Tată şi fiică răpiţi de piraţi
0Ruxandra Sarchizian (31 de ani) se afla pe nava Victoria alături de tatăl său. Tânăra este din Constanţa şi naviga de şase ani. La bordul navei Victoria, capturată de piraţii somalezi în Golful Aden, se aflau 11 marinari români, printre care şi o tânără de 31 de ani care naviga de şase ani.
Citiţi şi:
11 marinari au fost răpiţi de piraţii somalezi în Golful Aden
O navă comercială italiană cu doi români la bord, atacată de piraţi
Remorcherul cu cinci români la bord care a fost capturat de piraţii somalezi a ajuns pe coastele Somaliei
O zonă folosită de piraţii somalezi este survolată de elicoptere
Cinci români, răpiţi de piraţii somalezi
Piraţii somalezi continuă să facă legea în culoarul de siguranţă. În ciuda navelor militare care patrulează în zonă, corsarii sechestrează navă după navă. Marţi seară, cargoul Victoria, sub pavilion Antigua, a fost capturat de piraţi în Golful Aden.
„Din primele informaţii a reieşit faptul că nava Victoria se afla în culoarul de siguranţă şi că făcea parte dintr-un convoi. La bordul cargoului se aflau şi 11 marinari români. Acesta era încărcat cu 10.000 de kg de orez şi plecase din India spre Arabia Saudită“, a declarat Adrian Mihălcioiu, reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor în România (ITF).
Cu toate că armatorul german a încercat încă de la începutul crizei să negocieze cu răpitorii, până în momentul de faţă nu au fost furnizate informaţii cu privire la cererile piraţilor.
Opt marinari sunt din Constanţa
Dintre cei 11 marinari români, opt sunt din judeţul Constanţa, iar ceilalţi trei din Prahova, Dâmboviţa şi Galaţi.
„Comandantul navei este Petru Constantin Tinu, Mihai Traian Vasile are funcţia de căpitan secund, ofiţer punte este Ruxandra Sarchizian, şef mecanic - Hartin Sarchizian, şef echipaj - Vasile Ivaşcu şi timonier - Alecu Chirilă. La bord se mai aflau şi Stelian Cătrună, Rafail Grancea, Gheorghe Chivescu, Dumitru Curcă şi Andrei Gheţu“, a declarat Cornel Panchici, directorul agenţiei prin care au plecat marinarii români.
Conform statisticilor întocmite în 2008, piraţii au atacat peste 130 de nave comerciale în largul coastelor Somaliei, de trei ori mai multe decât în 2007. Este pentru prima dată când o femeie se află printre marinarii răpiţi de piraţi.
„Nu am dormit toată noaptea“
Familiile marinarilor răpiţi trăisc adevărate drame. Ei ştiu că acum totul depinde de modul în care autorităţile vor purta tratativele.
„ Eu am soţul şi fiica pe cargoul Victoria. Ultima oară când am vorbit cu fiica mea, Ruxandra Sarchizian, a fost la 30 aprilie, când se pregăteau să plece din India. Marţi seară, pe la ora 18.00, m-a sunat de la agenţia prin care au plecat şi mi-a spus că nava a fost atacată de piraţi în Golful Aden.
Mi-a zis să stau liniştită pentru că armatorul încearcă să vorbească cu piraţii pentru a elibera echipajul. Nu am dormit toată noaptea. Abia mă mai ţin pe picioare. Fiica mea are 31 de ani şi naviga de aproape şase ani. Până acum nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Sper din tot sufletul să nu păţească nimic, nu mă gândesc decât să nu se ia de ea piraţii, să îi facă ceva rău“, a declarat Elena Sarchizian.
Unsprezece familii aşteaptă acum cu sufletul la gură rezultatul negocierilor. „Am vorbit cu soţul meu înainte să plece din India. Mi-a spus că le-a cam ţâţâit fundul când au trecut prin Golful Aden prima oară. Uite că acum nu au mai avut noroc. Nu au mai scăpat, chiar dacă erau în convoi“, a povestit Veronica Curcă, soţia lui Dumitru Curcă, unul dintre marinarii prinşi de piraţii somalezi la bordul navei Victoria.
Cei mai mulţi prizonieri de la război încoace

Ruxandra Sarchizian jucându-se cu un delfin în zilele mai puţin dramatice
„Captura“ piraţilor somalezi reprezintă, practic, numărul cel mai mare de prizonieri români de la război încoace. Primul caz de răpire cu care s-a confruntat România a fost în martie 2005, când juraliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost luaţi ostatici în Irak, în urma unei operaţiuni puse la cale de Omar Hayssam. Ei au fost eliberaţi după 55 de zile.
Tot în 2005, marinarii Cornel Rarinca, Marius Păun şi Constantin Costea au fost sechestraţi de piraţii somalezi. Echipajul a fost eliberat după o lună. În octombrie 2006, un român a fost răpit de gherilele din sudul Nigeriei. El a fost eliberat după 18 zile. La 3 mai 2007, mai mulţi angajaţi ai ENI, printre care şi un român, au fost luaţi ostatici în Nigeria. Prizonierii au fost eliberaţi câteva ore mai târziu.
În septembrie 2008, 11 turişti, printre care şi o româncă rezidentă în Germania, au fost răpiţi în Egipt, fiind eliberaţi după zece zile. La 22 martie anul acesta, membrii echipajului vasului grecesc Titan, printre care se aflau şi trei români, au fost răpiţi de piraţi somalezi. Ostaticii au fost eliberaţi la 15 aprilie.

Echipajul fusese avertizat cu mult timp înainte de pericolul la care se expune atunci când ajunge în Golful Aden.

Adrian Mihălcoiu
liderul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor pentru România

Ultima oară am vorbit cu fiica mea, Ruxandra Sarchizian, la 30 aprilie, când se pregăteau să plece din India.

Elena Sarchizian
mama Ruxandrei
Persoanele capturate
Petru Constantin Tinu, comandantul navei
Mihai Traian Vasile, căpitan secund
Ruxandra Sarchizian, ofiţer punte
Hartin Sarchizian, mecanic-şef
Vasile Ivaşcu, şef echipaj
Alecu Chirilă, timonier
Stelian Cătrună, marinar
Rafail Grancea, marinar
Gheorghe Chivescu, marinar
Dumitru Curcă, marinar
Andrei Gheţu, marinar
La masa negocierilor
„Am luat legătura cu armatorul. Suntem în permanenţă în contact cu autorităţile din zonă. Aşteptăm şi pe căi oficiale să ni se comunice elemente legate de această situaţie“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Alin Şerbănescu. Mai mult, ministerul urmăreşte derularea evenimentelor cu cea mai mare atenţie, iar celula de criză a intrat deja în dispozitiv.
Conform rapoartelor întocmite, ministerul are în atenţie şi alţi cinci marinari români luaţi ostatici de piraţii somalezi şi aflaţi, în prezent, în captivitate.
Ei se aflau la bordul navei Buccaneer, sub pavilion italian, capturat la data de 11 aprilie, tot în Golful Aden. Armatorul german a menţionat că, înainte de a intra în zona de risc, marinarii au fost instruiţi cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a evita capturarea navei, din păcate însă, acţiunea piraţilor nu a putut fi blocată de echipaj.
La scurt timp de la producerea incidentului, Adrian Mihălcioiu, liderul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor pentru România, a plecat la Bruxelles pentru a informa Comisia de Dialog Social din cadrul Departamentului Transporturilor Maritime despre situaţia marinarilor români.
Mai mult, reprezentantul ITF a trimis o scrisoare deschisă către toate guvernele lumii, pentru a controla şi a diminua atacurile piratereşti.
Cele mai recente atacuri piratereşti
5 mai. Vasul italian Neverland, folosit pentru transportul gazelor, a fost atacat în golful Aden.
2 mai. Un vas ucrainean ce transporta echipament industrial şi vehicule ale Naţiunilor Unite a fost capturat tot în golful Aden.
26 aprilie. Un petrolier yemenit a fost capturat în largul Yemenului.
25 aprilie. Cargoul german Patriot, încărcat cu cereale, a fost luat în Golful Aden.
25 aprilie. Nava de croazieră italiană „Melody” a fost atacată în largul coastelor Somaliei, dar a reuşit să-şi continue traseul datorită manevrelor căpitanului.
18 aprilie. Vasul belgian pentru pescuit Pompei a avut aceeaşi soartă, dar în Oceanul Indian.
11 aprilie. Remorcherul italian Buccaneer, la bordul căruia se află şi cinci români, a fost capturat în nordul Somaliei.
