Theodor Paleologu, despre mesajele BOR: „Există în interiorul BOR un curent marginal de ţăcăniţi pentru care masca e semnul Anticristului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acuzaţiile lui Theodor Paleologu la adresa unei tendinţe din interiorul BOR, privind purtarea măştii FOTO: Eduard Enea
Acuzaţiile lui Theodor Paleologu la adresa unei tendinţe din interiorul BOR, privind purtarea măştii FOTO: Eduard Enea

Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, într-un interviu pentru Europa Liberă, privind gestionarea celor două pelerinaje, şi mesajele contradictorii din interiorul BOR, a declarat că: ”interiorul BOR există o tendinţă pe care nu e bine să o numesc extremistă sau ultraortodoxă, pentru că ar însemna să-i dăm un conţinut doctrinal. E vorba de un curent marginal de ţăcăniţi pentru care masca, de exemplu, este semnul Anticristului”.

”Eu cred că face o mare greşeală ierarhia fiind atât de timorată, pentru că ar trebui să uzeze de autoritatea spirituală pe care o are şi să pună capăt acestor aberaţii. Pentru că este un cancer care roade măruntaiele Bisericii Ortodoxe. Nu trebuie să menajezi nişte demenţi şi, din acest motiv, să ai o poziţie ambiguă cum, din păcate, se întâmplă în ultima vreme.”, afirmă Theodor Palelogu într-un interviu pentru Europa Liberă

Întrebat cum îşi explică că in interiorul Bisericii, chiar de la vârf uneori, au venit tot felul de mesaje contradictorii, inclusiv referitoare la pelerinajul de la Sfânta Parascheava, Theodor Paleologu a declarat că „Problema este că în interiorul Bisericii Ortodoxe există ceea ce s-ar numi în engleză o „lunatic fringe”. Nu îmi vine să o numesc extremistă sau ultraortodoxă, pentru că ar însemna să-i dăm un conţinut doctrinal. E vorba de un curent marginal format din ţăcăniţi pentru care masca, de exemplu, este semnul Anticristului. E de un comic extraordinar. Anticristul în viziunea lor este mascat. Au elaborat tot felul de absurdităţi pe tema aceasta: că masca schimonoseşte chipul lui Hristos, că este o blasfemie, tot felul de absurdităţi.”, potrivit sursei citate.

Declarând că modul în care a administrat guvernul cele două pelerinaje a fost făcut astfel încât să împace ambele tabere, formula aplicată la pelerinajul de Sfânta Parascheva din Iaşi, privind limitarea accesului celor fără buletin de Iaşi, „este o gogomănie„,, iar în cazul pelerinajului de Sfântul Dimitrie cel Nou din Bucureşti,  „o monumentală prostie„.  Explicând că pentru o mai bună gestionare a situaţiei ar fi  trebuit să limiteze accesul enoriaşilor preznţi în funcţie de „testul Covid„ Acesta a acuzatând că  „Este foarte clar că guvernul a încercat să împace şi capra şi varza. Probabil e vorba şi de preocupări de ordin electoral. Fiind alegeri în decembrie, există o frică de posibile reacţii din partea anumitor clerici şi credincioşi.„ a afirmat Paleologu, conform interviului publicat de Europa Liberă.

Patriarhia anunţase că Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, organizată de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor în perioada 25 - 27 octombrie, va avea loc în condiţii de maximă precauţie, ordine şi protecţie, sub semnul respectării riguroase a normelor igienico-sanitare, impuse de starea de alertă în care se află acum municipiul Bucureşti. 

Iar premierul Ludovic Orban a declarat ulterior, întrebat despre regulile anunţate de Patriarhia Română privind pelerinajul de Sfântul Dumitru, că apreciază faptul că există dorinţă de a respecta regulile.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite