Şedinţele CSM „se încordează” când vor muşchii Liei Savonea. Membrii CSM îi cer predictibilitate preşedintei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Savonea este acuzată de colegi că aplică un stil discreţionar de conducere la CSM
Lia Savonea este acuzată de colegi că aplică un stil discreţionar de conducere la CSM

După ce şedinţa de joi a CSM, având pe ordinea de zi validarea concursului pentru şefia Secţiei Speciale câştigat de procuroarea Adina Florea, a fost amânată din lipsă de cvorum, protagoniştii au dat naştere unor schimburi de replici privind cui i-ar aparţine vina.

Acuzaţiile preşedintei CSM Lia Savonea la adresa ministrului Justiţiei Ana Birchall au fost, însă, contrazise nu numai de aceasta din urmă, ci şi de o serie de membrii CSM exasperaţi de modul discreţionar în care Savonea stabileşte aceste şedinţe, cât şi de subiectele puse pe ordinea de zi.

“Subsemnaţii Andrea Annamaria Chiş, Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban şi Florin Deac,  membrii aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 29 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 modificată şi republicată, vă solicităm ca, în calitatea dumneavoastră de Preşedinte, să indicaţi criteriile pe care le aveţi în vedere atunci când selectaţi dintre lucrările înregistrate pe rolul consiliului cele pe care le puneţi pe ordinea de zi a unei anumite şedinţe.

                În temeiul art. 29 alin. (10) din aceeaşi lege, vă solicităm să respectaţi termenul de 3 zile, prevăzut imperativ de textul de lege pentru publicarea ordinii de zi a şedinţelor, pentru a avea o previzibilitate a acestora.

                Tot în vederea previzibilităţii, vă solicităm să stabiliţi zilele în care se desfăşoară şedinţele Plenului şi ale Secţiei de judecători, precum şi orele de începere a acestor şedinţe, întrucât am constatat că acestea se stabilesc în mod total imprevizibil.

Având în vedere împrejurarea că dumneavoastră, în calitate de preşedinte, cunoaşteţi sau aveţi obligaţia să cunoaşteţi lucrările aflate pe rolul consiliului, vă solicităm să stabiliţi ordinea de zi cel puţin orientativă a şedinţelor Plenului şi ale Secţiei de judecători pe termen de o lună cel puţin.

Menţionăm că solicităm să vă îndepliniţi aceste atribuţii pentru a asigura condiţiile necesare în vederea respectării transparenţei activităţii consiliului, participării asociaţiilor profesionale şi a colegilor interesaţi la lucrările consiliului, precum şi în vederea asigurării posibilităţii studierii în timp util a acestor lucrări de către membrii consiliului, pentru a ne putea exercita atribuţiile prevăzute de lege, în cunoştinţă de cauză fiind cu privire la lucrările aflate pe ordinea de zi.

                Arătăm că nu suntem în măsură să stabilim un program al altor activităţi pe care le exercităm în calitate de membri aleşi ai consiliului datorită modului imprevizibil în care sunt stabilite şedinţele Plenului şi ale Secţiei de judecători, precum şi ordinea de zi a acestora.

                În legătură cu şedinţa Plenului de azi, 26 martie 2019, vă solicităm să explicaţi de ce nu se regăsesc pe ordinea de zi lucrările din şedinţa din 21 martie 2019, amânată pentru lipsă de cvorum”, se arată în comunicatul celor patru membrii CSM.

Iniţial, Lia Savonea a pretins că “şedinţele de plen sunt stabilite cu regularitate în fiecare zi de joi, cu excepţia situaţiilor în care, din motive ce ţin de lipsa cvorumului sau de caracterul urgent al lucrărilor înscrise pe ordinea de zi, este stabilită o altă zi de şedinţă”. Comunicatul emis de Lia Savonea susţinea că, “referitor la solicitarea publică a doamnei ministru să i se permită participarea la şedinţele Consiliului în calitate de membru de drept, arătăm că există o imposibilitate obiectivă de a da curs acesteia, cu atât mai mult cu cât, din agenda publică a şedinţelor de Guvern, se poate observa că acestea nu au loc în aceeaşi zi a săptămânii (cu titlu exemplificativ: pentru luna mai 2019 fiind stabilite în zilele de marţi, miercuri sau joi, iar pentru luna iunie 2019, până la acest moment, în zilele de luni, miercuri sau joi)”. Situaţia invocată de Lia Savonea este, însă, culmea, identică cu ce a şedinţelor CSM, aşa cum reiese de pe siteul instituţiei, de unde rezultă că următoarea şedinţă va avea loc luni, 24 iunie, iar cea anterioară ultimei şedinţe s-a desfăşurat pe 4 iunie, marţi.

La rândul ei, Ana Birchall a informat, printr-un comunicat, că a informat-o pe Savonea că nu poate participa la şedinţa CSM întrucât este programată în acelaşi timp cu şedinţa de Guvern. "Doamna preşedinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a fost informată din timp că nu pot participa la şedinţa Plenului CSM de joi, 20 iunie 2019, şedinţă care a fost convocată marţi după-amiază, având în vederea obligaţiile mele care rezultă din calitatea de ministru al justiţiei. Pentru a evita asemenea situaţii, am purtat, în ultima vreme, discuţii cu doamna Lia Savonea în care am rugat-o, aşa cum rezultă şi din documentul ataşat, să stabilească o zi pe săptămână, dedicată Plenului CSM şi care să nu se suprapună peste ziua în care sunt programate activităţi guvernamentale, tocmai pentru că doresc să particip la şedinţele Plenului CSM", a arătat Birchall.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite