Un medic sudanez tratează olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hisham Tageldin (40 de ani) a venit de la 5.000 de kilometri distanţă în România şi a deschis un centru medical non-stop în satul Frăţila. Sudanezul spune că oamenii s-au speriat când au văzut un medic negru în cabinet, dar se mândreşte că le-a câştigat repede încrederea şi simpatia.

Sudanezul Hisham Tageldin, 40 de ani, povesteşte cu zâmbetul pe buze că a venit în Craiova în 1988, când a obţinut o bursă la Facultatea de Medicină şi Farmacie. A muncit mult şi a făcut eforturi mari să se întreţină, însă a meritat, spune Hisham, care, din anul 2000 este medic de familie în satul Frăţila, comuna Bulzeşti, judeţul Dolj.



„După ce am terminat facultatea, în 1995, am fost medic rezident la Spitalul Judeţean Craiova, apoi m-am transferat în acest sat uitat de lume. De cum am intrat în cabinet şi am văzut condiţiile, mi-am dat seama că am mult de muncă. Aici era sediul fostului CAP, aşa că am venit cu saci de var de acasă şi m-am apucat să reabilitez. În plus, a trebuit să lupt şi cu mentalitatea oamenilor, care s-au speriat văzând că sunt negru, dar încetul cu încetul le-am câştigat încrederea", spune sudanezul.

image



Şi-a lăsat familia şi a plecat

Medicul din Frăţila povesteşte că părinţii săi îl sfătuiesc să se întoarcă acasă, în Sudan, de fiecare dată când vorbeşte cu ei la telefon. „Îmi zic tot timpul să nu mai stau că în România nu se fac bani, iar medicina mai are mult până să ajungă la anumite standarde. Eu însă am venit aici să îi ajut pe aceşti oameni, iar partea materială mă interesează mai puţin. Când văd un pacient mulţumit de tratamentul primit, simt o bucurie în suflet. Mă simt ca unul de aici, am chiar şi buletin de doljean şi mă mândresc cu asta", mărturiseşte Hisham Tageldin.

image



Sudanezul şi-a dat seama că pentru a face treabă are nevoie de ajutor, aşa că a cerut sprijinul Primăriei Bulzeşti, iar în 2005 a primit 100.000 de lei pentru reabilitarea cabinetului. „Într-un an, imobilul a fost reamenajat. Am făcut un împrumut la bancă şi am cumpărat aparatură modernă. Am reuşit să fac şi un centru non-stop, unde oamenii pot veni de fiecare dată când au o problemă", precizează medicul.

„Cine nu vrea, nu munceşte"

Oamenii sunt mulţumiţi de modul cum sunt trataţi. „Domnul doctor ne-a câştigat respectul. Dacă-l suni acasă, când nu este de gardă, vine imediat. Nu cred că este cineva pe care să-l fi refuzat, este la dispoziţia noastră tot timpul, iar tratamentul pe care ni-l prescrie ne ajută să ne însănătoşim imediat", a spus Aureliana Rădulescu (73 de ani), din comuna Bulzeşti.

Hisham Tageldin are mii de pacienţi. „Nu cred să fie unul pe care să nu-l cunosc şi să nu ştiu ce problemă are, deşi sunt cam 3.000. Eu vreau să fac din centrul permanent de aici unul la fel ca la oraş. Dacă vă uitaţi bine, nu există mari diferenţe. În prezent, sunt medic rezident de urgenţă şi fac practică la SMURD, în Craiova", precizează sudanezul.

image



Uneori, medicul îi ajută cu bani pe pacienţii care nu-şi permit să cumpere tratamentul prescris. „Am trei fetiţe acasă şi nu am bani să le cumpăr medicamente.  Acum, micuţa are roşu în gât şi trebuie să urmeze un tratament, aşa că am primit ajutor financiar de la domnul doctor. Mi-a spus să vin peste o săptămână, la control", spune Teodora Doina Sadu, din satul Frăţila.

"Când văd un pacient mulţumit, simt o bucurie în suflet. Mă simt ca unul de aici, am chiar şi buletin de doljean şi mă mândresc cu asta."
Hisham Tageldin
medic

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite