UPDATE Ministrul Justiţiei trimite la Cotroceni cererea de revocare a lui  Lazăr: „Procurorul general trage de timp“. Răspunsul lui Lazăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 dec 2018
Tudorel Toader / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 dec 2018

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îi va trimite azi lui Klaus Iohannis cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Toader a mai anunţat că îi trimite preşedintelui din nou propunerea de numire a Adinei Florea la şefia DNA, pentru că motivele de nelegalitate invocate de Klaus Iohannis nu există. Procurorul general a caracterizat anunţul ministrului drept un demers politic.

UPDATE Ministerul Public a transmis un punct de vedere la anuntul ministurlui Justitiei cu privire la continuarea procedurii de revocare a procurorului general. Acesta din urmă îl acuză pe ministrul Tudorel Toader de dezinformare a opiniei publice.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, consideră că anunţul public al ministrului Justiţiei referitor la continuarea procedurii de revocare  ignoră cadrul legal şi recomandările instituţiilor europene referitoare la acest subiect. Astfel, exprimarea nejuridică privind pretinsa “tragere de timp”  are ca scop  dezinformarea opiniei publice în legătură cu procedura legală de verificare de către instanţa de contencios a “evaluării” procurorului general, efectuată cu depăşirea atribuţiilor legale ale ministrului justiţiei, precum şi a legalităţii documentului intitulat “Raport de evaluare”.  În acest sens, art. 39 alin. (1) şi alin. (3) teza a IV-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor stabileşte că „evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (...)se face de o comisie compusă din procurori, membri aleşi ai Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel puţin de tribunal, desemnaţi de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.

Totodată, procurorul general al PÎCCJ atrage atenţia că demersul ministrului justiţiei ignoră recomandarile GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), precum si ale Raportului MCV, care cer stoparea acţiunilor care afecteaza statul de drept şi implementarea recomandărilor indicate.

De asemenea, procurorul general al PÎCCJ, domnul Augustin Lazăr, subliniază că solicitarea de revocare din funcţie a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei, care a arătat că raportul de evaluare al ministrului justiţiei ”nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale în materia activităţii Ministerului Public şi contravine direcţiei jurisprudenţiale conturate atât de organismele internaţionale, cât şi de Curtea Constituţională a României”.

Având în vedere cele expuse, domnul Augustin Lazăr consideră că demersul ministrului justiţiei, cu conţinut strict politic, este de natură să afecteze încrederea publică în capacitatea instituţiei de a-şi îndeplini rolul constituţional.  

***

Ministrul Justiţiei a anunţat din nou că astăzi trimite la Cotroceni cererea oficială de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României, precum şi propunerea de numire a Adinei Florea la şefia DNA, pe care preşedintele Klaus Iohannis a respins-o în noiembrie. 

„Cunoaşteţi procedurile care s-au derulat până în prezent, ştiţi că procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni. Pentru că s-a adresat Curţii de Apel din Alba Iulia ca persoană fizică, la dânsul acasă, dar eu am evaluat nu persoana fizică, ci procurorul general. Nu m-am referit la viaţa personală, m-am referit la deficienţele manageriale de care domnia sa a dat dovadă“, a declarat Toader. 

Ministrul a susţinut că Augustin Lazăr a sesizat la CCR ceva ce nu are legătură cu cauza: „Dar n-are legătură cu raportul de evaluare, cu procedura derulată (...), aşadar consider că această procedură, această manieră de tragere de timp,neavând legătură cu fondul cauzei, astăzi, voi trimite la preşedintele republicii solicitarea oficială de revocare din funcţie, bazată pe trei componente: raportul de evaluare, art 132 din Constituţie, decizia CCR 358“.

Practic, Toader a reluat declaraţiile făcute pe 23 decembrie. „Pe data de 27 decembrie dimineaţă, când merg la minister, am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general. De ce? Pentru că mă bazez pe articolul 132 din Constituţie, mă bazez pe raportul de evaluare pe care l-am făcut în baza unor articole din lege, mă bazez şi pe clarificările aduse prin decizia CCR 358 şi sigur că, în opinia mea, nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 11 aprilie. De ce spun asta? Pentru că s-a dus la Curtea de Apel Alba Iulia la dânsul acasă, dar eu n-am evaluat persoana juridică, ci procurorul general care îşi desfpşoară sau nu-şi desfăşoară activităţile în mod complet corect la Bucureşti. După aceea judecătorul de la Alba Iulia a trimis la Bucureşti, cel de la Bucureşti şi-a declinat şi el competenţa, conflict negativ. Şi culmea! Dar ce nu i-a ieşit la Alba Iulia de a sesiza Curtea de Justiţie a UE, unde dura multă vreme, a sesizat CCR că are o mare nedumerire, dacă poate sesiza instanţa de contencios-administrativ pe persoană fizică sau pe persoană juridică - adică cu nume şi prenume sau cu funcţia de procuror general. Şi orbu vede că e tragere de timp dar până la urmă sunt nişte proceduri legale pe care dânsul le-a folosit, dar nici eu nu voi sta“, anunţa Toader în 23 decembrie.

„Eu pe 27 trimit la preşedintele republicii, finalizez procedura de revocare a lui, după cum trimit şi pentru ceilalţi cinci pe care i-a respins pe nelegalitate, că n-au avut adeverinţa de la CNSAS, când la scurt timp chiar CNSAS spune că nu era nevoie, CSM spune că nu era nevoie şi nici nu era obligaţia mea, era a CSM şi în avizul lor scrie acelaşi lucru“, a subliniat ministrul Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite