Spălătorii de parbrize au dispărut din intersecţii
0De câteva zile, şoferii timişoreni pot opri liniştiţi în intersecţiile din centrul oraşului, fără să fie abordaţi de spălătorii de parbrize. Aceştia din urmă s-au regrupat la
De câteva zile, şoferii timişoreni pot opri liniştiţi în intersecţiile din centrul oraşului, fără să fie abordaţi de spălătorii de parbrize.
Aceştia din urmă s-au regrupat la periferii, unde mai pot încă să îşi desfăşoare liniştiţi activitatea. Dispariţia lor din cele mai populate intersecţii este o premieră la Timişoara, unde, în anii de după revoluţie, breasla spălătorilor de parbrize s-a dezvoltat continuu. Aceştia sunt de regulă persoane fără adăpost şi fără niciun venit, în special tineri, care acţionează sub comanda unor şefi de reţele. Veniturile lor ajung uneori la peste un milion de lei vechi pe zi, în condiţiile în care, la fiecare oprire la semafor, măcar un şofer le acceptă serviciile. Tariful mediu pentru un parbriz spălat în intersecţie este de zece mii de lei vechi.
Meritul pentru înlăturarea spălătorilor de parbrize le revine poliţiştilor comunitari, care patrulează 16 ore pe zi, în două schimburi, în 14 intersecţii importante ale oraşului. "Până acum câteva zile, încă mai erau boschetari la intersecţii. Erau foarte enervanţi, pentru că îţi mâzgăleau parbrizul chiar dacă nu voiai şi după aceea îţi mai cereau şi bani. Mă bucur că nu mai trebuie să mă enervez în traficul care e oricum aglomerat din cauza lucrărilor din oraş", spune Mihai Bârza, şofer.
Nu numai spălătorii de parbrize au dispărut din centrul oraşului, ci şi numărul cerşetorilor s-a micşorat considerabil. Acesta este un adevărat succes pentru poliţiştii comunitari, după ce ani de zile autorităţile au încercat să-i elimine din peisaj, fără niciun succes. De obicei, aceştia reveneau la "posturi" la câteva ore după ce erau ridicaţi de echipajele de poliţie.