UPDATE Procurorul general cere încetarea detaşării a doi secretari de stat în Ministerul Justiţiei, în contextul anchetei DNA privind Ordonanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, joi dimineaţă, la sediul CSM, că există o anchetă pe rolul DNA care are „o anumită legătură“ cu adoptarea ordonanţelor în Guvern. DNA confirmă înbtr-un comunicat că mai multe persoane au depus o sesizare cu privire „la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative”.

Update Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Andreea Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima. Cei doi ocupă funcţiile de secretar de stat. Lazăr a motivat acest lucru: „având în vedere necesitatea derulării în condiţii de imparţialitate a unei cauze instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse”.
 

UPDATE „La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate”, arată şi un comunicat al DNA.

UPDATE Mihai Poliţeanu, membru al asociaţiei Iniţiativa România, a declarat că miercuri a fost audiat la DNA în dosarul deschis după denunţul său privind elaborarea ordonanţelor de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, care îi vizează pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul Justiţiei Florin Iordache, iar cu această ocazie a completat denunţul şi a solicitat să fie făcute cercetări şi în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, având în vedere atât adoptarea "conspirativă” a OUG de modificare a codurilor penale, cât şi "indiciile publice” privind o întâlnire în care Dragnea i-ar fi cerut "imperativ" lui Iordache adoptarea OUG.

"Ieri, 1 februarie 2017, am fost chemat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde am fost audiat în legătură cu denunţul penal împotriva lui Sorin Grindeanu, Prim-ministru al Guvernului României, şi Florin Iordache, ministru al Justiţiei în Guvernul României”, a scris joi Mihai Poliţeanu, pe pagina sa de Facebook, precizând că denunţul vizează faptele de favorizare a făptuitorului şi de prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

Mihai Poliţeanu a mai spus că, la audiere, a depus o completare la denunţul penal, pentru a se face cercetări în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru comiterea infracţiunii prevăzute la articolul 13 din Legea 78/2000.

El a precizat că în denunţul care îl vizează pe Dragnea a avut în vedere atât evenimentele de marţi noapte, când Guvernul a adoptat "conspirativ” o ordonanţă de urgenţă de modificare a codurilor penale, cât şi „indiciile publice ale unei întâlniri între ministrul Justiţiei şi şeful său de partid Dragnea Liviu, în care cel din urmă ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonanţei amintite”.

Reacţia Ministerului Justiţiei

Ministerul Justiţiei precizează că DNA a solicitat instituţiei înscrisuri legate de elaborarea şi emiterea OUG de modificare a codurilor penale. Ministerul Justiţiei susţine că „declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”.

Ce documente a solicitat DNA

Astfel, potrivit sursei citate, în cursul zilei de miercuri, Ministerul Justiţiei a primit solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – de a transmite, până joi, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate şi completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal şi Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru graţierea unor pedepse.

Prin aceeaşi adresă, DNA a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenţei interinstituţionale şi interne, scrise sau prin poştă electronică, cu privire la cele două acte normative menţionate, precum şi precizarea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea şi/sau avizarea celor două proiecte de acte normative.

Conform adresei documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizează MJ.

Augustin Lazăr: Există o anchetă a DNA

„Există o anchetă a DNA şi pentru asta vă rog să întrebaţi biroul de presă. Adică, să fie nişte date concrete, să nu vă spun nişte lucruri care nu sunt adevărate. Există pe un dosar rolul DNA care are o anumită legătură“, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României.  

Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei „Iniţiativa România“, au depus în 24 ianuarie un denunţ penal la DNA, în care îi acuză pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, de favorizarea făptuitorului şi de prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului

Referitor la incidentele de la protestul din Bucureşti, Lazăr a afirmat că, din informaţiile sale, Internele ştiau de intenţia de „deturnare“ a protestului. „Concret, am înţeles că Internele urmăreau atent această mişcare. S-ar părea că lucrurile că au fost ţinute sub cointrol. Au degenerat însă atât cât să deturneze o mişcare a societăţii civile“, a mai spus Lazăr. 

„Aş dori să vă spun că e o legendă vehiculată într-o manieră sistematic. Penibil de sistematic. Face parte din acţiunea de lezare a autorităţii judecătoreşti şi a independenţei Justiţiei. Noi, din 2004, dăm declaraţii anual că nu facem parte din structuri. Credeţi că un om aţional poate să dea astfel de declaraţii şi să lucreze sub acoperire. Ar face fals în declaraţii. Cineva vrea să exploateze această marotă. E un val de emoţie colectivă care de abia acum arată ce obiectiv are. Deja valul de emoţie e mai jos“, a spus procurorul general fiinde întrebat dacă sunt „acoperiţi“ în Justiţie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite