Secretarul de stat Oancea s-a plimbat cu soţia în Belgia, pe banii Armatei Române
0Secretarul de stat Viorel Oancea a avut o vizită de lucru în Belgia, pentru a discuta cu militarii români care lucrează la NATO şi UE. Dar secretarul de stat a fost însoţit şi de soţia lui, care nu lucrează în Ministerul Apărării Naţionale.
Secretarul de stat Viorel Oancea, şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare din Ministerul Apărării Naţionale, a fost în vizită de lucru în Belgia, pe banii MApN. Pare un lucru firesc, în condiţiile în care secretarul de stat urma să discute cu angajaţii MApN care lucrează la comandamentele NATO şi UE din Belgia. Vizita a început joi, programul oficial s-a încheiat vineri la prânz, dar secretarul de stat s-a întors din Belgia duminică. În plus, Viorel Oancea a fost însoţit în Belgia şi de soţia lui, Elena, care nu este angajată a MApN.
Delegaţia condusă de secretarul de stat Oancea a aterizat la Bruxelles joi, 25 iunie, în jurul orei 10, şi a părăsit Belgia duminică, 28 iunie, tot la ora 10 dimineaţa. Direcţia Relaţii Publice a MApN ne-a comunicat, ca răspuns la întrebările ziarului Adevărul, că delegaţia a fost formată din trei persoane: secretarul de stat Oancea, directorul general Dragoş Ghercioiu şi şeful Serviciului Coordonare Activităţi şi Resurse, col. Nelu Bîrlă. Dar potrivit unor informaţii neoficiale, secretarul de stat Oancea a avut-o cu el în Belgia şi pe soţia lui, Elena Oancea. Reprezentanţi ai MapN ne-au justificat această situaţie prin faptul că doamna Oancea şi-ar fi plătit sejurul din banii proprii. Într-adevăr, biletul ei de avion nu a fost plătit de MapN, dar doamna Oancea a dormit totuşi în cameră cu soţul ei – cameră plătită de MApN.
Cazare de lux
Secretarul de stat Oancea şi soţia lui au fost cazaţi trei nopţi la un hotel elegant, “Le Meridien”, deşi alţi oficiali ai Armatei sunt cazaţi, în vizite similare, în blocul de locuinţe pe care Armata Română îl deţine la Bruxelles. Blocul a fost cumpărat, acum trei ani, special pentru angajaţii MApN care lucrează sau care vin în vizită de serviciu în Belgia. Cazarea în blocul MApN ar fi fost aproape gratuită, dar la hotelul “Le Meridien”, trei nopţi de cazare în cea mai ieftină cameră costă 268,80

euro. Atât ar fi plătit şi doamna Oancea pentru un week-end la Bruxelles, dacă nu-şi sincroniza programul cu delegaţia soţului ei. Singura explicaţie logică pentru cazarea secretarului de stat Oancea la hotel ar fi aceea că a dorit să o găzduiască gratis la Bruxelles şi pe soţia lui.
MApN ne-a justificat cazarea secretarului de stat Oancea la hotel, în loc să fie cazat în blocul Armatei Române, cu un argument palid: “În cazul de faţă au fost disponibile doar două locuri de cazare în imobilul menţionat, ocupate de membrii delegaţiei” – adică de domnii Ghercioiu şi Bîrlă. Nu putem fi siguri de această situaţie. Pe de altă parte, chiar dacă indisponibilitatea blocului MapN de la Bruxelles a fost reală, nu ştim de ce secretarul de stat Oancea a fost cazat la hotelul pretenţios “Le Meridien”, în loc sa fie ales un hotel mai ieftin.
Program prelungit forţat
Programul oficial al delegaţiei MApN s-a încheiat vineri, 26 iunie, la ora 12, ceea ce ar fi permis întoarcerea imediată a delegaţiei în România, cu plata unei singure nopţi de cazare pentru secretarul de stat. Dar delegaţia a rămas în Belgia până duminică, 28 iunie, ceea ce a impus plata a încă două nopţi de cazare, precum şi a celorlalte cheltuieli aferente unei deplasări externe. Cheltuielile delegaţiei MApN în Belgia au totalizat 1281 de euro, plus contravaloarea în lei a celor trei bilete de avion, de câte 334 de euro. Cheltuielile nu au fost foarte mari, întrucât subalternii secretarului de stat Oancea, Dragoş Ghercioiu şi Nelu Bîrlă, au dormit în blocul MApN, nu la hotel. Ei au profitat doar de prelungirea programului familiei Oancea în Belgia şi de vizitele neoficiale la unele obiective civile. De menţionat ar fi şi faptul că unele probleme care trebuiau discutate cu militarii români din Belgia nu s-au abordat, în nici una dintre cele patru zile de vizită. De exemplu, problema discriminărilor salariale care îi afectează pe militarii din Reprezentanţa Militară a României, deşi planificată, nu s-a mai discutat.