Şeful CSM, despre propunerea PNL privind desfiinţarea SIIJ: Plângerile împotriva magistraţilor nu ar trebui să ducă la dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, a declarat, pentru Adevărul, că petiţiile împotriva magistraţilor nu ar trebui să ducă la constituirea unor dosare penale. Afirmaţia vine în contextul în care PNL, prin vocea senatoarei Iuliana Scântei, susţine că o variantă pentru desfiinţarea SIIJ ar fi ca plângerile penale “şicanatorii” împotriva magistraţilor să fie soluţionate pe cale administrativă.

Bogdan Mateescu invocă avizul Comisiei de la Veneţia, menţionând că forul a arătat  că o procedură de soluţionare a plângerilor vexatorii ar trebui tratată ca un subiect care are nevoie urgentă de reformă", deoarece încarcă parchetele specializate, precizând că în aviz această problemă este ataşată desfiinţării Secţiei Speciale.

„Este real, aceste plângeri sunt numeroase, ele reprezintă o exercitare abuzivă a dreptului la petiţionare. Sunt ataşate uneori şi dosarului cauzei de către unele parti, dosar instrumentat chiar de către judecatorul reclamat, să fie sigure că judecătorul vede petiţia. Urmeaza apoi recuzări si alte proceduri.

Nu se pune problema unei încălcari a Constituţiei (de altfel, Comisia de la Venetia are în vedere şi standardele  democraţiilor consolidate atunci când face recomandări, precum cea de faţă) pentru că drepturile fundamentale trebuie exercitate cu bună-credinţă şi potrivit scopului lor, iar nu deturnându-l.

Astfel de plângeri, inclusiv cele care critică exclusiv raţionamentul judecătorului (imunitatea funcţională despre care vorbeşte Comisia de la Veneţia), în opinia mea, nu ar trebui să conducă la constituirea unor dosare penale", a declarat Bogdan Mateescu, pentru Adevărul.

Preşedintele CSM acuză lipsă de interes în găsirea unor soluţii care să asigure garanţii ale independenţei magistraţilor.

"Raţionamentul magistratului luat singular nu ar trebui să facă obiectul analizei în proceduri penale îndreptate împotriva lui, ci exclusiv analizei judiciare prin intermediul căilor de atac. Iată o garanţie care, alături de altele, care, la fel, trebuie să nu constituie piedici în desfăşurarea procedurilor, ar fi putut conduce la o soluţie legislativă înţeleaptă care să nu adâncească falii şi care să respecte independenţa judecătorilor. Dar... se pare că nu a existat interes pentru o construcţie durabilă cât a existat pentru exerciţii de imagine", a precizat magistratul.

Senatorul PNL Iuliana Scântei susţine că o variantă pentru desfiinţarea SIIJ ar fi ca plângerile penale “şicanatorii” împotriva magistraţilor să fie soluţionate pe cale administrative, menţionând că aceste sesizări sunt de ordinal miilor.

Parlamentarul arată că această propunere ar respecta avizul Comisiei de la Veneţia, însă liberalii nu au avansat şi o soluţie concretă pentru gestionarea acestor sesizări. Comisia de la Veneţia susţinea, în avizul transmis în iulie, că astfel de plângeri ar trebui să fie gestionate de parchetele locale.

Desfiinţarea SIIJ este unul dintre subiectele care au stârnit tensiuni în coaliţia de guvernare.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite