UPDATE Primarul Capitalei, Sorin Oprescu audiat ca martor la DNA. Citarea primarilor, „o modă care va trece”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a prezentat vineri la DNA pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul în care doi şefi ai Direcţiei Juridice din cadrul instituţiei sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu. Tot ca martor a fost audiat şi fostul viceprimar Marcel Nicolaescu. Oprescu a declarat după audieri că primăria va fi parte civilă în acest caz după ce va verifica toate actele şi că citarea primarilor e „o modă care o să treacă”.

UPDATE Primarul Sorin Oprescu a declarat vineri, după ce a fost audiat ca martor, că municipalitatea se va constitui parte civilă în acest caz după ce va verifica actele de intabulare şi titlul de proprietate al terenului.

Sorin Oprescu a spus, la ieşirea de la DNA, că Primăria Capitalei nu s-a constituit până la acest moment parte civilă în dosarul privind retrocedarea terenului din Bucureşti - pentru care este cercetat Andrei Creci, fost şef de serviciu în Direcţia Juridică a municipalităţii - pentru că municipalitatea verifică în prezent actele de intabulare şi titlul de proprietate al terenului, pentru a vedea dacă acesta este al Primăriei.

Citarea primarilor la DNA, o „modă care o să treacă”

Primarul general al Capitalei a precizat că acesta este motivul pentru care a semnat iniţial un document pentru DNA în care preciza că instituţia pe care o conduce nu se constituie parte civilă în anchetă.

Întrebat dacă citarea primarilor la Parchet a devenit o modă în România, Sorin Oprescu a spus: "Ca orice modă, o să treacă".

UPDATE În jurul orei 11.50, primarul Capitalei Sorin Oprescu a ajuns la DNA unde va fi audiat în calitate de martor în dosarul privind restituirea ilegală a unui teren din Bucureşti în care sunt cercetaţi doi funcţionari ai Primăriei.

La intrarea în sediul instituţiei, acesta a declarat că a fost chemat în calitate de martor pentru a fi audiat în legătură cu o suspiciune de retrocedare ilegală a unui tren, în anul 2005, în mandatul lui Adrian Videanu.

De asemenea, primarul Capitalei a spus că a fost informat despre acest dosar în urmă cu două săptămâni.

Întrebat dacă primăria se va constitui parte civilă, efilul a răspuns: „În funcţie de o serie intreaga de lucruri, sigur că da, în momentul în care se va constata că s-a produs un prejudiciu, este de datoria noastră să îl recuperăm”.

UPDATE: La ieşirea din sediul DNA, Marcel Nicolaescu a precizat că acest dosar vizează retrocedarea unui teren.

„Este vorba despre o retrocedare a unui teren făcută prin dispoziţie de primar general în anul 2005", a spus viceprimarul.

Mai mult, Nicolaescu a spus că prinăriavse va constitui parte civilă „la momentul în care justiţia va stabili cine se fac vinovaţi"


În acest dosar, Andrei George Creci, şef serviciu serviciu în cadrul Direcţiei Juridic, Contencios şi Legislaţie - Serviciul instanţe civile şi contencios administrative din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti este acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar Catia Viviana Fălan, de asemenea şef serviciu la Direcţia Juridic, este acuzată de favorizarea infractorului.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2004, Andrei George Creci şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu şi obligaţiile legale prin faptul că a propus, în mod nelegal, pe 19 noiembrie 2004, restituirea în natură a unui teren, amplasat în Capitală, aparţinând domeniului privat al Municipiului Bucureşti, în suprafaţă de 15.209,87 metri pătraţi, evaluat la suma de 3.303.301 euro şi măsuri reparatorii pentru restul suprafeţei până la 3,5 hectare.

După ce a restituit acel teren, anchetatorii susţin că Andrei George Creci a încercat să ascundă faptele comise astfel încât să nu fie tras la răspundere. În acest sens, împreună cu celelalte persoane cercetate, a redactat personal un document, semnat de primarul general al Municipiului Bucureşti la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„În cuprinsul acestui act a consemnat că Primăria Municipiului Bucureşti nu se constituie parte civilă în dosarul penal, şi, depăşind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalităţii procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar şi a respectării dispoziţiilor legale în activitatea desfăşurată de comisie”, notează procurorii.

De asemenea, procurorii arată că, în cazul unei alte adrese trimisă de către DNA primarului general al Municipiului Bucureşti, Andrei George Creci, prin influenţa pe care o are asupra funcţionarilor publici de execuţie, din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, ar fi determinat-o pe inculpata Catia Viviana Fălan, să întocmească un punct de vedere către primarul general, favorabil persoanelor cercetate în cauză şi să redacteze răspunsul către Direcţia Naţională Anticorupţie.

„Prin adresa din 26 iunie 2014, Primăria Municipiului Bucureşti a comunicat nu doar că nu se constituie parte civilă în procesul penal, rezervându-şi dreptul de a acţiona pe cale civilă, ci şi că în prezent nu există documente care să contribuie la identificarea şi localizarea terenului, neputând fi formulată o concluzie certă, încercându-se, aşadar, înlăturarea probelor administrate în cursul urmăririi penale în scopul de a împiedica sau îngreuna tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate”, mai arată DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite