România, ţară NATO, trebuie să-și amelioreze capacitatea de apărare. Corlățean: „Provocările de securitate s-au înmulţit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţi, reprezentanţi ai Armatei, ai firmelor producătoare de armament au participat, vineri, 27 octombrie 2023, la Moreni, la conferinţa "Reinforcing Deterrence by United Armoured Mobility", ţinută cu prilejul aniversării a 55 de ani a Automecanica Moreni.

Automecanica Moreni, produse de apărare. FOTO C. Ștefan
Automecanica Moreni, produse de apărare. FOTO C. Ștefan

Automecanica Moreni a fost înfiinţată în toamna anului 1968, sub numele de IAM, având ca principal obiect de activitate fabricarea de autovehicule blindate pe roţi. Pe parcursul celor 55 de ani, a realizat peste 15.000 de produse, majoritatea destinate exportului în spaţiul ex-sovietic, fosta Republică Democrată Germană, Algeria, Bangladesh.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a explicat cât de importantă este înzestrarea Armatei Române în contextul noilor provocări de securitate internaţională.

„Suntem într-un moment în care provocările de securitate s-au înmulţit şi sunt foarte serioase. Ele în esenţă provin, ştiţi foarte bine, atât din crima de agresiune comisă de Federaţia Rusă împotriva unui stat suveran, independent, numit Ucraina, dar şi, iată, din provocările legate de terorismul internaţional, indiferent ce forme ar îmbrăca acest act crud, inuman şi consecinţele, inclusiv umanitare, delicate, ce decurg din această chestiune. Asta ne spune, o dată în plus, că România, ca ţară membră NATO, trebuie să se pună la punct în primul rând din punct de vedere al capacităţii naţionale de apărare”, a spus preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlăţean.

Produsele fabricate la Automecanica Moreni au participat la multe misiuni de securitate şi stabilitate, de menţinere a păcii şi a ordinii publice în diferite ţări precum: Iugoslavia, Irak, Afganistan.

„Este un moment important astăzi, la 55 de ani de când s-a înfiinţat Automecanica Moreni. Mai mult de jumătate de secol în care Automecanica a demonstrat că poate fi unul dintre pilonii industriei de apărare din România. În perpetuă schimbare şi evoluţie, cu cerinţe tot mai ridicate şi nevoia de produse performante, domeniul apărării trebuie să ia în considerare potenţialul Uzinei Automecanica Moreni. Aici intervine şi puterea de reinventare a uzinei, dar şi a altor fabrici de profil din judeţ şi din ţară”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

Dacă înainte de 1989 Automecanica Moreni avea circa 4.000 de angajaţi, acum mai are aproximativ 300. La acest moment, uzina susţine mentenanţa autovehiculelor produse pentru Armată şi a trecut şi la fabricarea de produse civile.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite