UPDATE Lia Savonea sesizează Curtea Constituţională. Şefa CSM e frustrată că nu o poate numi pe Adina Florea la Secţia Specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa CSM, Lia Savonea, a anunţat sesizarea Curţii Constituţionale în contextul neputinţei de a o numi pe Adina Florea la şefia Secţiei Speciale. Ea a solicitat şi amendarea Legii 317/2004 privind CSM, prin care să fie modificat cvorumul necesar pentru şedinţa plenului şi sancţionarea magistraţilor care lipsesc de la şedinţele plenului.

UPDATE 17.30. Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a anunţat marţi că va sesiza Curtea Constituţională (CCR), acuzând un conflict cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall

”În calitate de preşedinte al CSM am decis să sesizez CCR cu un conflict juridic de natură constituţională faţă de atitudinea ministrului Justiţiei”, a anunţat Savonea într-o declaraţie de presă la sediul CSM.

”În principal pentru două motive: primul, o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, activitatea de urmărire penală şi al doilea pentru acţiuni de subminare a autorităţii CSM în calitatea sa de garanmt al independenăţei justiţiei”, a adăugat şefa CSM.

Lia Savonea şi Ana Birchall se află în conflict deschis de câteva luni de zile, în special din cauza tentativelor repetate de numire a Adinei Florea la şefia Secţiei Speciale.

UPDATE VI: Judecătorul Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), va susţine marţi, la ora 17.00, o declaraţie de presă la sediul Consiliului, potrivit unui anunţ al purtătorului de cuvânt al instituţiei. 

 Secţia de procurori a CSM a transmis, marţi, că membrii CSM au primit în 3 octombrie 2019 invitaţia de a participa la evenimentul convocat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Secţia pentru procurori a primit în 3 octombrie 2019 invitaţia de a participa la evenimentul convocat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 octombrie 2019, trei membri confirmând prezenţa în dimineaţa de 4 octombrie 2019, un al patrulea membru al Secţiei fiind în concediu aprobat din luna septembrie 2019 de către Preşedintele CSM. Facem precizarea că Plenul a fost convocat în după-amiaza zilei de 4 octombrie 2019, neexistând o consultare prealabilă şi nicio informare cu privire la o dată a Plenului, aşa cum susţine Preşedintele CSM”, arată Secţia pentru procurori.

Potrivit sursei citate, membrii care au confirmat participarea la întrunirea organizată de procurorul general Bogdan Licu au înţeles să nu îşi modifice agenda stabilită pentru data de 8 octombrie, „nefiind prima oară puşi în situaţia de a-şi reorganiza activitatea, din cauza convocării imprevizibile a şedinţelor Plenului CSM”.

„Secţia pentru procurori îşi manifestă disponibilitatea unui dialog real cu privire la calendarul activităţilor Consiliului Superior al Magistraturii”, mai arată sursa citată. 

UPDATE V: Două asociaţii de magistraţi, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie", solicită Plenului CSM să amâne şedinţa de marţi, programată pentru ora 16:30, deoarece pe ordinea de zi se află subiecte importante de discutat. Cele două asociaţii cer să participe la aceste dezbateri şi reprezentanţii lor sau să depună puncte de vedere asupra subiectelor ce se vor discuta.


"Solicităm posibilitatea legală de a fi informaţi şi de a formulă puncte de vedere", au transmis cele două asociaţii.

Pe lista de şedinţa de astăzi, în afară de numirea Adinei Florea la şefia SS, se mai află şi o solicitare inedită, de preluare de la Ministerul Justiţiei a bugetului instanţelor de către Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi alte lucrări care privesc corpul magistraţilor.

UPDATE IV: Procurorul general nu i-a răspuns Liei Savonea şi a transmis o adresă unde spune că seria de activităţi se derulează până la 16.00.

"L-am sunat pe dl. procuror general, nu mi-a răspuns. El a înţeles să transmită secretarului general o adresa din care rezultat programul întâlnirilor de astăzi din Parchetul General. Aceste activităţi se derulează până la orele 16.00. Vreau doar să menţionez faptul că şi procurorul general a fost invitat pe 4 octombrie la şedinţa de Plen, nicio clipă nu a anunţat CSM că avea această activitate programată. Propun să amânăm şedinţa de Plen pentru orele 16.30, timp suficient pentru că procurorii să ajungă de la Parchetul General, să particpe la şedinţa," a declarat Savonea, potrivit ziare.com.

Ceilalţi membrii prezenţi au aprobat proopunerea Liei Savonea astfel că şedinţa de plen a CSM se va relua la ora 16.30.

UPDATE III: Şedinaţa CSM s-a amânat cu o oră, Lia Savonea solicitând să ia legătura cu procurorului general interimar al României, Bogdan Licu. „Dl. procuror general a suprapus o activitate peste o şedinţa a plenului CSM”, a spus şefa CSM.

„Să ne zică când au pauză de prânz, poate ne strecoară şi pe noi”, a spus Victor Alistar, reprezentantul societăţii civile în CSM, şi un apropiat la şefei instituţiei.

UPDATE II: Judecătorul Gabriela Baltag a propus că toţi membrii CSM să meargă la Parchetul General, unde sunt patru dintre membrii CSM, pentru a desfăşura acolo şedinţa.

"Acei membri CSM primesc o indemnizaţie consistentă şi diurne, în limitele legii fiecare. Deci va fac această propunere, dacă sunteţi de acord, invităm şi presă, să mergem până la Parchetul General şi să facem şedinţa acolo. Am mai făcut la INM, au mai fost şi alte locuri, la Iaşi, unde Consiliul şi-a desfăşurat şedinţa de plen. Şi desigur să aveţi în vedere, în situaţia în care nu agreaţi o astfel de propunere, să amânaţi în cursul zilei de astăzi, din ora în ora, şedinţa de plen. Poate totuşi conştiinţa colegilor noştri se deşteaptă şi vor veni să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Din câte ştim noi, ei sunt în prezent, funcţionează în CSM, nu în Parchetul General," a declarat Baltag.

Judecătorul Margareta Tant arată că această situaţie, lipsa cvorumului CSM, a început de când au apărut pe ordinea de zi temele privind validarea concursurilor de la Secţia Specială: "Sunt de acord să reluăm şedinţa de astăzi la orice ora, oriunde doriţi. Trebie să facem instituţia această să funcţioneze."

Judecătorul Evelina Oprina: "Sunt dispusă să stau astăzi până la ora 24, ne putem duce şi în altă parte să facem şedinţa. Ne putem duce acolo să facem şedinţa (la Parchetul General- n.red.)."

„Lipsa colegilor de astăzi mi se pare necolegială. Şi eu sunt de acord să amânăm şedinţa din ora în ora. Sunt de acord să mergem şi să derulăm această şedinţa într-o altă locaţie”, a spus şi judecătoarea Simona Marcu, o altă apropaită a Liei Savonea.

UPDATE: La şedinţa de marţi, când trebuia să se discute numirea Adinei Florea la şefia SS, au fost prezenţi doar 13 membri CSM, iar plenul se poate desfăşura în prezenţa a minimum 15 din cei 19 membri.

„Lucrările plenului se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 15 membri. Suntem 13 membri prezenţi. Am citit în presă că mai mulţi procurori au fost convocaţi astăzi la sediul Parchetului General. Mie mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în funcţionarea activităţii plenului CSM. Trebuie să reamintesc că, la patru şedinţe legal convocate, la datele de 20 iunie, 24 iunie, 1 iulie şi 3 iulie, s-a refuzat de către anumiţi membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfăşurarea şedinţelor. Eu constat că nu avem pârghii, instituţional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situaţie în acord de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgenţă, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situaţie printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi. Este necesară modificarea art. 27 alin. 2 din Legea 317/2004, care reglementează cvorumul şedinţelor de plen", a spus Lia Savonea.

Potrivit ziare.com, Savonea l-a criticat dur pe procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, care a organizat marţi întâlnirea de la Parchetul General.

"Procuorii Ban, Deac şi Toader nu au adus la cunoştinţă nicio situaţie de absenţa sau imposibilitatea de prezentare. Suntem în faţă unei acţiuni coordonate de blocare a activităţii CSM. Trebuie să fie împiedicaţi membrii Consiliului să-şi facă propria lege. Mai propun că membrii CSM, în aceste cazuri, să-şi piardă de drept mandatul. Să vorbim cu Licu. Este indispensabilă prezenţa celor trei procurori la acest eveniment?" a spus Lia Savonea, care a arătat că dacă este nevoie o să ţină şedinţa CSM la sediul Parchetului General, doar să se facă cvorumul.

***

Şefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) încearcă astăzi, pentru a şasea oară în ultimele luni, să o numească pe Adina Florea în fruntea Secţiei Speciale (SIIJ), în ciuda opoziţiei mai multor membri şi chiar a ministrului Justiţiei, Ana Birchall.

Nu se ştie dacă de această dată va exista cvorum pentru validarea Adinei Florea, în contextul în care 3 procurori, Tatiana Toader, Cristian Ban şi Florin Deac au programate alte întâlniri oficiale, vicepreşedintele CSM, Nicolae Solomon este în concediu, iar Ana Birchall participă la reuniunea JAI din Luxemburg.

Instituţia, care de la înfiinţare a atras criticile instituţiilor europene şi a determinat protestele magistraţilor din ţară, este aşteptată să prezinte şi un raport de activitate în faţa plenului CSM. Caracterizată, în ultimul raport GRECO, ca o „anomalie în cadrul instituţional existent” şi ca „un instrument de intimidare şi de presiune asupra judecătorilor şi procurorilor”, bilanţul primului an de activitate al SIIJ arată un interes exclusiv pentru dosarele cu miză politcă şi pentru magistraţii incomozi actualei puteri. În ceea ce priveşte dosarele de flagrant care să vizeze magistraţi corupţi, acestea lipsesc cu desăvârşire din activitatea SIIJ.

De departe însă, cel mai mediatizat caz, şi totodată cel mai răsunător eşec al Secţiei Speciale, este dosarul intrumentat fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi. Citată pentru audieri chiar în ziua în care trebuia să plece la Bruxelles pentru a participa la procedurile privind desemnarea procurorului-şef al noului Parchet European, Kovesi a fost pusă sub acuzare pentru luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă în dosarul aducerii în ţară a fugerului Nicolae Popa. În scurt timp, fosta şefă DNA a fost pusă sub control judiciar în acest dosar, şi i s-a interzis să părăsească ţara sau să vorbească cu presa. Măsura a fost însă contestată la Curtea Supremă de Kovesi, şi astfel dosarul împotriva ei ajunge pentru prima oară în faţa unui judecător. Aici, fiecare dintre acuzaţiile aduse a fost demontată pas cu pas, din lipsă de probe sau pentru că faptele imputate nu constituie infracţiuni. 

Printre alţi magistraţi vizaţi de SIIJ, se numără Andrei Bodean, şeful DNA Constanţa, un critic al reformelor din Justiţie a guvernării PSD-ALDE, dar şi judecătorul CSM, Bogdan Mateescu, unul dintre magistraţii ce se opun existenţei Secţiei Speciale. Acestuia din urmă, Secţia Specială i-a redeschis un dosar mai vechi, clasat anterior de către DNA, totul petrecându-se în contextul în care judecătorul a boicotat validarea numirii Adinei Florea în fruntea DNA.

Dacă procurorii SIIJ s-au implicat rapid în cazurile mediatizate, precum cel al micuţei Sorina care a fost adoptată de o familie din SUA sau al tragediei de la Caracal, cazuri cu un puternic ecou emoţional, în ceea ce priveşte palmaresul în faţa instanţelor de judecată lucrurile nu stau foarte roz. În fapt, în două dosare importante, instrumentate de DNA şi aflate în faza de apel, Secţia Specială a decis, unilateral, fără consultarea procurorului-general, retragerea apelurilor. Semnificativ sau nu, este vorba de unul dintre dosarele fostului deputat PSD de Prahova, Sebastian Ghiţă, pe declaraţia căruia se baza întreg dosarul împotriva lui Kovesi, şi de dosarul Romsilva, un dosar cu un prejudiciu de 300 de milioane de euro şi unde fostul greu PSD, Viorel Hrebenciuc a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite