Traian Băsescu: "România a devenit o ţară plină de mămicuţe şi bebeluşi"
0Preşedintele Traian Băsescu a vorbit miercuri, la postul public de televiziune, despre noile măsuri de austeritate luate de coaliţia aflată la guvernare, dar şi despre un viitor "optimist" pe care îl vede în cazul României. Urmăriţi pe adevarul.ro principalele declaraţii ale preşedintelui.
Citiţi şi:
Spania elimină "cecul bebe" de la 1 ianuarie
Despre noile pachete privind indemnizaţia mamei:
* Eu cred că este o soluţie bună. Are o variantă dinamică - este o variantă care stimulează întoarcerea mamei în câmpul muncii. Este o variantă în care responsabilitatea este împărţită. Şi varianta statică. Mamele vor putea opta. Previne deprofesionalizarea şi împacă toate opţiunile posibile.
* În ultima vreme, România nu mai are femei, are mămici. Nu mai are copii, are bebeluşi. Toată ţara a devenit o ţară plină de mămicuţe şi bebeluşi.
* Noi suntem tot într-o criză. Nu ai să vezi altă afirmaţie.
* Ministerul Sănătăţii trebuie să închidă 200 de spitale mici. Va începe procesul de transformare a spitalelor în azile pentru bătrâni şi în creşe. Cădirilor li se va face tratamentul necesar pentru a fi în siguranţă.
* Este o economie de 100 de milioane de lei. Toate luate la un loc înseamnă o sumă importantă. În 2011, se economisesc 100 de milioane de lei, în anul 2012 se economisesc 500 de milioane de lei. Se va menţine sistemul de stimulare a revenirii în câmpul muncii.
Despre asigurările de sănătate:
* În 2001, aveam un miliard buget al Sănătăţii şi calitatea era mai bună. Anul viitor, se începe procesul de închidere a spitalelor neperformante. Pe de o parte, se rezolvă problema risipei.
* Se vor mai achiziţiona avioane pentru intervenţii medicale, iar armata dispune de elicoptere pe care le va transforma în elicoptere sanitare pentru a înlesni tratarea bolnavilor. Practi, armata va dezvolta propriul ei Smurd.
Despre coaliţia de guvernare:
* Îi admir pe cei din coaliţie pentru câtă răbdare au să o menţină. Această coaliţie a luat măsurile care trebuiau luate într-o perioadă de criză. În primul rând, coaliţia s-a demonstrat unită. România a fost salvată pe măsurile luate de Guvern. România, cu un cost mic, de 20 de miliarde împrumutaţi, reuşeşte să evite derapajul. Anul 2011 va fi un an în care reluăm creşterea economică. Vor continua reducerile de personal, acolo unde trebuie.
Despre Mircea Geoană:
* Este un om care are multă mizerie în spatele lui. Până şi la un an de când a pierdut alegerile, ţine să mintă.
* Temele de la dezbatere (din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale) au fost stabilite, nu şi răpunsurile. Am avut două zile să ne pregătim. Ponta minte când spune că n-a ştiut unde e Vîntu. Victor Ponta a primit lista cu întrebările dezbaterii. Ponta care era purtătorul său de cuvânt.
* Nu puteam umili armata, să-l desemnez pe dânsul să primească onorul în locul şefului statului. Nu era o chestiune constituţională. L-am rugat pe Emil Boc să-mi ţină locul.
* Nu mă interesează pe mine revocarea lui Geonă.
Despre returnarea banilor de la Rompetrol:
* Şi eu m-am dus cu o propunere la preşedintele Kazahstanului. I-am propus să facem o eşalonare pe o perioadă de 2-3 ani cu sume fixe plătite la date fixe. Discutăm de 500 milioane de dolari pe care statul român nu i-a încasat. În ianuarie va veni o delegaţie kazahă să găsim o soluţie.
Despre PDL:
* Dacă nu revine cu fapte, PDL va scădea în sondaje. Dar, va recupera în 2011 şi în 2012 ceea ce a pierdut cu măsurile anticriză.
* PDL trebuie să ofere o guvernare corectă, semnalul că a mai trecut o epocă, că a căzut mitul Europei sociale şi a statului social şi că numai performanţa mai poate garanta bunăstare pentru cetăţeni.
* Eu mi-am dedicat primul an susţinerii acţiunilor acestui Guvern.
Despre apariţia unui nou partid:
* Nu cred că un partid nou va fi de succes. Nu cred că Monica Macovei ar putea construi un partid. Ea este excelentă într-un partid existent. Cred că va putea obţine o poziţie importantă în Biroul Permanent Naţional, dacă va dori acest lucru. Eu o voi susţine.
Depsre piaţa muncii:
* Avem 4,4 milioane înregistraţi oficial ca având un loc de muncă şi 1,6 milioane fără carte de muncă. De ce? Problema este Codul Muncii, pentru că este extrem de inflexibil când vine vorba de concediat. Patronii preferă să-i folosească la negru. Şi asta loveşte cumplit şi la bugetul de stat şi pentru cei 1,6 milioane de oameni.
Despre viitorul României:
* Sunt optimist legat de evoluţiile viitoare ale României. Avem bani, vom găsi resurse.
* Se vor folosi fondurile europene. Lucrurile vor începe să meargă pe un drum pozitiv, în care nu ma trăim din împrumutat.
* În 2011, se va sesiza o creştere uşoară, iar în 2012, creşterea va fi mai puternică. Totul este ca Guvernul să nu facă pasul înapoi, să treacă la pomeni electorale.
* Când termin al doilea mandat o să spun tot ce-mi reproşez.
* Susţin varianta rămânerii într-un parteneriat cu FMI, pe un program de dezvoltare simultan cu consolidarea fiscală. Noi am intrat în UE, dar încă nu ne-am integrat. La productivitate încă stăm destul de rău.
Despre decizia Comisiei juridice în cazul Ridzi:
* Decizia în cazul Ridzi este inadmisibilă din punctul de vedere al PDL. Sper ca plenul să fie mai înţelept.
Potrivit site-ului Televiziunii Publice, şeful statului a răspus întrebărilor adresate de Livia Dilă şi Ramona Avramescu.