STENOGRAME Dosarul Gala Bute. DNA a trimis greşit dosarul. Curtea Supremă se declară necompetentă. Propunerile de arestare se vor judeca la Tribunal
0Judecătorii de aici s-au declarat necompetenţi să judece propunerile de arestare pentru că în dosar nu este urmărit penal niciun ministru sau parlamentar. Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, şi Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), reţinuţi de procurorii DNA în dosarul privind gala în care a boxat Lucian Bute la Bucureşti, au colaborat cu anchetatorii.
UPDATE Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au declarat necompetenţi să judece propunerile de arestare preventivă a celor patru suspecţi reţinuţi deja în dosarul „Gala Bute“. Judecătorul Maricela Cobzariu a invocat din oficiu excepţia necompetenţei, arătînd că în acest dosar, la acest moment, nu s-a început urmărirea penală împotriva unui parlamentar sau ministru, astfel că ICCJ nu este competentă să judece propunerile procurorilor de arestare preventivă a suspecţilor, susţin surse judiciare.
Procurorii au spus instanţei că au cerut aviz pentru urmărirea penală a unui ministru în acest caz. Judecătorul, însă, a decis să trimită dosarul colegilor de la Tribunalul Bucureşti.
Ordonanţa de reţinere emisă pe numele Rudel Obreja va expira la ora 19.25, astfel că, cel mai probabil, acesta va fi pus în libertate înainte ca Tribunalul să se pronunţe pe propunerile de arestare preventivă din dosar.
________________________________________________________________________________
În cadrul audierii, cei doi au oferit toate detaliile privind indicaţiile primite pentru organizarea galei, motiv pentru care DNA va cere instanţei arest la domiciliu pentru Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia.
În acelaşi dosar au fost reţinuţi şi primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, şi fostul şef al Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja, urmând a fi prezentaţi marţi la Curtea Supremă cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Cei patru au fost audiaţi luni mai multe ore la DNA, alături de alte persoane, după ce au fost aduşi cu mandat în urma percheziţiilor efectuate în acest caz. Alţi inculpaţi au primit control judiciar.
În dosar au fost efectuate percheziţii în 18 locaţii situate în Bucureşti şi alte patru judeţe — Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj.
Percheziţiile au avut loc după ce săptămâna trecută DNA a primit rezultatele controalelor dispuse prin Antifrauda fiscală şi ANRMAP la firme care ar fi fost "protejate" de Elena Udrea şi cu care avea legătură.
Procurorii DNA ar fi constatat infracţiuni noi de corupţie pentru angajaţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar şi fapte prin care s-au fraudat fonduri ale instituţiei, conduse la acea vreme de Elena Udrea, pentru a fi trecute în patrimoniul lui Rudel Obreja şi pentru ca acesta să obţină un credit de la BRD.
Tot în acest dosar, şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Senatului, respectiv Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de foştii miniştri Elena Udrea şi Ion Ariton.
Schema prin care banii ajungeau în buzunarele lui Obreja
Conform procurorilor, în cursul anului 2011, secretarul general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (M.D.R.T.) Gheorghe Nastasia, i-ar fi solicitat lui Adrian Gardean, reprezentantul societăţii Termogaz Company S.A., un procentaj de aproximativ 10% din valoarea plăţilor încasate de această societate. I-ar fi promis în schimb că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de societate în cadrul programului „Schi pentru România”.
Gheorghe Nastasia i-ar fi spus lui Adrian Gardean că această sumă, de circa 3 milioane de lei, trebuie să o plătească firmei lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, ca sponsorizare pentru Gala Bute.
„Firma Termogaz Company S.A. este o societate specializată în lucrări de construcţii, care a încheiat în perioada 2010 - 2011 mai multe contracte de achiziţie publică finanţate din fondurile M.D.R.T. prin programul „Schi în România”. Cele mai importante contracte aveau ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei (gestionat de UAT Cavnic) şi Straja (gestionat de UAT Lupeni), precum şi a unei pârtii de teleschi în oraşul Borsec. În perioada respectivă, veniturile societăţii ar fi fost reprezentate în cea mai mare măsură, din plăţile efectuate din fonduri publice“, susţin procurorii anticorupţie.
În seara zilei de 13 iulie 2010, Ştefan Lungu l-a sunat pe Adrian Gardean cu care a discutat despre înscrisurile depuse de UAT Cavnic după formularea solicitării de finanţare (două hotărâri de consiliu local aprobate pe 30 iunie 2010) şi despre posibilitatea de a determina funcţionarii din cadrul Direcţiei de Dezvoltare să aprobe efectuarea plăţii:
Adrian Gardean: Acolo îi în regulă? Crezi că mâine se întâmplă ceva?
Ştefan Lungu: Nu ştiu dacă mâine concret. El mi-a zis că a primit şi că în principiu se rezolvă. Trebuia să-i trimită primăria ceva. Primăria a trimis. Eu mâine dimineaţă mă mai văd şi cu secretarul general (n.n. Nastasia Gheorghe) să mai... să-l mai rog o dată pentru că nu trebe... nu trebuie să facă nimic, nicio intervenţie...
Adrian Gardean: Da, da, da...
Ştefan Lungu: Pur şi simplu e o obligaţie d’a lor.
Adrian Gardean: Normal, da!
Ştefan Lungu: Adică nu... Că asta i-am spus şi lui „bă, nu face nimeni nicio presiune în vreun fel asupra ta. Să nu se interpreteze greşit”
Adrian Gardean: Da, cum... da, da.
Ştefan Lungu: Pur şi simplu, trebuie să-ţi faci o datorie pe care o ai, nimic altceva! Recepţionezi un dosar, oricum va fi...
Adrian Gardean: Normal.
Ştefan Lungu: Negativ, pozitiv!
Adrian Gardean: Numai că ei mai uită din principiu aşa.. fac...
Ştefan Lungu: Păi din principiu mai uită, na, ce să facem! Timpul cel mai uşor este să-l f__m!
Adrian Gardean: Da.
Ştefan Lungu: Da.
Adrian Gardean: OK! Păi atunci, mâine seară sau când mă întorc!
Ştefan Lungu: Oricând, oricând!
Ulterior, pe 27 iulie 2010, Gardean este contactat de Lungu, iar cei doi discută despre intervenţia pe care acesta urma să o realizeze asupra secretarului general Gheorghe Nastasia (George) cu privire la aprobarea plăţii.
Adrian Gardean: Alo?
Ştefan Lungu: Ce faci?
Adrian Gardean: Uite, pe la birou. Tu? Eşti în China, presupun! După cum răspunde robotul.
Ştefan Lungu: Da. La Etajul 91, la cea mai înaltă clădire din Shanghai.
(...)
Ştefan Lungu: Da... Ce faci?
Adrian Gardean: Uite, tot stau şi mă uit aşa, lung, dar nu se mai întâmplă nimic!
Ştefan Lungu: Mâine dimineaţă o să vină şi George şi vorbesc cu el de dimineaţă, să văd ce-a făcut.
Adrian Gardean: Aha. A!... Vine acolo, la tine?
Ştefan Lungu: Da, da, da. Pentru că acum se urcă în avion.
Adrian Gardean: Aha.
Ştefan Lungu: Vorbesc dimineaţă şi-ţi dau un telefon, că nu ştiu să-ţi spun şi n-am vorbit la telefon.
Adrian Gardean: Dacă afli, dă-mi şi mie un mesaj.
Ştefan Lungu: Sigur. Nici nu se pune problema. Eu, oricum, aveam asta în plan, să vorbesc cu el. Şi, imediat după ce vorbesc, dau un telefon.
MAMI
Cu privire la împrejurările în care au fost comise faptele ce au legătură cu finanţarea acordată de MDRT către UAT Borsec, procurorii precizează că, pe 28 iunie 2010, Termogaz Company a emis o factură în valoare de 844.081 de lei către UAT Borsec pentru lucrările executate conform contractului ce avea ca obiect realizarea pârtiei de teleschi Speranţa.
Întrucât ministerul nu avea fonduri disponibile, primăria Borsec nu a înaintat solicitarea de finanţare, aşteptând adoptarea unei rectificări bugetare care să suplimenteze fondurile alocate MDRT.
În acest context, Ştefan Lungu a discutat cu Adrian Gardean despre fondurile disponibile pentru finanţarea autorităţii locale. Astfel, în ziua de 16 august 2010, Adrian Gardean a fost contactat de Ştefan Lungu.
Adrian Gardean: Ai aflat ce s-a întâmplat cu rectificarea?
Ştefan Lungu: E pe minus! E pe minus! Aştept azi un răspuns, să-l văd şi, după ce-l am, miercuri îţi povestesc tot!
Adrian Gardean: Şi, pe plus, nimic?
Ştefan Lungu: Deocamdată, nimic! Deocamdată! Să văd ce mai vorbesc în seara asta!
Pe 7 septembrie 2010, Gardean a avut o nouă conversaţie cu Ştefan Lungu despre posibilitatea aprobării finanţării.
Adrian Gardean: Ştefan, ce faci?
Ştefan Lungu: Uite, ce să fac? Bosumflat, că n-am decât veşti proaste.
Adrian Gardean: O, Doamne...
Ştefan Lungu: Da... Pe toată linia!
Adrian Gardean: Pe toată linia?!
Ştefan Lungu: Aha...
Adrian Gardean: Asta e!
Ştefan Lungu: E!... Mai aşteptăm un pic! Trebuie să iasă şi soarele!
Adrian Gardean: Aşa e!
Ştefan Lungu: N-avem ce face!
Adrian Gardean: Aha.
Ştefan Lungu: Trebuie. Trebuie. Ne vedem şi-ţi spun, dar am zis să-ţi dau pe telefon, ca să fie mai rapid şi-apoi îţi povestesc, când ne vedem.
Adrian Gardean: Aha. Hârtiile, ce ţi le-am dat aseară, nu sunt OK?
Ştefan Lungu: Nu. Nu. Nu...
Adrian Gardean: Nu sunt.
Ştefan Lungu: De-asta zic. Şi am vorbit şi în partea cealaltă, am răspunsuri, dar, tot la fel. Trebuie să avem răbdare, că nu e. Momentan, nimic!
Implicarea inculpatului Ştefan Lungu în tranzacţiile dintre S.C. Last Time Studio S.R.L. şi S.C. Termogaz Company S.A. rezultă şi din convorbirile pe care acestea le-a avut pe parcursul controlului efectuat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală la solicitarea organelor de urmărire penală.
Astfel, pe 13 noiembrie 2014, Ştefan Lungu a discutat cu părinţii săi Vasile Lungu şi Elena Lungu, care figura ca administrator al societăţii la data săvârşii faptelor:
Vasile Lungu: Da!
Ştefan Lungu: Ce faci, măi, tăticuţu’?
Vasile Lungu: Ce să fac, măi, tată! Uite, a venit cineva... cu firma, să ia nişte acte de aici.
(...)
Elena Lungu: Ia, închide tu! Nu-mi aduc aminte de Transgaz, măi, contractul... mă întreabă de contractul ăla şi nu-mi aduc aminte.
Ştefan Lungu: Ce contract? Trans?
Elena Lungu: Cu Transgaz, habar n-am. Şi n-am... nu mai ştiu nici de procesul ăla verbal cu... eu am predat atunci actele în nişte saci, i le-a dat Anei Maria şi nu mai ştiu ce-am făcut.
Ştefan Lungu: Da. Nu mai ştiu.
Elena Lungu: Hai, că... Şi...
Ştefan Lungu: Cine? Cine le cere, Last Time?
Elena Lungu: De... de la Deva, da sunt doi băieţi, au venit inspectori financiari, cu... şi nu-mi aduc aminte de contractul cu Transgaz.
Ştefan Lungu: Trebuie să fie în Last Time, acolo.
Elena Lungu: Păi, trebuie să fie. Nu ştiu. Că noi n-am avut aşa, n-am avut activitate, să ţin minte.
Ştefan Lungu: Da, nu mai ştiu.
În aceeaşi zi, Lungu are o nouă conversaţie pe această temă cu mama sa, din care rezultă că el este cel care s-a ocupat de întreaga tranzacţie:
Ştefan Lungu: Da, mami.
Elena Lungu: Mami, am găsit contractul şi două facturi.
(...)
Elena Lungu: Ia uite, e în valoare de 150. Şi mi-a zis e... e... e…o diferenţă mare între intrare şi ieşire, între nişte facturi. Şi noi avem aici o factură, dar este mâzgălită sus. Ă….Zice: Last Time Studio şi Termogaz Company…ă…
Ştefan Lungu: Aşa.
Elena Lungu: Comisia de recepţie şi livrare – aşa... din 25.02.2010 – pentru realizarea proiectului amenajarea domeniului schiabil Izvoare-Borişte, Judeţul Maramureş a constatat următoarele: bunurile au fost livrate şi corespund specificaţiilor tehnice....
Ştefan Lungu: Nu e cumva un...
Elena Lungu: A fost livrat...
Ştefan Lungu: Generator electric?
Elena Lungu: Un post de transformare.
Ştefan Lungu: Postul de tra, de transformare. Ăla, da. Ăla, da.
Elena Lungu: Aşa.
Ştefan Lungu: Da ăla l-am cumpărat din altă parte io'.
Elena Lungu: Păi, da. Bunurile livrate corespund...
Ştefan Lungu: Ăla e cumpărat de mine.
Elena Lungu: Specificaţiilor tehnice...
Ştefan Lungu: Ăla e cumpărat de mine.
Elena Lungu: Ofertate, se încadrează în cerinţele... în cerinţele standardelor.
Ştefan Lungu: Da.
Elena Lungu: Comisia de recepţie propune spre plată factura în valoare de 121.500 fără TVA. Prezentul proces verbal a fost încheiat în 23.12.2010.
Ştefan Lungu: Da, dar e... e...
Elena Lungu: Şi aici sunt nişte persoane.
Ştefan Lungu: Da, mă, mami. Aia e o chestie cu Termogaz-ul. N-am nicio treaba cu... vreo altă entitate.
Elena Lungu: Da. Dar uite acuma văd că asta este o factură, dar de unde vine factura asta? Că înseamnă că noi am avut-o... te pomeneşti că o fi băgat-o şi la... la documente, acolo... dacă nu s-o fi uitat. Că uite acu’ văd că acolo scrie Consiliul Judeţean Maramureş.
Ştefan Lungu: Păi, nu! N-are cum să bage ceva ce nu... nu e...
Elena Lungu: Unitatea Termogaz...
Ştefan Lungu: Nu e al nostru.
(...)
Elena Lungu:Să vedem ce zice! In continuare a acestui contract şi părţi au convenit încheierea următ-... Dar stai, să vedem ce vrea să zică! Nu ştiu ce vrea să facă. Furnizorul se obligă să livreze echipamentele specificate în anexele de la contract denumite în continuare, în prezenta, produse – în conformitate cu ofertele furnizorului.
Ştefan Lungu: Da, mami. E vorba de nişte... de punctele trafo. Alea eu le-am făcut, le-am luat dintr-o altă... de la... o altă firmă. Eu le-am cumpărat şi le-am vândut.
Elena Lungu: Aha!
Ştefan Lungu: E o acţiune pe care o face toată lumea: iei dintr-o parte şi vinzi.
Elena Lungu: Aha, aha!
(...)
Elena Lungu: Post – uite! – post de transformare, 100 de kw.
Ştefan Lungu: Da, mami, dar aia e... aia este...
Elena Lungu: Denumire.
Ştefan Lungu: Aia e ce-am vândut noi.
Elena Lungu: Ah!
Ştefan Lungu: Noi aia am vândut. Aia am vândut noi: un post de transformare.
Elena Lungu: Aha! Asta am. Proces verbal de predare-primire, asta..
Ştefan Lungu: Bun, bun!
Elena Lungu: Îhâm..
Ştefan Lungu: Bun, dacă aia e , e ok.
Elena Lungu: Şi... Da, dar n-am de unde ai cumpărat.
Ştefan Lungu: Păi, trebuie să fie. De la Electro nu mai ştiu cum se numeşte. O să-mi aduc aminte. Trebuie să fie şi contractul de unde am luat.
Ulterior, în aceeaşi zi, Ştefan Lungu discută cu Elena Crenguţa Gherghiceanu, care presta servicii de contabilitate societăţii Last Time Studio în perioada săvârşirii faptelor:
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Poţi să vorbeşti?
Ştefan Lungu: Da. Da, da. Au fost nişte oameni – am înţeles – pe acolo, dar... am întrebat-o: bă, dar nu i-ai întrebat şi tu de unde sunt? Ce fac? Ce vor?
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Antifrauda.
Ştefan Lungu: Cum?
Elena Crenguţa Gherghiceanu: De la Antifraudă.
Ştefan Lungu: Aşa…
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Din Hunedoara.
Ştefan Lungu: Am înţeles. Bun!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Aşa. Şi caută...
Ştefan Lungu: Da!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Postul de transformare – ai vândut tu un post de transformare.
Ştefan Lungu: Da. Da, da, da!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Pe ăla.
Ştefan Lungu: Păi, e contract.
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Deci, ...
Ştefan Lungu: E...
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Nu ştiu. Deci,... da. Nu ştiu... aşa. Eu... de atâţia ani de zile, să se ducă... Pentru că tu trebuia să ştii, adică trebuie să ştii.
Ştefan Lungu: Da!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Dacă noi dăm ceva date.
Ştefan Lungu: Absolut, da, da, da!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Punctul meu de vedere este pentru că este diferenţă mare între cumpărare şi ieşire.
Ştefan Lungu: Am înţeles, am înţeles!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Da. Şi vrea să vadă ce s-a întâmplat,...
Ştefan Lungu: Am înţeles
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Unde sunt banii, ce e...
Ştefan Lungu: Să fie sănătoşi!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Nu ştiu. Îi lăsăm să se scalde-n...
Ştefan Lungu: Important este... important este cel care... cel care... dă, nu
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Cumpără.
Ştefan Lungu: Cel care cere. Bineînţeles.
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Păi, ăla. Cred că s-a dus la ăla.
Ştefan Lungu: Da!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Şi de la ăla a venit la noi.
Ştefan Lungu: Am înţeles, am înţeles.
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Că s-a încărcat cu prea mult.
Ştefan Lungu: Da. Da, da, da!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Înţelegi?
Ştefan Lungu: Îhî!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Aşa. Acu’, tu ne spui daca dăm, facem...? Nu ştiu.
..........................................................................
Ştefan Lungu: Nu. Dar ideea este alta: s-a făcut proces verbal la primire – din câte ştiu eu – că numai pe baza unui proces verbal se putea... face achiziţia.
Elena Crenguţa Gherghiceanu: La post.
Ştefan Lungu: La post, da. Eu am făcut...
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Normal, aşa trebuia să faceţi.
Ştefan Lungu: Proces verbal de primire. Păi, aşa am. Am proces verbal de primire...
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Cred că există acolo. Da.
Ştefan Lungu: Sunt procese verbale de primire. Acum, faptul că...
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Da, dar hârtiile astea le-a găsit... cred că şi la firma aceea.
Ştefan Lungu: Absolut.
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Pentru că nu e prea mică.
Ştefan Lungu: Eu sunt convins.
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Aşa.
Ştefan Lungu: Ideea...
Elena Crenguţa Gherghiceanu: De ce au venit până la noi, nu ştiu.
Ştefan Lungu: Ideea este alta: e normal ca eu, dacă vând un produs, doar – mai ales că nu este obiectul meu principal. Am găsit o oportunitate, am găsit un preţ mic într-o altă parte, l-am dat la un... la un preţ mai mare.
........................................................................................
Ştefan Lungu: Cel mai... cel mai corect ar fi să spună, pentru că aşa este normal – una la mână. Doi la mână, le acordam tot suportul, pentru că a fost o... o acţiune, din punctul meu de vedere, strict legală, n-am încălcat cu nimic legea.
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Da.
Ştefan Lungu: M-am consultat atunci cu mai mulţi oameni, să văd dacă este ok, e ok.
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Da!
Ştefan Lungu: Sănătate!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Da!
Ştefan Lungu: Sigur. Sigur.
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Bine.
Ştefan Lungu: Sărut mâna eu tare mult!
Elena Crenguţa Gherghiceanu: Eu asta... eu am datele, dar nu am vrut să le scot.
Ştefan Lungu: Da. Foarte bine.
Zeciuiala banilor veniţi de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului
Referitor la Ştefan Lungu, consilierul personal al ministrului de atunci Elena Udrea, procurorii spun că a colectat aproape 700.000 de lei de la Adrian Gardean, Miron Gardean şi Miron Lupulescu, reprezentanţi ai S.C. Termogaz Company S.A. Banii au fost daţi în schimbul promisiunii că Ştefan Lungu va determina funcţionarii din conducerea ministerului să aprobe finanţarea unor contracte de lucrări încheiate de societatea respectivă cu mai multe unităţi administrativ teritoriale.
„Suma de 695.367,06 lei, primită de inculpatul Lungu Ştefan, reprezintă 10% din suma finanţată de minister, iar pentru a ascunde natura acestor plăţi au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de Ştefan Lungu, Last Time Studio SRL, a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia, cu scopul exclusiv de a majora artificial preţul produselor şi de a transfera diferenţa în patrimoniul inculpatului. De altfel, în urma unui control efectuat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală la societăţile implicate, a reieşit că SC Last Time Studio SRL a fost o firmă interpusă, care nu a efectuat transport, montaj sau un alt serviciu care să justifice creşterea de peste 5 ori a preţului“, explică procurorii.
La finalul anului 2011, municipiul Lupeni a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de aproape 11 milioane de lei, finanţat cu fonduri ale MDRT, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.
„Inculpatul Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni, împreună cu şeful biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit contractul fără licitaţie publică şi au supraevaluat, cu intenţie, valoarea contractului, deşi cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior. Diferenţa de 2.577.869,11 lei reprezintă prejudiciu pentru persoana vătămată municipiul Lupeni“, au detaliat procurorii DNA.
Suma de peste 8 milioane de lei a fost achitată folosind fonduri alocate de MDRT în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei a fost transferată către firma lui rudel Obreja, Europlus Computers SRL, pentru acoperirea parţială a creditului bancar contractat pentru organizarea unei “Galei Bute” şi garantat de ministerul Elenei Udrea printr-o scrisoare semnată de Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului.
Contract fictiv pe 3 milioane de lei pentru firma lui Obreja
Tot la finalul anului 2011, spun procurorii, a fost încheiat un contract între Termogaz Company SA şi Europlus Computers SRL, reprezentată de inculpatul Rudel Obreja. Obiectul contractului avea ca obiect prestarea de serviciilor de publicitate şi consultanţă în cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate de prestator în luna februarie 2012. Tot atunci firma lui Obreja a emis o factură în valoare de 3 milioane de lei, care a fost achitată integral de Termogaz Company SA.
„Din probele administrate în cauză a rezultat că această operaţiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obţinute de la MDRT prin infracţiunea de abuz în serviciu descrisă anterior. Totodată, prin înregistrarea operaţiunii în contabilitatea Termogaz Company SA ca o cheltuială deductibilă, au fost diminuate în mod nelegal obligaţiile datorate de societate către bugetul de stat cu titlu de taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit, fiind produs un prejudiciu în valoare totală de 967.743 lei“, precizează DNA.
O parte din sumele obţinute de firma lui Obreja au fost plimbate prin conturile unor firme fantomă, după care s-au întors cash în buzunarele lui Rudel Obreja, fiind astfel ascunsă originea ilicită a acestora.
Rudel Obreja, primarul Cornel Răsmeriţă, Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia au fost reţinuţi luni de procurorii anticorupţie
Procurorii au impus controlul judiciar pentru Adrian Gardean, Miron Gardean şi Miron Lupulescu. Cei trei reprezentanţi ai Termogaz Company SA au interdicţie de a părăsi ţara în următoarele 60 de zile.