UPDATE Dosarul „Privatizări strategice”. Ultimele cuvinte ale inculpaţilor. Codruţ Sereş şi ceilalţi inculpaţi vor afla sentinţa pe 5 ianuarie 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codruţ Sereş este acuzat de trădare FOTO Arhivă
Codruţ Sereş este acuzat de trădare FOTO Arhivă

Fostul ministru Codruţ Sereş şi-ar putea afla vineri sentinţa finală în dosarul în care acesta este acuzat de trădare. Asta după ce magistraţii Curţii Supreme vor asculta pledoareiile finale ale inculpaţilor. DIICOT a cerut pedeapsa maximă pentru toţi cei implicaţi în acest caz. Avocaţii au terminat pledoariile finale. Judecătorii vor da sentinţa la anul.

UPDATE Dorinel Mucea, ultimul cuvânt în acest proces: „Nu am crezut niciodată că voi primi sintagma de trădător, vă rog să mă scăpaţi de această sintagmă. În aceşti opt ani am încercat să dovedesc cu documente implicarea pe care am avut-o. Cu Stancev nu am avut niciodată nicio convorbire despre Muntenia Sud“, a spus Mucea.

UPDATE Zsolt Nagy, în faţa judecătorilor: „Nu am aderat niciodată la niciun grup organizat, nu am aflat niciodată de constituirea unui astfel de grup. Nu am sprijinit nici moral, nici în alt fel un astfel de grup.


În mandatul meu nu s-a desfăşurat nicio privatizare. Vă rog prin decizia dumneavoastră să mă lăsaţi să îmi cres copiii“, a spus fostul mkinistru Nagy magistraţilor.
 

UPDATE Codrut Seres, în faţa judecătorilor: „Aveţi în faţa un dosar în care nu aveţi nici prejudicii, nici vătămari, nici fapte de corupţie şi nici măcar documente secrete. Aveţi doar acuzaţii care au fost permanent unflate de către Ministerul Public date pe surse către presă.

Nu m-am întâlnit cu Stamen Stancev pentru a-i furniza informaţii şi, după cum arată declaraţiile din dosar, nu am pus pe nimeni să îi trimită documente“, au fost ultimele cuvinte ale fostului ministru Codruţ Sereş în acest proces.

UPDATE Avocaţii inculpaţilor au terminat pledoariile finale. Judecătorii acordă ultimul cuvânt inculpaţilor.

La termenul trecut, procurorul de şedinţă a cerut judecătorilor pedepse maxime pentru toţi inculpaţii judecaţi în acest proces. În plus, anchetatorul a cerut pentru doi acuzaţi, Mihai Mucea şi Radu Donciu, aplicarea unui spor de pedeapsă pentru că ar fi comis infracţiunile pentru care sunt judecaţi în formă continuată.

La un termen anterior al procesului, judecătorii au constatat că magistraţii Curţii de Apel din Köln nu a soluţionat cererea de extrădare a lui Gabor Kerekes şi au emis o decizie doar privind arestarea preventivă a acestuia, în vederea extrădării.

În acest context, instanţa supremă a constatat că există un viciu de procedură privind citarea acestui inculpat, fiind nevoită să amâne pentru astăzi discutarea contestaţiilor din acest caz.

Avocatul lui Kerekes a spus despre clientul său, în sala de judecată, că a fost ridicat în 8 octombrie de anchetatorii germani şi dus în arest, iar de la acel moment a avut doi avocaţi.

Întrebat de instanţă de ce Kerekes a avut nevoie de doi avocaţi în Germania, apărătorul acestuia le-a explicat magistraţilor că primul avocat german angajat nu ar fi avut cunoştinţe în materia extrădării, astfel că a fost necesară concedierea lui şi angajarea altuia.

Totodată, avocatul le-a spus judecătorilor că clientul său este un om de bună-credinţă şi că în cazul în care se va dispune lăsarea sa în libertate, în cazul procedurii de extrădare, acesta va veni singur la instanţă.

Astfel, după dezbateri, instanţa a decis să anuleze mandatul de european de arestare emis pe numele lui Kerekes Gabor, pentru că procedura de extrădatre este una de lungă durată, iar procesul nu se poate judeca fără ca acesta să fie prezent în sala de judecată. Astfel, prin decizia dată de judecători, Kerekes poate fi reprezentat de avocat, în cazul în care nu se prezintă de bunăvoie la Curtea Supremă, iar dosarul poate fi finalizat.

Sereş: Îmi schimb domiciliul pentru ca familia să mă poată vizita mai des la Penitenciarul Rahova

Judecătorul Ionuţ Matei i-a spus fostului ministru al Economiei că nu înţelege de ce acesta doreşte să îşi schimbe înainte de ultimul termen de judecată, iar Sereş i-a răspuns că vrea, ca în cazul în care va fi condamnat, să poată fi vizitat mai des de familie la Penitenciarul Rahova.

„Domnule judecător, îmi fac buletin de Bucureşti, pentru sectorul 1, pentru că sunt conştient de acest caz, m-am prezentat ori de câte ori a fost nevoie, iar în cazul în care mă veţi condamna, aş vrea ca familia mea să-mi fie aproape şi să mă poată vizita des la Penitenciarul Rahova", a precizat Sereş.

În decembrie, Sereş a fost condamnat la închisoare

Fostul ministru al Economiei a fost condamnat, pe 3 decembrie 2013, de judecătorii Curţii Supreme la şase ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trădare. De asemenea, fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, judecat şi el în acest dosar, a primit cinci ani de închisoare. 

Cei doi sunt acuzaţi că s-ar fi folosit de funcţiile pe care le-au deţinut pentru a favoriza mai multe persoane în dosare de privatizare.

Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în mandatul lui Nagy (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului), a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete.

Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, din care i-au fost scăzute două luni, perioada arestului preventiv.

Consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare, pentru spionaj.

Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsă din dosar, respectiv 11 ani de închisoare pentru spionaj, precum şi patru ani şi zece luni pentru iniţierea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Dacă pedeapsa rămâne definitivă, Stanchev va sta în detenţie 11 ani.

Mai mult, şi cetăţeanul ceh Michal Susak a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru complicitate la şantaj şi la patru ani şi zece luni pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional. Acesta urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv, cea de zece ani de închisoare.

De asemenea, instanţa a decis să îi condamne pe Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez, la nouă ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj  şi patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional. Acesta urmează să execute pedeapsa cea ai grea.

Decizia a fost atacată cu apel la un complet de cinci judecători al Curţii Supreme.

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, pe 30 martie 2009, pe fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş şi pe fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy în dosarul privatizărilor strategice.

Potrivit procurorilor, în perioada 2005-2006, în calitate de ministru şi preşedinte al Comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud SA, Codruţ Şereş ar fi contribuit intelectual şi material la culegerea, obţinerea şi transmiterea de date şi informaţii confidenţiale, secrete economice şi comerciale.

În rezoluţiile întocmite de procurori se arată că fostul ministru al Economiei ar fi avut mai multe întâlniri, în cursul anului 2005, cu bulgarul Stamen Stancev, pentru a pune la punct un act normativ ce urma să fie promovat în Guvern, privind vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, aflat în portofoliul MEC-OPSPI, în favoarea Asociaţiei salariaţilor Petrom (PAS), controlată de Liviu Luca.

Proiectul de lege nu a fost adoptat însă de Guvern, din cauza opoziţiei unor miniştri.

   

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Privatizări strategice”. Instanţa a acordat un nou termen după ce unul dintre inculpaţi a lipsit de la şedinţa de judecată

Curtea Supremă a acordat, miercuri, un nou termen în dosarul în care fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş este acuzat de trădare. Astfel pe 8 decembrie vor avea loc pledoariile finale, iar magistraţii ar putea anunţa o sentinţă în acest caz. În primă instanţă, Sereş a fost deja condamnat la şase ani de închisoare.

Codruţ Şereş a mai primit patru ani de închisoare

Fostul ministru al Economiei a fost condamnat luni la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Hidroelectrica“ în care a fost găsit vinovat că a lăsat fosta conducere a companiei să prejudicieze societatea şi statul cu 165 de milioane de dolari. Decizia nu e definitivă.

UPDATE Ultimul termen în dosarul în care fostul ministru Codruţ Sereş este acuzat de trădare. Procurorii cer pedepse cu executare pentru inculpaţi

Magistraţii Curţii Supreme judecă luni, 4 noiembrie, procesul în care fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor Zsolt Nagy sunt acuzaţi de trădare, după ce s-ar fi folosit de funcţiile pe care le-au deţinut pentru a favoriza mai multe persoane în dosare de privatizare. Procurorii cer pedepse cu executare pentru fosţii demnitari şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosar.

Spionul lui Codruţ Sereş, implicat într-un scandal uriaş. Oligarhi ruşi, sume ameţitoare şi bătaie pe petrol la Londra

Justiţia britanică are de soluţionat un scandal de proporţii, în care sunt implicaţi importanţi oameni de afaceri din Rusia, Georgia şi o mare bancă din Elveţia. În central atenţiei este nimeni altul decât Vadim Don Benyatov, condamnat în România la 10 ani de închisoare pentru spionaj în dosarul foştilor miniştri Codruţ Sereş şi Szolt Nagy. Mărul discordiei: petrol de sute de milioane de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite