UPDATE Nicuşor Constantinescu a primit permisiunea de a părăsi ţara, după ce a depus o solicitare la DNA. Preşedintele CJ susţine că e bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CJ Constanţa va ataca interdicţia DNA de a părăsi ţara FOTO Adevărul
Preşedintele CJ Constanţa va ataca interdicţia DNA de a părăsi ţara FOTO Adevărul

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care a anunţat că va ataca în instanţă interdicţia DNA de a părăsi ţara timp de 30 de zile, motivând că suferă de o boală gravă, care poate fi tratată doar în SUA, a primit permisiunea de a pleca din ţară.

UPDATE Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a primit, joi, persmisiunea de a părăsi ţara, după ce a depus o solicitare în acest sens la DNA Constanţa şi a prezentat documente din care reiese că suferă de o afecţiune medicală gravă, fiind necesar să meargă la tratament în SUA

Nicuşor Constantinescu susţine că a obţinut deja viză şi că şi-a făcut programări la mai multe institute din America.

Nicuşor Constantinescu a fost ridicat miercuri de către procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa şi dus la audieri. Preşedintele CJ Constanţa s-a luptat cu anchetatorii veniţi să îl ridice.

Procurorii arată în rezoluţia de începere a urmăririi penale că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora, Nicuşor Constantinescu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al CJ Constanţa în sensul că a efectuat o serie de plăţi ilegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)”.

Concret, anchetatori susţin că, preşedintele CJ Constanţa a făcut şase plăţi ilegale.

Astfel, acesta ar fi dispus plata a 1.239.987,60 lei către Regia Autonomă Judeţeană Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, în cadrul proiectului numit „Caravana estivală a Judeţului Constanţa” iar cheltuielile nu au avut legătură cu obiectivele proiectului, realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru, proiect adoptat prin hotărârea CJ şi nu au avut legătură cu  Regia Autonomă Romsilva, RAJDP Constanţa şi Raja SA. 

În plus, cheltuielile au fost făcute fără să existe documentaţiile prevăzute de lege, devize de ofertă şi procese verbale de recepţie care să ateste realitatea lucrărilor executate în 31 de localităţi şi conformitatea acestora cu cerinţele proiectului pe de o parte şi date şi informaţii privind coordonatele cadastrale aferente lucrărilor realizate pe de altă parte.

Cum s-a luptat Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, cu procurorii DNA veniţi să-l ridice

Cea de-a doua plată a fost în valoare de 13.305.000 lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive. Finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa, cu încălcarea prevederilor legale care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii Educaţiei fizice şi Sportului.

O altă sumă imputată lui Nicuşor Constantinescu este în valoare de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii cu activitate în domeniul cultural. Finanţarea şi plăţile au fost făcute tot în baza unei hotărâri a CJ Constanţa, fără respectarea normelor legale în vigoare.

O altă plată imputată de anchetatori ar fi în 1.054.405,98 lei, rezultată din aceea că a acceptat şi a decontat o cotă de 23% din valoarea lucrărilor de împădurire şi pepiniere executate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, reprezentând cheltuieli indirecte, în loc de 18%, cât ar fi fost legal.

De asemenea, preşedintele CJ Constanţa este acuzat că ar fi plătit 761.749,06 lei, reprezentând o plată pentru lucrările de împădurire efectuate asupra unei suprafeţe de 50 de hectare din comuna Independenţa, judeţul Constanţa, în condiţiile în care contravaloarea acestor lucrări fusese deja achitată anterior, în anul 2011.

Plata a şasea a fost în cuantum de 1.650.925,04 lei, reprezentând plăţi ilegale către SC Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanţa, respectiv, bani din închirierea a 11 autoturisme, încălcând astfel legea care impunea limitarea consumului de carburanţi şi a numărului de autoturisme pentru toate instituţiile publice, inclusiv pentru consiliile judeţene la un număr de şase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzină sau motorină şi interdicţia închirierii de autoturisme de către toate instituţiile publice.

Potrivit procurorilor, faptele s-au petrecut în cursul anului 2012.

Nicuşor Constantinescu a încercat, de două ori, să evacueze Centrul Militar Zonal Constanţa

Într-un dosar separat, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale şi extinderea cercetărilor pe numele lui Nicuşor Constantinescu, în care îl acuză tot de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În aceast dosar, procurorii au constatat că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora, preşedintele Nicuşor Constantinescu nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pe care le avea în calitate de preşedinte al CJ Constanţa în sensul că, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, nu a asigurat  finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului şi încercând, de două ori, să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupă în prezent”. Demersurile au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa pe de o parte, iar pe de altă parte CJ Constanţa a obţinut un folos nejustificat din sumele neplătite Centrului.

De asemenea, în perioada în mai 2012 – octombrie 2013, a refuzat să plătească serviciile de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanţa pentru îndeplinirea misiunilor specifice, în valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apărării Naţionale, fiind astfel provocat un prejudiciu acestei unităţi, în cuantum de 3.958 lei.

Procurorii au dispus ca Nicuşor Constantinescu să aibă interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Ştiri pe aceeaşi temă:

VIDEO UPDATE Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, a fost audiat la DNA: „Am fost tratat ca un animal“

Consiliul Judeţean Constanţa, pus la zid. Localnicii din Peştera se pregătesc de revoltă


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite