UPDATE Anchetă la Tribunalul Bucureşti. Se verifică modul de repartizare a dosarelor la judecători. Morar: trebuie verificate toate instanţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii vrea să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru verificarea modului de repartizare a dosarelor   FOTO Adevărul
Consiliul Superior al Magistraturii vrea să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru verificarea modului de repartizare a dosarelor   FOTO Adevărul

Consiliul Superior al Magistraturii  (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind posibile abateri disciplinare la Tribunalul Bucureşti. Decizia a fost luată după ce judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu au fost acuzate că au luat mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu. Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar a cerut o anchetă la toate instanţele din ţară.

UPDATE Conducerea CSM a cerut marţi Inspecţiei Judiciare să verifice dacă au fost respectate dispoziţiile legale la repartizarea aleatorie a cauzelor în cadrul Tribunalului Bucureşti, existând suspiciuni de manipulare a sistemului de repartizare a dosarelor.

În sesizarea trimisă Inspecţiei Judiciare, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală şi Adrian Bordea, cer să fie făcute verificări prealabile în cazul unor posibile încălcări ale îndatoririlor de serviciu ce pot constitui abateri disciplinare, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au declanşat cercetările în cazul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, a grefierului arhivar Sorin Vasilescu, de la Tribunalul Bucureşti, a unor avocaţi şi altor persoane, pentru luare şi dare de mită.

"Având în vedere faptele reţinute în sarcina inculpaţilor şi constatările organelor de urmărire penală cu privire la încercările de manipulare a sistemului de repartizare a cauzelor în mod aleatoriu, apreciem că se impune efectuarea unor verificări cu privire la repsectarea dispoziţiilor legale privind repartizarea aleatorie a cauzelor în cadrul Tribunalului Bucureşti", se arată în sesizarea trimisă Inspecţiei Judiciare de conducerea CSM.

Principiul repartizării aleatorii a cauzelor este consacrat ca o normă de organizare judiciară, care a fost instituită cu scopul de a conferi o garanţie în plus independenţei funcţionale a judecătorilor şi imparţialităţii actului de justiţie, a precizat conducerea CSM.

Pe 8 ianuarie 2009, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara că are informaţii că sistemul informatic integrat de la instanţe Ecris, care repartizează aleatoriu dosarele, este manipulat pentru a fi distribuite cauzele la anumiţi magistraţi.

Daniel Morar: ar trebui verificate toate instanţele nu numai Tribunalul Bucureşti

Prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, a declarat, marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că obiectivul Inspecţiei judiciare în acest an ar fi acela de a verifica toate instanţele nu numai Tribunalul Bucureşti

''În lumina ultimelor evenimente, respectiv a ultimului dosar (refritor la arestarea unor judecătoare-n.r.), cred că este obiectivul pe care ar trebui să îl aibă în vedere IJ în cursul acestui an şi nu doar la Tribunalul Bucureşti, ci şi la alte instanţe", a spus Morar, răspunzând unei întrebări privind propunerea preşedintelui CSM de a fi sesizată Inspecţia judiciară pentru verificări la Tribunalul Bucureşti.

Despre posibilitatea manipulării sistemului informatic, Daniel Morar a precizat că acest lucru ar trebui să-l spună Inspecţia judiciară.

Referitor la faptul că sistemul informatic ar fi costat foarte mult, Morar a afirmat că orice lucru poate fi fraudat şi că ideea ar fi să se depisteze acolo unde sunt nereguli şi să se ia măsuri.

 

În şedinţa Plenul Consiliului Superior al Magistraturii de azi  urmează să fie discutată şi nota privind propunerea de sesizare a Inspecţiei Judiciare de către CSM în legătură cu posibilele abateri disciplinare săvârşite în cadrul Tribunalului Bucureşti.

Propunerea CSM a fost formulată după ce judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, au fost arestare preventiv pentru luare de mită în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare.

În aceeaşi cauză sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, avocaţi şi alte persoane care ar fi intervenit la cele două judecătoare pentru repartizarea unor dosare la anumite complete de judecată şi pentru intervenţii în soluţionarea favorabilă a unor cauze aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti şi Curţii de Apel Bucureşti, în schimbul unor sume mari de bani.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat în 13 martie solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de percheziţie corporală şi domiciliară, reţinere şi arestare preventivă a celor două judecătoare.

În 14 martie, CSM le-a suspendat pe cele două din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus în 15 martie emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Viorica Dinu şi Antonela Costache, avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu. Instanţa a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicţie de a părăsi ţara.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată atât de cei şase arestaţi, cât şi de procurorii anticorupţie, în cazul lui Marian Catrin, instanţa supremă urmând să judece în 20 martie recursurile formulate în această cauză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite