Toader: „Nu vă doresc să fiţi victima unui comportament abuziv al Justiţiei! Nu dialoghez cu sala, vorbesc singur“. PNL: Ridicaţi mingi la fileu şefului cu mustaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader
Tudorel Toader

Moţiunea simplă intitulată „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”, iniţiată de PNL şi USR, a fost dezbătută marţi în Camera Deputaţilor. Miercuri urmează votul. Moţiunea Opoziţiei ar putea trece numai cu voturile PSD. Chiar dacă partidul condus de Liviu Dragnea s-ar întoarce împotriva lui Tudorel Toader, premierul nu e obligat să schimbe un ministru care a picat o moţiune simplă.

UPDATE Şedinţa s-a terminat. Mâine va fi votul în plen. 

UPDATE Florin Iordache (PSD): Nu am nevoie de foaie. Este o pseudomoţiune. Sunt chestiuni care nu pot fi susţinute. Dacă aveţi nevoie de consultanţă, vă ajutăm noi să vă scrieţi moţiunile. Aşa cum e scrisă, moţiunea nu poate fi susţinută. Secţia pentru investigarea magistraţilor are un impact pozitiv. Marea masă a judecătorilor susţin modul în care această secţie îşi desfăşoară activitatea. Doamna Kovesi, dacă este atât de valoroasă, ar trebuie să explice ce s-a întâmplat la Braşov şi la Oradea. De ce doriţi desfiinţarea pensiilor pe care le au magistraţii. Cred că separarea carierelor trebuie să rămână în lege. Domnule ministru înainte de a da lecţii la televizor, mai bine aţi urma exemplul dat de Viorica Dăncilă, care a reuşit să dezamorseze scandalul din Justiţie. Am înţels că ce aţi făcut dvs a fost bine, iar ceea ce a fost rău s-a făcut în Parlament. Prin consultare putem avea legi mai bune. Nu vă bazaţi pe noi pentru a trece această moţiune. 

UPDATE Emil Paşcan (PMP): Cum aţi ajuns să vă subordonaţi interselor unor infractori? Cum aţi coborât atât de jos? Un gest de onoare ar fi să demisionaţi. 

UPDATE Steluţa Cătăniciu (ALDE): Citind textul moţiunii, m-am întrebat cine a scris acest pamflet. Am înţeles că v-a ajutat domnul Cioloş să faceţi o spirală. Plângeţi de mila procurorului general că i se termina mandatul. Vi se pare prea scurt? Pentru a i se face loc lui Lazăr, a fost îndepărtat mişeleşte Tiberiu Niţu. Nu v-au deranjat protocoalele cu SRI. Când Niţu a fost achitat, nu v-am auzit să cereţi demisia zeiţei anticorupţie. 

UPDATE Marton Arpad (UDMR): Nu putem fi de acord ca principiul separării carierelor să nu fie respectat. 

UPDATE Stelian Ion (USR): Tovarăşul ministru de ţine cuvântări legate de drepturile omului, dar uită speţe importante. Vă amintiţi de Ionel, care avea nevoie să pună ceva pe masă românilor şi care a cumpărat o vacă şi un viţel. După câteva zile a vândut viţelul. Dar a intervenit procurorul comunist Tudorel Toader care l-a trmis în judecată. Acesta este omul care vă ţine prelegeri despre respectarea drepturilor omului. Aceşti comunişti activişti îşi schimbă haina, dar năravul, nu. Când toată lumea îţi spune că eşti beat, te duci şi te culci. Daţi-vă demisia şi apăraţi-l pe Liviu Dragnea la bară, ca avocat, nu pe bani publici. Nu-l apăraţi prin modificarea legilor. 

UPDATE Gabriel Andronache (PNL): Domnule Toader, pirueta pe care aşi realizat-o vă transformă din jurist în artist al circului guvernamental. Vreţi să reînviaţi epoca Stănoiu, când se stabilea la partid cine are dosar. Ridicaţi mingi la fileu şefului cu mustaţă. Singura piruetă pe care ar trebuie să o mai faceţi ar fi demisia.  

UPDATE Tudorel Toader: Nu îmi permit să calific conţinutul afirmaţiilor pe care le-am citit şi le-am auzit. Moţiunea pe care aţi depus-o are conţinutul unei declaraţii politice. Am convingerea faptului că cetăţenii oneşti, care vor să vadă adevărul, îl văd şi îl cunosc. Îmi asum ceea ce fac ca ministru, dar nu îmi asum ce au făcut alţii în domeniul Justiţiei. M-aş bucura dacă aţi citi raportul de activitate postat pe site-ul Ministerului şi să-l evaluaţi. Da, Justiţia trebuie să fie în slujba cetăţeanului. Nu trebuie să ajungem în situaţia de a proteja cetăţeanul de Justiţie. Nu vă doresc să fiţi victima unui comportament abuziv. Cetăţeanul nu trebuie să aibă temeri faţă de actul de Justiţie. E bine că scrieţi, dar e bine să înţelegeţi ( către un deputat PNL). Nu dialoghez cu sala, vorbesc singur. 

UPDATE Ioan Cupşa (PNL) citeşte texul moţiunii simple.

UPDATE A început şedinţa. Ministrul Justiţiei a ajuns în plen.

****

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat de jurnalişti, luni, dacă ministrul Justiţiei trebuie să aibă emoţii la moţiunea simplă, iar preşedintele Camerei a răspuns: „Sincer, nu pot să vă răspund la această întrebare, pentru că nu ştiu”.

Întrebat în continuare dacă Tudorel Toader are susţinerea grupului PSD, Liviu Dragnea a răspuns: „Vedem miercuri (când se votează moţiunea simplă - n.r.)”.

Cu o zi în urmă, ministrul Justiţiei şi-a publicat bilanţul la doi ani de mandat, un document de 85 de pagini, din care aproape 20 sunt anexe preponderent  referitoare la lucrările de investiţii din peninteniciare. Ministrul enumeră conferinţele cu privire la sistemul judiciar organizate, prezintă o statistică a actelor legislative iniţiate, devenite legi sau avizate ca ministru şi prezintă demersurile pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi si a lui Augustin Lazăr. Documentul este structurat pe şase secţiuni, prima fiind intitulată "O justiţie mai aproape de cetăţean".

Prima pagină din document este cea referitoare la profilul instituţional: "Misiunea Ministerului Justiţiei este de a contribui la buna funcţionare a sistemului judiciar şi la asigurarea condiţiilor înfăptuirii justiţiei ca serviciu public, apărarea ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti".

În textul moţiunii, USR şi PNL  îi cer ministrului Tudorel Toader să devoaleze motivul real al emiterii OUG de modificare a legilor justiţiei,  să emită un nou act normtiv prin care să înlăture toate aspectele neconstituţionale din OUG şi să sprijine demersurile de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Cerinţele semnatarilor moţiunii

„Noi, semnatarii acestei moţiuni simple, în aşteptarea gestului de responsabilitate şi onoare, vă cerem ceea ce v-am cerut şi prin alte moţiuni simple, aşteptând manifestarea dumneavoastră de voinţă potrivită atât cu interesele sociale generale, cât şi cu interesele persoanei dumneavoastră, de aceea vă solicităm următoarele: l) Devoalaţi agenda ascunsă a acestei OUG privind modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. II) Iniţiaţi procesul de adoptare a unei OUG modificatoare care să înlăture din acest ultim act normativ al guvernului referitor la Justiţie toate textele neconstituţionale, precum şi cele care fac în parte nefuncţionale Parchetul General, DIICOT şi DNA. III) Sprijiniţi iniţiativa noastră legislativă de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, demers legislativ în acord cu nevoile prezente ale Justiţiei româneşti şi obligaţiile noastre internaţionale, sprijinit de marea majoritate magistraţilor şi a celorlalţi specialişti în drept", arată semnatarii moţiunii.

Moţiunea este intitulată „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”.

„Cu neruşinare şi cu o lipsă de responsabilitate flagrantă, dumneavoastră domnule ministru Toader aţi participat la adoptarea acestui act normativ care încalcă Constituţia României. Nu o să vă întrebăm care este situaţia extraordinară şi a cărei reglementare nu poate fi amânată, în mod obiectiv, domnule ministru. Însă vă întrebăm dacă vă mai aduceţi aminte de anii petrecuţi la Curtea Constituţională a României? Dar de deciziile Curţii privitoare la constituţionalitatea unor astfel de ordonanţe de urgenţă? Un ministru al justiţiei care susţine o ordonanţă de urgenţă care afectează modul de funcţionare, regimul unei instituţii fundamentale a statului, o instituţie de rang constituţional aşa cum este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul public, se descalifică cu siguranţă!", mai susţin PNL şi USR.

În opinia lor, Ordonanţa de Urgenţă adoptată marţi de Guvern este picătura care a făcut să se reverse paharul.

„Întreaga dumneavoastră activitate, atitudinile publice asumate de către dumneavoastră, au fost în mod sistematic favorabile agendei retrograde a majorităţii PSD-ALDE. Pe de o parte, aţi fost foarte activ în a le sluji lui Dragnea &co folosind toate mijloacele aflate la dispoziţia ministrului justiţiei, pe de altă parte, aţi evitat orice critică, orice luare de poziţie, la care eraţi nu doar îndreptăţit ci şi obligat, faţă de iniţiativele parlamentare ale PSD-ALDE, chiar şi atunci când în mod vădit acestea erau în contradicţie cu scopurile legale pe care ministerul  de  Justiţie  trebuie  să  le  urmărească", îi reproşează lui tudorel Toader iniţiatorii moţiunii.

Ei îl consideră pe Tudorel Toader principalul vinovat pentru eşecul aplicării Legii recursului compensatoriu, respectiv pentru eliberarea din închisori a unor condamnaţi (peste 12.000) care au recidivat aproape imediat (peste 600). De asemenea, sunteţi responsabil că nu aţi anticipat corect efectele soluţiilor propuse. Eşec care se traduce, în mod nefericit, în omoruri, violuri, tâlhării, furturi cărora le-au căzut victime români!

„Nu uitaţi că aţi ignorat soluţia propusă de PNL pentru implementarea măsurilor alternative de executare a pedepselor, măsură aplicată cu succes în statele UE", îi transmit ministrului.

„Aţi acceptat şi sprijinit, pentru anul 2019, un proiect de buget al Ministerului justiţiei, al Ministerului Public, DIICOT şi DNA prin care nu se asigură suficiente fonduri pentru a acoperi resursele de natură materială, precum şi a cheltuielilor de personal pentru anul în curs. Aţi participat la subfinanţarea Justiţiei, aţi afectat astfel buna funcţionare a parchetelor şi instanţelor de judecată, prin urmare aţi acceptat sau chiar v-aţi dorit să  afectaţi calitatea actului de justiţie!", este un alt reproş la adresa lui Toader.

De asemenea, i se impută ministrului Justiţiei ratarea obiectivului politic major al României, intern şi internaţional, în ceea ce priveşte domeniul Justiţiei, ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare de către Comisia Europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite