UPDATE Daniel Barbu este urmărit penal de procurorii DNA în dosarul în care a fost pus sub acuzare şi Mircea Drăghici
0Daniel Barbu, fost preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, este urmărit penal de procurorii anticorupţie. El a ajuns miercuri dimineaţă la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care Mircea Drăghici, trezorierul PSD, este acuzat de delapidare. Acesta a fost audiat câteva zeci de minute de procurori. „Nu pot să mă pronunţ cu privire la aceste lucruri”, a spus Barbu la ieşirea din sediul DNA.
UPDATE Daniel Barbu este urmărit penal pentru ”neurmărire conform legii a respectării destinaţiei subvenţiilor”, în dosarul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, este cercetat pentru delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în perioada 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, în calitate de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, Barbu nu ar fi urmărit, conform legii, destinaţia subvenţiilor acordate formaţiunilor politice, în sensul în care:
- nu ar fi dispus, potrivit Legii finanţării activităţii partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicată), verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenţii) şi cheltuieli,
- ar fi stopat unele controale aflate în curs.
„Concret, printr-o adresă din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori adresate Autorităţii Electorale Permanente de către trezorierul unui partid, în calitate de preşedinte al AEP, suspectul ar fi dispus în mod discreţionar, oprirea controalelor iniţiate prin ordine de serviciu de către directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formaţiune politică. În dispoziţiile Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale nu există nicio prevedere legală care să permită oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP. Deşi a luat cunoştinţă prin angajaţii AEP de ”unele nereguli cu referire la utilizarea subvenţiilor ”, nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajaţi săi de a se relua controalele suspendate din dispoziţia sa, preferând să îşi dea demisia în data de 27.02.2019 din funcţia de preşedinte al AEP.”, arată anchetatorii.
UPDATE Daniel Barbu a stat, miercuri, aproximativ o jumătate de oră în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind citat în dosarul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, este cercetat pentru delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. „Fiecare partid cheltuieşte banii cum consideră oportun, potrivit normelor legale. Mai mult decât atât eu nu pot să vă spun”, a spus Daniel Barbu, la ieşirea din sediul DNA.
Acesta a precizat că nu făcea parte din atribuţiile sale să verifice modul în care se cheltuiau banii din subvenţii de către partide. „Nu era în atribuţiile mele să fac control, era un Departament de control autonom”, a mai spus Daniel Barbu.
Drăghici este acuzat că ar fi delapidat câteva sute de mii de euro din subvenţiile ajunse la partid. Daniel Barbu nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DNA.
A demisionat în februarie 2019
Pe 18 februarie 2019, Daniel Barbu a demisionat din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru a candida la alegerile europarlamentare din partea ALDE.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins, luni, urmărirea penală faţă de Mircea Drăghici, trezorier PSD, cu privire la o altă infracţiune de delapidare.
Procurorii DNA îl acuză pe Drăghici că ar fi scos din patrimoniul partidului un autoturism de lux marca Mercedes Benz, în valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.
„Concret, data de 10.07.2017, formaţiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menţionat, iar la data de 18.07.2017, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiţi abia la data de 23.08.2018”, precizează procurorii DNA, într-un comunicat de presă.
Drăghici, acuzat că şi-ar fi însuşit 380.000 de euro
Trezorierul PSD a fost pus sub urmărire penală în 2 aprilie de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvenţiile acordate pentru PSD, pe care i-a folosit pentru plata unui imobil. Acesta este acuzat că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil.
Mircea Drăghici a precizat, în replică, că nu înţelege unde este infracţiunea de delapidare de care îl acuză DNA în ceea ce priveşte achiziţia autoturismului Mercedes, spunând că maşina a fost plătită de PSD din fonduri private, nu din subvenţie. Trezorierul PSD a adăugat că imobilul din Pipera nu a fost niciodată în proprietatea sa.