Şeful ANAF, acuzat de blat cu evazioniştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Blejnar ar fi cerut, în 2009, sancţionarea a doi inspectori vamali în aceeaşi zi în care aceştia finalizaseră un control la Petrom. Acuzaţia a fost formulată de conducerea sindicatului Pro Lex, care i-a apărat în instanţă pe cei doi inspectori după demiterea lor din funcţie.

În toiul scandalului privind stimulentele pe care ar trebui să le primească pe criterii de merit angajaţii Ministerului Finanţelor, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, este acuzat că a chemat la raport doi inspectori vamali care constataseră, în urma unui control, că SC Petrom SA a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 5,5 milioane de euro.

Comunicat Pro Lex

Proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor

Raportul comisiei de discriminare

Sentinţă civilă Petrom

Mai citeşte şi:

Sebastian Vlădescu recunoaşte într-un document că o parte dintre stimulentele de la Ministerul de Finanţe se întorceau la şefi

Fluturaşul de salariu care i-a scos pe holuri pe angajaţii de la Finanţe: 430 de lei pe lună

Instituţiile de stat din Timişoara sunt cuprinse rând pe rând de proteste

La discuţii în biroul lui Blejnar

Potrivit unui comunicat de presă al sindicatului Pro Lex, incidentul s-a petrecut în după-amiaza de 20 martie 2009, chiar în biroul şefului ANAF. Emilian Ciucă şi Virgil Marin, cei doi inspectori ai Direcţiei Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, tocmai finalizaseră un raport din care reieşea că Petrom nu plătise accize şi TVA în valoare de aproximativ 5,5 milioane de euro pentru circa 2.000 de tone de benzină fără plumb care trecuseră prin antrepozitul fiscal al Rafinăriei Brazi.

Imediat după ce s-au întors de la sediul companiei, inspectorii au fost chemaţi să discute cu Sorin Blejnar în persoană. La discuţie au participat mai mulţi şefi din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, instituţie aflată în subordinea ANAF.

„Lucrătorii vamali au fost chemaţi la sediul ANAF, unde domnul Sorin Blejnar i-a întrebat cine i-a trimis şi de ce au încheiat acte de control cu constatarea prejudiciului. De faţă cu lucrătorii vamali, preşedintele ANAF le-a solicitat şefilor din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor să-i sancţioneze disciplinar", a declarat Vasile Lincu, preşedintele sindicatului Pro Lex.

„Ne-a interogat în legătură cu controlul la Petrom: cine ne-a trimis, de ce am încheiat actele de control cu prejudiciu. Ulterior i-a invitat şi pe cei din conducerea Vămii şi, în prezenţa noastră, i-a ameninţat cu destituirea dacă nu se vor lua măsuri de sancţionare a noastră. La scurt timp după discuţia respectivă au fost băgaţi în comisia de disciplină şi am fost demişi din funcţia de lucrători vamali în octombrie 2009", a precizat, pentru „Adevărul", unul dintre cei doi inspectori vamali.

Blejnar: „Au comis grave abuzuri"

Emilian Ciucă şi Virgil Marin au contestat în instanţă ordinul de demitere din funcţie şi, în data de 7 octombrie 2010, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti le-au dat dreptate celor doi, obligând Autoritatea Naţională a Vămilor să-i reîncadreze în funcţie. Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs. În acelaşi timp, SC Petrom SA a pierdut, în primă instanţă, procesul prin care contesta procesul-verbal prin care Emilian Ciucă şi Virgil Marin constatau că societatea prejudiciase bugetul de stat cu 5,5 milioane de euro prin neplata unor accize şi a TVA.

Reprezentanţii companiei au făcut recurs la această sentinţă, care se va judeca în data de 6 decembrie la Tribunalul Prahova. Reprezentanţii Petrom nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei. Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, nu a negat discuţia avută în biroul său cu cei doi inspectori, însă a oferit o altă variantă asupra incidentului. „La discuţie au asistat peste zece persoane. La sesizarea şefilor ierarhici ai celor doi inspectori, le-am cerut directorilor de la Vamă să verifice dacă au comis abuzuri în timpul controlului şi, dacă abuzurile sunt constatate, să-i sancţioneze. Îmi menţin părerea că cei doi au comis grave abuzuri în timpul controlului. Este posibil ca instanţele să fie induse în eroare dacă nu au la dispoziţie toate datele problemei", a declarat Sorin Blejnar.

Reprezentanţii sindicatului Pro Lex susţin însă că, prin acţiunea sa, Sorin Blejnar nu a făcut decât să „protejeze" firmele evazioniste. „Precizăm faptul că nu este singurul caz în care, în loc să fie recompensaţi, cei care aduc bani la bugetul de stat sunt sancţionaţi sau schimbaţi din funcţie. Exemplul sesizat de noi contrazice declaraţia publică a şefului ANAF potrivit căreia îi recompensează pe cei care se luptă cu evazioniştii, fără să specifice mărimea sau denumirea acestora", a încheiat Vasile Lincu.

"Sorin Blejnar i-a întrebat cine i-a trimis şi de ce au încheiat acte de control cu constatarea prejudiciului."
Vasile Lincu preşedintele sindicatului Pro Lex

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite