România, în era Inteligenței Artificiale. Guvernul va aproba Strategia Naţională în acest domeniu
0Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, 11 iulie 2024, printr-o hotărâre, Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale 2024-2027, anunță Agerpres.
"Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale (SN-IA) are obiectivul de contribui la strategia României privind adoptarea tehnologiilor digitale în economie şi societate în condiţii de respectare a drepturilor omului şi de promovare a excelenţei şi încrederii în IA.
SN-IA va sprijini administraţia publică centrală din România să susţină, în mod fundamentat, eforturile de standardizare, operaţionalizare şi reglementare a dezvoltării IA şi de potenţare a efectelor pozitive ale acesteia, va contribui decisiv la evidenţierea şi valorificarea potenţialului inovativ naţional în domeniul IA, precum şi la gestionarea riscurilor pe care le prezintă evoluţia IA.
În egală măsură, strategia naţională va asigura o aliniere a demersurilor României cu direcţiile strategice la nivel european privind regulile comune aplicate serviciilor digitale", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
În şedinţa de Executiv va fi discutat în primă lectură şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranţei rutiere.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, pe acest subiect, că Guvernul va modifica ordonanţa referitoare la testele antidrog, astfel încât IML să fie obligat să dea un răspuns în maxim 72 de ore în cazul şoferilor al căror permis de conducere a fost confiscat sub acuzaţia de consum de droguri, urmând ca în cazul în care autorităţile nu se încadrează în acest termen, permisul să fie restituit conducătorului auto şi aplicarea legii, acolo unde este cazul, să se facă după rezultatul final al analizelor.
Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea acumulării unui stoc de urgenţă în rezerva de stat.
"Prin acest proiect se propune aprobarea acumulării de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, sub formă de stoc de urgenţă la rezerva de stat în anul 2024, a cantităţii de 200.000 de litri de apă minerală îmbuteliată în ambalaje mai mari de 3 litri, în vederea asigurării imediate a intervenţiilor operative pentru protecţia populaţiei, a economiei şi pentru apărarea ţării, în situaţii excepţionale de deficit care afectează un interes public major", se subliniază în nota de fundamentare.