UPDATE Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, cercetat în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, urmărit penal pentru trafic de influenţă, va fi cercetat în libertate sub control judiciar. Decizia Curţii Supreme vine după ce procurorii anticorupţie ceruseră arestarea preventivă a acestuia.  Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

UPDATE Mircea Cosma este internat la secţia de cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, au declarat pentru Mediafax surse medicale.

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au decis miercuri ca preşedintele CJ Prahova, Marian Cosma, să fie cercetat în libertate.

În cazul lui Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, pentru care DNA ceruse, de asemenea, arestarea, judecătorii au stabilit ca acesta să fie arestat la domiciliu.

Decizia de miercuri nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

UPDATE Avocaţii lui Cosma ar fi cerut judecătorului de caz să respingă propunerea procurorilor anticorupţie şi să dispună cercetarea în libertate a acestuia. Avocaţii au mai solicitat ca, în cazul în care constată că se impune luarea măsurii arestării în cazul lui Cosma, să dispună ca acesta să stea în arest la domiciliu, motivând că preşedintele CJ Prahova are „probleme medicale grave”.

Avocaţii au precizat că înainte de începerea anchetei, situaţia medicală a lui Cosma impunea ca acestuia să-i fie montate stenturi. Astfel, avocaţii au cerut ca instanţa să dipună măsura arestului la domiciliu, pentru ca preşedintele CJ Prahova să se afle într-un mediu potrivit pentru a fi îngrijit din punct de vedere medical şi pentru repaus fizic.

Curtea Supremă a rămas în pronunţare, urmând să decidă dacă admite sau nu propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a lui Mircea Cosma.

UPDATE Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a părăsit sediul Curţii Supreme după ce ordonanţa de reţinere emisă ieri de procurorii DNA a expirat.

Acesta a declarat la ieşirea din sala de judecată că are tensiunea 18 şi trebuie să ajungă înapoi la spital. Mai mult, Cosma a precizat că „toate aceste lucruri vin din partea duşmanilor din judeţul pe care îl conduce”.

Întrebat de jurnalişti cine sunt acei „duşmani”, Mircea Cosma a răspuns: „Al cui a fost judetul Prahova pana in 2012? Păi nu ştiţi, legea pensiilor, număratul de trei ori”, făcând referire fără a da vreun nume, la Roberta Anastase.

Magistraţii au rămas în pronunţare în acest caz şi urmează să dea o decizie în cursul zilei de azi.

UPDATE Vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Ciprian Nica, a declarat că deputatul PSD Vald Cosma va fi audiat luni.

„Luni va fi şedinţă de comisie, deja s-a conturat o cerere către Biroul Permanent să aprobe să lucrăm în paralel cu plenul şi luni va fi chemat (Vlad Cosma - n.r.) pentru că el trebuie să fie audiat, aşa spune Constituţia”, a precizat Nica.

El a spus că o altă problemă este că toţi deputaţii jurişti aşteaptă să studieze dosarul, pentru că aceasta este procedura.

„Noi nu ne putem pronunţa pe temeinicie, ci numai din punct de vedere juridic vedem ce probe sunt la dosar, dacă sunt probe şi ce conţine acel dosar. Probabil, trebuie să ai ceva acolo ca să ceri arestarea preventivă, ca să încuviinţezi arestarea însemnă că este o faptă deoasebit de gravă care este de o periculozitate aparte”, a adăugat Nica.

El a spus că lucrările comisiei şi votul în privinţa acestei cereri a Ministerului Justiţiei vor fi secrete.

UPDATE Mircea Cosma a fost dus la Curtea Supremă cu ambulanţa, el fiind însoţit de mai multe cadre medicale şi având o perfuzie la o mână.

Medicii de la Spitalul Judeţean din Ploieşti au decis că preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, reţinut pentru fapte de corupţie, poate fi externat, astfel că acesta va fi dus la Instanţa Supremă, potrivit Mediafax.

Comisia de medici cardiologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti care l-au consultat pe Mircea Cosma a decis că acesta poate fi externat recomandarea fiind ca şeful CJ Prahova să fie transferat la Spitalul Penitenciar Jilava, în cazul în care va fi arestat.

Marţi după-amiază, lui Mircea Cosma i s-a făcut rău în timp ce era transportat la Câmpina, acolo unde se află arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, unde ar fi trebuit dus în baza ordonanţei de reţinere. În primă fază, Mircea Cosma a fost dus la camera de primiri urgenţe a Spitalului orăşenesc Câmpina, însă medicul care l-a examinat ar fi refuzat să îl interneze în acest spital, recomandând transferul la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti.

Mircea Cosma a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA fiind acuzat de trafic de influenţă, iar astăzi urma să fie dus la Curtea Supremă cu propunerea de arestare preventivă.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au început urmărirea penală pentru trafic de influenţă împotriva fiului acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, iar procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Tiberiu Niţu, a transmis, marţi, ministrului Justiţiei referatul DNA privindu-l pe Vlad Cosma pentru a cere încuviinţarea arestării preventive a acestuia.

Iar astăzi, biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a sesizat Comisia juridică în legătură cu cererea Ministerului Justiţiei privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, comisia urmând să facă raport în trei zile, dacă nu se solicită date suplimentare, apoi, plenul se pronunţă în cinci zile.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici a făcut această precizare, după şedinţa conducerii Camerei, arătând că odată cu solicitarea Ministerului Justiţiei au venit şi două volume de material probator de 420 de pagini.

„S-a repartizat cererea Comisiei juridice care are termen trei zile pentru a se pronunţa în situaţia în care avocatul sau deputatul sau altcineva nu solicită aducerea unor probe suplimentare sau nu există cerere de probe suplimentare din partea Ministerului Justiţiei sau Parchetului, situaţie în care termenul de trei zile pentru întocmirea raportului curge după primirea acestor documente", a afirmat Mircovici.

El a adăugat că, în termen de cinci zile de la elaborarea raportului Comisiei juridice, plenul Camerei trebuie să se pronunţe prin vot asupra cererii Ministerului Justiţiei.

Mircovici a spus că, în total, dacă nu vor fi solicitate probe suplimentare, Camera Deputaţilor ar putea da un vot pe această temă până pe 20 februarie.

Acesta a arătat că membrii Comisiei juridice au fost sesizaţi miercuri, când se va întruni biroul comisiei pentru a stabili programul, când va fi audiat deputatul Vlad Cosma, împreună cu apărătorul său.

El a mai spus că nu se pune problema tragerii de timp, dar că votul din comisie nu este formal, ci „un vot de conştiinţă, un vot de jurişti, un vot secret” şi „este normal ca oamenii să aibă toate elementele necesare”.

Mită record

Vlad şi Mircea Cosma sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzaţi de DNA că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, denunţători în cauză.

„Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi”, susţin procurorii DNA.

În acelaşi dosar a fost reţinut, tot marţi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, ce avea în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice. Şi el va fi prezentat miercuri judecătorilor instanţei supreme, cu propunerea arestare.

Nu este pentru prima dată când Mircea Cosma este în mijlocul unui scandal de corupţie. În 2003, un om de afaceri român stabilit în Elveţia l-a denunţat pe Mircea Cosma şi pe alte persoane pentru o mită de 2 milioane de dolari. Un an mai târziu, prefectul judeţului l-a acuzat pe Mircea Cosma că şi-ar fi despăgubit familia cu 40.000 de lei pentru exproprierile de terenuri, în vederea construcţiei unui drum judeţean.

Mircea Cosma este la al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova. Potrivit declaraţiei de avere, are patru terenuri în Ploieşti, Cornu şi Baia Mare, trei apartamente şi două vile, şi este acţionar în şase firme. Fiul său, Vlad Cosma, face afaceri cu bani publici încă de la vârsta de 19 ani în domeniul telecomunicaţiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite