VIDEO 34 de ani de la prima călătorie cu metroul bucureştean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De 34 de ani, bucureştenii merg dintr-o parte într-alta a Capitalei, şi cu metroul FOTO metroubucureşti.webs.com
De 34 de ani, bucureştenii merg dintr-o parte într-alta a Capitalei, şi cu metroul FOTO metroubucureşti.webs.com

Pe 16 noiembrie 1979, a fost inaugurat, în Capitală, primul tronson al Magistralei 1, având şase staţii, pe distanţa Semănătoarea (azi Petrache Poenaru) - Timpuri Noi.

În urmă cu exact 34 de ani, pleca din staţia Semănătoarea primul metrou cu călători din istoria României. Pe parcursul celor 8.1 kilometri, cât măsoară primul tronson al Magistralei I, erau şase staţii – Semănatoarea, Grozăveşti, Eroilor, Izvor, Piaţa Unirii (1) şi Timpuri Noi. Iar până la data de 19 decembrie 1979, când preşedintele Nicolae Ceauşescu a tăiat oficial panglica de începere a exploatării metroului, metroul bucureştean a funcţionat cu călători, fiind singurul metrou care, în perioada de probe, a fost folosit ca mijloc de transport.

Realizarea propriu-zisă a metroului a început începând cu 1975, datorită necesităţilor urbanistice, dar şi a dorinţei lui Nicolae Ceauşescu de a transforma capitala României. Scopul iniţial al reţelei de metrou era transportarea bucureştenilor de la locuinţele lor la fabrici (de exemplu Semănătoarea şi Republica) şi platformele industriale (Pipera).

Deşi început în timpul dictaturii ceauşiste, ideea construirii unei linii de metrou în Capitală datează de la începutul anilor 1990 şi a aparţinut inginerului Dimitrie Leonida. Întrucât nu a putut fi aplicată la acea vreme, a fost reluată de Nicolae Ceauşescu în 1972.

image

1) 1976 - lucrări pe şantierul de construcţie a Metroului Bucureşti pe Splaiul Independenţei - zona Tribunalului Bucureşti .2) 1977 - lucrări pe şantierul de construcţie a Metroului Bucureşti - zona Republica. Foto: ARMAND ROSENTHAL/ AGERPRES

În anul 1977, a fost înfiinţată „Întreprinderea de Exploatare a Metroului Bucureşti“ (I.E.M.B.), care se afla  în subordinea Ministerului Transporturilor – Departamentul Căilor Ferate. În 1991, printr-o hotărâre de Guvern, aceasta de transformă în „Regia de Exploatare a Metroului Bucureşti, METROREX“, aflându-se sub autoritatea Ministerului Transporturilor  şi având ca obiect de activitate principal „transportul de persoane cu metroul pe reţeaua de căi ferate subterane şi supraterane, în condiţii de siguranţă a circulaţiei, pentru satisfacerea interesului public, social şi de apărare civilă“.

Oamenii se uitau la metrou ca la urs

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, Viorel Păsărică, unul dintre primii mecanici care au condus primele garnituri de metrou puse în circulaţie, povestea cum l-a plimbat inclusiv pe „Primul Călător al ţării“: „L-am avut în cabină pe Ceauşescu de două ori, la inaugurarea magistralelor. Eram numai apă tot, îmi tremurau picioarele. El nu părea un om rău, dar era bolnav de putere. Probabil nu înţelegea că lumea îl urăşte. În timp ce mergeam, în staţii fuseseră aduşi copii ca să-l ovaţioneze. Zice: «Uite ce primire frumoasă ne face poporul!». Eu tăceam şi ziceam în sinea mea: «Dacă ai ştii tu că în gând te înjură toţi şi că eu n-am dormit trei nopţi ca să fii tu mulţumit!»“.


De asemenea, un alt mecanic, Lazăr Ion, îşi amintea că, în ziua dinaintea inaugurării, la o probă, a luat foc un tren, dar au muncit cu toţii pe brânci să fie gata la timp. „Când s-a deschis metroul, eu, unul, m-am simţit ca la Zoo. Venea lumea şi se uita la noi ca la urs“, povesta Lazăr Ion pentru „Adevărul“.

În anii '80, viteza de construire a reţelei (4 km/an) plasa metroul bucureştean pe locul doi în lume, după cel din Ciudad de Mexico.

Inaugurarea magistralelor de metrou

Magistrala 1: Militari - Titan
Noiembrie 1979. Tronsonul 1: Semănătoarea (acum Petrache Poenaru) - Timpuri Noi, 8,63 km
Decembrie 1981. Tronsonul 2: Timpuri Noi - Republica, 10,10 km
August 1983. Tronsonul 3: Eroilor - Militari (acum Preciziei), 8,83 km
Decembrie 1987. Tronsonul 4: Crângaşi - Gara de Nord, 2,83 km

Magistrala 2: IMGB (acum Dimitrie Leonida) - Pipera
Ianuarie 1986. Tronsonul 1: Berceni - Piaţa Unirii 2,  9,96 km
Octombrie 1987. Tronsonul 2: Piaţa Unirii 2 - Pipera, 8, 72 km

Magistrala 3: Gara de Nord - Dristor 2, 7,8 km. August 1989

Magistrala 4:
Martie 2000. Gara de Nord - 1Mai, 3,68 km
Noiembrie 2008. Nicolae Grigorescu 2 - Anghel Saligny, 4,75 km

Astăzi, reţeaua de metrou din Capitală are o lungime totală de 70 de kilometri, structurată pe patru magistrale şi 51 de staţii.  Alte 11 sunt în construcţie şi 15 planificate. Metroul preia, în medie, între 20 şi 25% din volumul total de călători care utilizează mijloacele de transport în comun. Într-o zi lucrătoare, cu metroul se deplasează aproximativ 600 de mii de persoane.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite