Se apropie contraofensiva Ucrainei, avioanele NATO îi spionează intens pe ruși zburând deasupra Dobrogei și Mării Negre FOTO UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În așteptarea contraofensivei Ucrainei, Aliații continuă să supravegheze intens cu avioane specializate zona Deltei Dunării, dar și frontiera estică a României pentru a repera orice mișcări de trupe ale fostei Armate Roșii. 

image

UPDATE Ulterior, în zbor peste România a apărut și o puternică dronă de spionaj Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk a US Air Force, care a plecat de la o bază din Italia și operează sub indicativul FORTE10. Radarele și senzorii aceste drone asigură supravegherea a 100.000 de kilometri pătrați pe fiecare misiune.

image

Știrea inițială

În premieră, în Dobrogea, dar și deasupra Marii Negre a patrulat sub indicativul SN61YG o aeronavă Let L-410 UVP-E20 Turbolet a Poliției de Frontieră din Polonia. Avionul a zburat la înalțimi mici, aproximativ 3.000 de metri, și a ieșit în largul Mării Negre aproximativ 60 de kilometri.

image

Apoi, tot deasupra Dobrogei a zburat și un Gulfstream G550 AEW specializat în război electronic al Aeronautica Militare. Aparatul cu seria MM62303 şi indicativul PERSE71 a zburat în buclă între Tulcea și Mangalia Dobrogea la peste 13.000 de metri.

Avion de supraveghere Gulfstream G550 AEW FOTO AFP
Avion de supraveghere Gulfstream G550 AEW FOTO AFP

Pe de altă parte, în patrulare deasupra graniței cu Ucraina a fost și o aeronavă mai ieșită din comun. Concret, este vorba de o aeronavă Bombardier CL-600-2B16 Challenger 650, care la prima vedere pare un avion pentru oameni de afaceri. În realitate, aeronava denumită ARTEMIS este înțesată de senzori și computere pentru a intercepta și descifra comunicațiile inamice de la sute de kilometri. Avionul aparține unei firme private și deși nu este nici un militar la bord, experții Pentagonului sunt conectați la senzorii acestuia prin satelit, iar datele sunt exploatate în timp real. În principiu, armata plătește companiei deținătoare acest serviciu conform unui tarif calculat la oră.

FOTO bombardier.com
FOTO bombardier.com

În fine, la un moment dat, a fost reperat în zonă și un Antonov An-26 al Forțelor Aeriene Române care a evoluat sub indicativul ROF810.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite