Un sfert de veac de la istorica vizită a Papei Ioan Paul al II-lea la București. „România, Grădina Maicii Domnului”

0
Publicat:

În urmă cu 25 de ani, pe 7 mai, Papa Ioan Paul al II-lea începea o vizită fără precedent în România, prima a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar-ortodoxă de la Marea Schismă din 1054. După acea vizită, numeroși preoți catolici și ortodocși au militat pentru apropierea dintre cele două biserici apostolice.

Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Teoctist, la București. FOTO: Arhivă Adevărul
Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Teoctist, la București. FOTO: Arhivă Adevărul

Papa Ioan Paul al II-lea, cel mai iubit papă din istorie, personalitate marcantă a sfârșitului secolului XX și începutul acestuia, a vizitat România în anul 1999, într-un gest fără precedent.

Suveranul Pontif a ajuns la București pe 7 mai, iar vizita, prima oficială a unui papă într-o țară majoritar ortodoxă, a durat până pe 9 mai. De altfel, vizita sa a avut loc la invitația patriarhului de atunci Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, în calitate de cap al bisericii majoritare din România, şi a fostului preşedinte Emil Constantinescu, în calitate de șef al statului.

Cu ocazia vizitei sale, chiar pe 7 mai 1999, fostul Suveran Pontif ținea un discurs emoționant la București, pentru posteritate.

„Naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace”

Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, punct de răscruce între Europa Centrală şi cea Orientală, Românie, pe care tradiţia o numeşte cu frumosul titlu de «Grădina Maicii Domnului», vin la tine în numele lui Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, şi al Preasfintei Fecioare Maria. În pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a Evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm şi curaj. Vei fi naţiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar şi făcător de pace. Dumnezeu să te ocrotească şi să te binecuvânteze mereu”, a fost mesajul Papei Ioan Paul al II-lea, la scurt timp după ce a pus piciorul pe pământ românesc.

Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Teoctist. FOTO: Arhivă Adevărul
Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Teoctist. FOTO: Arhivă Adevărul

Apoi, Suveranul Pontif și Patriarhul Teoctist s-au îmbrățișat frățește și au discutat despre apropierea dintre cele două biserici și despre provocările vremii.

Astăzi, nici Papa Ioan Paul al II-lea, și nici Patriarhul Teoctist nu se mai află printre noi. Primul a murit în 2005, în timp ce fostul cap al Bisericii Ortodoxe Române a trecut la cele veșnice doi ani mai târziu.

Ioan Paul al II-lea, omul care a dat semnalul apropierii bisericilor creștine

Vizita lui Ioan Paul al II-lea nu avea însă să fie ultima a unui Suveran Pontif în România. În urmă cu cinci ani, a venit rândul Papei Francisc să facă o vizită istorică în România. Sămânța fusese plantată de Papa Ioan Paul al II-lea. De altfel, același papă și-a asumat rolul istoric de a reface relațiile dintre cele două biserici creștine. Tot în 1999, papa a vizitat Georgia, iar un an mai târziu Grecia, Ucraina şi Armenia, pentru ca în 2002 să ajungă cu mesajul său de pace și la sud de Dunăre, în Bulgaria.

Ca răspuns, în octombrie 2002, Patriarhul Teoctist a fost în vizită la Vatican, la invitația Papei. Ulterior, în 2014, la nouă ani de la moartea sa, Papa Ioan Paul al II-lea a fost sanctificat de Papa Francisc.

Cum e marcat momentul istoric

Arhidieceza de București aniversează acest moment istoric printr-o serie de evenimente. Întâi de toate, începând de marți, 7 mai, și până pe 15 mai, va fi organizată o expoziție de fotografii în Catedrala Sf. Iosif: „Ut unum sint” – cu fotografii istorice de la vizita la București. 

Sâmbătă, 11 mai, la ora 10.30, în Catedrala Sf. Iosif va fi celebrată o Sfântă Liturghie solemnă.

În aceeași zi, de la ora 18.00, la Opera Națională din București va avea loc concertul aniversar susținut de Orchestra Operei Naționale București și Corul Național București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Programul cuprinde o selecție remarcabilă din repertoriul muzical național și internațional. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cu acest prilej va fi prezentată Emisia filatelică „25 de ani de la vizita pontificală a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea în România” de către directorul general al Romfilatelia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite