Ucraina, înconjurată. Rusia a trimis mai multe nave din flota nordică în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nave din Flota nordica rusa au părăsit porturile de bază şi se îndreaptă spre Marea Neagră FOTO AFP
Nave din Flota nordica rusa au părăsit porturile de bază şi se îndreaptă spre Marea Neagră FOTO AFP

Rusia face cerc în jurul Ucrainei. Mai exact, după ce şi-au mutat tehnica militară terestră (tancuri, lansatoare de rachete, camioane, ambulanţe şi sisteme balistice) la graniţa terestră cu Ucraina, responsabilii militari de la Moscova au trecut într-o altă fază, cea a manevrelor maritime, care ar putea fi urmate de o debarcare pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit unor surse militare citate de thedrive.com, este vorba de şase nave de debarcare şi mai multe nave de luptă care ar fi plecat din zona nordică a Europei spre Marea Mediterană şi, posibil, mai apoi, spre Marea Neagră. 

Concret, marţi 18 ianuarie, navele amfibii ale Flotei de Nord din clasă Ropucha Proiect 775 Olenegorskiy Gornyak şi Georgi Pobedonosets, precum şi nava de debarcare din clasă Ivan Gren Proiect 11711 Piotr Morgunov, au fost văzute navigând prin strâmtoarea care leagă Marea Baltică şi Marea Nordului. Asta după ce cu doar o zi înainte o formaţie similară de vase de luptă din Flota rusă din Marea Baltică a ieşit în Atlantic având cap-compas Marea Mediterană şi ulterior Marea Neagră. Este vorba de navele clasa Ropucha Proiect 775, Korolev, Minsk şi Kaliningrad, arată thedrive.com care mai precizează că responsabilii militari suedezi au comunicat că nu au mai văzut mişcări navale ruseşti de o asemenea amploare de multă vreme. În acelaşi timp, un detaşament de nave de luptă al Flotei de Nord a plecat deja într-un marş către Marea Mediterană sau chiar Marea Neagră. Din acesta fac parte crucişătorul Mareşal Ustinov, distrugătorul Viceamiral Kulakov, fregata Amiral Kasatonov şi petrolierul Vyazma.

Ce nave etalează ruşii 

Navele clasa Ropucha Proiect 775 sunt relativ vechi fiind construite în anii '70. Au fost lansate la apă 28 de astfel de nave, dar 13 dintre ele au fost retrase, deja, din serviciul de luptă. Cu un echipaj de aproximativ 90 de oameni, aceste nave pot transporta cu o viteză de 33 de kilometri pe oră, 10 tancuri şi 340 de militari sau 12 TAB-uri şi 340 de militari. Ca armament, aceste nave sunt echipate cu două tunuri AK-257, un tun AK-176 şi lansatoare de rachete A-215 Grad-M şi Strela 2(SA-N-5). 

rusia

Crucişătorul Mareşal Ustinov este o navă lansată la apă în 1982 care, conform datelor oficiale, este dotată cu sisteme modeste de război electronic, dar se bucură de puterea de foc a mai multor sisteme de rachete şi tunuri. În plus, nava dispune de sisteme antisubmarin şi de 10 tuburi de lansare a torpilelor. 

Distrugătorul Viceamiral Kulakov a fost lansat în serviciu în 1977, dar a fost modernizat în perioada 1991-2010, iar în prezent dispune de mai multe sisteme de armament. Singura navă de concepţie modernă din această grupare este fregata Amiral Kasatonov care a intrat în serviciu în anul 2020. Este echipată cu mai multe sisteme de război electronic şi dispune, între altele, de sisteme de rachete Kalibr, Oniks şi Zircon.

Confruntarea NATO-Rusia ajunge într-o fază accelerată 

Experţii consultaţi de „Adevărul” susţin că manevrele navale ordonate de Kremlin fac parte dintr-o nouă fază a confruntării NATO-Rusia, care este una mai accelerată, cu un mare risc de escaladare. „Practic, Rusia merge înainte pe toate planurile. 

Ruşii vor şi Odessa, vor să lase Ucraina fără ieşire la Marea Neagră şi, foarte important pentru noi, plănuiesc să ajungă până la Gurile Dunării Costin Georgescu fost director SRI

Terestru, practic, a înconjurat Ucraina, inclusiv prin Belarus. Acum vor să atace şi prin partea sudică a Ucrainei, dinspre mare. Vor să-şi pună în aplicare unele planuri mai vechi. Cel mai probabil vor şi Odessa, vor să lase Ucraina fără ieşire la Marea Neagră şi, foarte important pentru noi, plănuiesc să ajungă până la Gurile Dunării. Agresivitatea Moscovei trebuie să fie oricum un  semnal de alarmă pentru aliaţii NATO”, a subliniat Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informaţii.

La rândul lui, analistul militar Aurel Cazacu susţine că Rusia tatonează, practic, NATO. „Aducând nave de luptă suplimentare în Marea Neagră, Kremlinul vrea să crească presiunea pe NATO. Aşteaptă ca Aliaţii să facă o greşeală ca să acţioneze. Oricum, vorbeam şi până acum de o concentrare militară fără precedent în jurul Ucrainei, dar acum lucrurile se agravează şi mai mult. Să nu uităm că partea rusă mai are şi alte nave în Mediterană, inclusiv unele dotate cu rachete Kalibr. Acestea pot ajunge în Marea Neagră într-o zi sau două şi au o mare putere de foc”, a precizat Aurel Cazacu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite