greu de imaginat, unele stări sunt plăcute, stări pe care mulţi dintre cei care discută despre droguri nu le iau în considerare, că ulterior încep degradările la nivel fizic şi psihic, aceasta este partea unde trebuie să intervenim“ 

„Tinerii din România sunt foarte informaţi, avem copii excepţionali, am discutat cu foarte mulţi dintre ei, dar ceea ce duce spre zona de consum este faptul că sunt teribilişti, dorinţa de adrenalină şi nu în ultimul rând, apartenenţa la grup. Eu sunt ferm convins că dorinţa lor absolută la momentul acesta este una greu de crezut şi anume teama principală a tinerilor din România este de a nu fi rejectaţi de grup. Trăim într-o realitate cu o dinamică extraordinară, totul se schimbă de pe o zi pe alta şi informarea tinerilor este una superioară, beneficiem de această masă pozitivă de tineri, ei au şi perspectiva a ceea ce se poate întâmpla, dar aici trebuie să intervenim, să înţelegem care le sunt dorinţele şi aşteptările şi să implementăm proiecte de prevenire a consumului de droguri.“ 

Tot Sorin Oprea a vorbit şi despre anul în care au apărut pe piaţă drogurile legale şi despre tratamentul cu metadonă. „Anul 2008 este un an de referinţă şi va rămâne în istorie pe domeniul respectiv, este anul intrării în ţară a uneia dintre cele mai mari nenorociri. La momentul respectiv substanţele care au intrat pe piaţă ca droguri legale nu erau supuse controlului.

Metadona produce aceleaşi efecte ca şi drogul de bază, în această situaţie distribuţia de metadonă se face sub supraveghere medicală, după ce un consumator se prezintă la centru, el este diagnosticat şi îi este prescrisă cantitatea de metadonă necesară. Metadona este scăzută progresiv, prin această modalitate se ajunge la distribuţie 0“

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite