Traficul de droguri s-a mutat pe internet
0
Canabisul este cel mai utilizat drog în Europa, potrivit unui raport al Observatorului European de Droguri şi Toxicomanii. Studiul arată că tot mai mulţi traficanţi aleg să-şi vândă marfa pe internet şi nu direct pe stradă.
Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA) şi Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) au lansat rapoartele privind situaţia drogurilor la nivelul Uniunii Europene, respectiv la nivel mondial. Raportul EMCDDA relevă faptul că heroina este în declin, dar evoluţiile pieţei necesită o monitorizare atentă.
Problemele legate de heroină reprezintă, în continuare, o mare parte din costurile sociale şi de sănătate legate de droguri din Europa, dar tendinţele recente în domeniu au fost „relativ pozitive”, relevă EMCDDA, observând o „stagnare generală a cererii pentru acest drog”.
Canabisul rămâne drogul ilegal cel mai consumat în Europa, cu o cifră estimată la 19,3 milioane de adulţi (15-64 ani), care raportează că au consumat acest drog în ultimul an, din care 14,6 milioane sunt adulţi tineri (15-34 ani). Se estimează că în jur de 1% din toţi adulţii consumă drogul zilnic sau aproape zilnic.
Explicaţia proliferării acestui drog este simplă. ”Canabisul are preţ scăzut, este disponibil şi accesabil”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).
Două droguri noi pe săptămână
Raportul mai arată că media de vârstă a celor care sunt admişi la tratament pentru probleme generate de consumul de opioide este în creştere, vârsta medie crescând cu cinci ani între 2006 şi 2013. În prezent, un număr mare de consumatori din Europa au între 40 şi 50 de ani.
„Sunt necesare orientări clinice care să ţină seama de evoluţia demografică a consumatorilor problematici de opioide din Europa”, se precizează în raport.
Totodată, specialiştii arată că Europa se confruntă cu o piaţă aglomerată a drogurilor, unde se trafichează cocaină, amfetamine, ecstasy şi un număr tot mai mare de droguri sintetice. Din cauza concurenţei acerbe, traficanţii vin cu noi produse. Astfel, săptămânal, sunt descoperite două noi droguri.
Traficul se mută pe internet
Din nefericire, mediul online duce la proliferarea traficului de droguri, atrag atenţia specialiştii. Pentru a-şi vinde marfa, traficanţii apelează tot mai mult la internet.
”Internetul joacă un rol tot mai mare în aprovizionarea şi comercializarea drogurilor în rândul europenilor, atât etnobotanicele, cât şi drogurile cunoscute fiind oferite spre vânzare online”, relevă studiul.
Utilizarea „web-ului de suprafaţă” (accesibil prin intermediul motoarelor de căutare comune) pentru vânzarea de etnobotanice a fost atent urmărită în ultimii zece ani, EMCDDA identificând aproximativ 650 de site-uri care vând „droguri legale” europenilor.
Traficanţii şi-au rafinat metodele, afirmă specialiştii europenei, folosind adesea „web-uri de adâncime”, accesibile prin intermediul unui software de criptare. Acestea permit schimbul de bunuri şi servicii în mod anonim, folosindu-se de multe ori „monede cripto”, de exemplu, Bitcoin.
De asemenea, sunt în continuă dezvoltare aşa-numitele „pieţe gri”, în care site-urile funcţionează atât pe web-ul de suprafaţă, cât şi pe web-ul de adâncime.
Pe unde intră drogurile în Europa
Heroina consumată în Europa este, în principal, produsă în Afganistan, care rămâne liderul mondial în aprovizionarea cu opiu ilicit. Raportul EMCDDA arată că rutele folosite de traficanţii de heroină din Europa au suferit modificări. În timp ce „ruta balcanică” tradiţională continuă să fie importantă, sunt semnale că „ruta sudică” câştigă teren. Ruta sudică porneşte din Iran şi Pakistan şi ajunge în Europa, direct sau indirect, prin intermediul unor ţări din Peninsula Arabică şi din estul, sudul şi vestul Africii.
Ruta balcanică tradiţională are ca punct de plecare Turcia, după care continuă în state ca Bulgaria, România şi Albania, de unde ajunge până în sudul, centrul sau vestul Europei.
Traficul de droguri în România
Ultimul raport privind situaţia drogurilor din România, din 2014, arată o creştere a consumului la nivelul întregii populaţii. Cu toate acestea, România se plasează mult în urma altor ţări europene din acest puncr de vedere. ”Din punctul de vedere al consumului de droguri, România se află sub mediile europene, chiar dacă trendul este ascendent. Pentru prima data, anul acesta, se constată o stabilizare şi chiar o scădere a consumului de etnobotanice”, a declarat Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog. Potrivit acestuia, România, prin poziţionarea geografică, se află pe rutele reţelelor de trafic de droguri.
”Heroina vine din zona Turciei şi a Bulgariei şi îşi continuă drumul spre Europa de Vest. România este o ţară de tranzit, dar şi de destinaţie pentru drogurile sintetice. De asemenea, suntem o destinaţie pentru drogurile cu proprietăţi psiho-active, adică etnobotanicele”, a mai precizat Oprea.