UPDATE Ce a decis Comisia MCV, convocată de Birchall după raportul dur al Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall FOTO gov.ro
Ana Birchall FOTO gov.ro

Şefii parchetelor au discutat, luni, la ministerul Justiţiei despre raportul MCV, fiind pentru prima dată când Comisia este convocată, ca urmare a raportului dur la adresa României întocmit de Comisia Europeană. În urma consultărilor, s-a decis, printre altele, ca în termen de 3 săptămâni fiecare instituţie şi asociaţie să comunice concluziile propriei analize asupra raportului MCV, urmând să se elaboreze un calendar integrat de măsuri

UPDATE Agenda reuniunii a inclus stabilirea paşilor necesari pentru elaborarea unui Plan de acţiune cu măsuri concrete pentru îndeplinirea obiectivelor de referinţă ale MCV. Cu alte cuvinte, s-a relansat dialogul şi procesul de consultare pe plan intern în vederea obţinerii unui consens naţional pentru realizarea obiectivelor MCV, arată un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

„În cadrul întâlnirii de azi, am pus bazele unui dialog onest, transparent, cu bună-credinţă şi loialitate, între toate instituţiile, reprezentând toate cele trei puteri ale statului, precum şi cu asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, pentru stabilirea paşilor de urmat şi a măsurilor concrete în vederea finalizării Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a declarat ministrul Justiţiei, Ana Birchall, adăugând că este convinsă că un efort comun al principalelor instituţii şi asociaţii implicate va demonstrai sustenabilitatea reformelor promovate şi ireversibilitatea progreselor obţinute în domeniul justiţiei. 

Ce s-a decis

La finalul reuniunii, membrii Comisiei MCV au agreat următoarele:

 - reuniunile Comisiei MCV să aibă loc trimestrial sau ori de câte ori este nevoie şi la acestea să participe cu statut de invitaţi permanenţi şi asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi reprezentanţi ai Senatului României şi ai Camerei Deputaţilor.

 - în termen de 3 săptămâni fiecare instituţie şi asociaţie participantă să comunice concluziile propriei analize asupra ultimului Raport MCV, urmând ca pe baza acestora să fie elaborat un calendar integrat de măsuri / plan de acţiune care va conţine măsurile şi acţiunile necesare pentru îndeplinirea fiecărei recomandări, responsabili, resurse necesare şi termene pentru realizarea respectivelor acţiuni, având ca obiectiv ridicarea MCV.

 - pornind de la grupul de lucru intern al Ministerului Justiţiei pentru analiza recomandărilor GRECO, MCV şi Comisia de la Veneţia, să se înfiinţeze un grup interinstituţional, cu participarea asociaţiilor profesionale, care să identifice soluţiile care pot întruni un larg consens pentru modificarea legilor justiţiei şi care să sprijine activitatea Comisiei MCV.

 - grupul de lucru interinstituţional privind punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu deciziile Curţii Constituţionale îşi va continua separat activitatea sub egida Comisiei MCV;

stabilirea unei metodologii de consultare rapidă în situaţii de urgenţă, pe cale electronică, a membrilor Comisiei MCV, a asociaţiilor profesionale a judecătorilor şi procurorilor şi a reprezentanţilor Parlamentului României.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, luni, că a invitat la Ministerul Justiţiei toate instituţiile care fac parte din Comisia MCV, precum şi asociaţiile profesionale, scrie hotnews.ro.

"De când a ieşit raportul MCV v-am anunţat că, în conformitate cu prevederile HG 216, Ministerul Justiţiei trebuie să convoace această Comisie MCV. Eu mi-am permis şi sper să fie de bun augur ca pe lângă instituţiile care sunt prevăzute în acest HG să invit şi toate asociaţiile profesionale care au un cuvânt de spus în buna desfăşurare a sistemului judiciar. Este, cred eu, un moment în care sper să fi reuşit să aducem la aceeaşi masă atât instituţiile, cât şi asociaţiile profesionale. Sper eu să fie un dialog foarte bun”, a afirmat Ana Birchall.

Ea a mai spus că va propune o ritmicitate în ceea ce priveşte întrunirea Comisiei MCV şi că şi-ar dori ca, pe lângă analiza proprie, fiecare instituţie să vină cu un set de măsuri şi cu un calendar pentru rezolvarea problemelor din Justiţie şi ridicarea MCV.

Ana Birchall a anunţat, încă din 22 octombrie, că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV compusă din reprezentanţi ai instituţiilor care au un rol în privinţa funcţionării sistemului judiciar din România, pentru a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene. De asemenea, ea a cerut tuturor instituţiilor din sistem o analiză asupra rapoartelor GRECO şi MCV şi a intrat în conflict cu şefa CSM, Lia Savonea, care nu i-a transmis un astfel de document.

În raportul publicat în 22 octombrie, Comisia Europeană a propus Consiliului UE şi Parlamentului European menţinerea mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) asupra României, în condiţiile în care ţara noastră „ a făcut paşi înapoi” în lupta anticorupţie şi independenţa justiţiei în anul 2019. Executivul European arată în raportul MCV pe anul 2019 că „situaţia din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare”.

Comisia Europeană notează în concluziile raportului MCV 2019 că a fost „nevoită să revină frecvent la evoluţiile din România privind reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei”. „În fiecare din aceste ocazii, Comisia Europeană a constatat frecvenţi paşi înapoi de la progresele care fuseseră făcute în anii trecuţi de România şi notate în raportul din noiembrie 2018”, se arată în concluziile raportului MCV 2019.

De asemenea, Comisia menţionează că România a fost aproape de a fi supusă mecanismului european de protejare a statului de drept în ţările membre. "Evoluţia situaţiei din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare. Ca rezultat, Comisia Europeană a fost nevoită să informeze autorităţile române în mai 2019 că, dacă ameliorările necesare nu aveau să fie făcute imediat sau dacă mai erau făcuţi paşi greşiţi, Comisia ar fi început proceduri sub cadrul legal european al protejării statului de drept, care prevedea un dialog prin care să fie abordate îngrijorările la statul de drept şi care pot trece dincolo de parametrii MCV”, arată Comisia Europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite